Jacinto Ángel Guerrero Lucas

Jacinto Ángel Guerrero Lucas, ex-anarchist, Grootmeester bij de Franse vrijmetselarij, spion en adviseur bij het Franse Ministerie van Binnenlandse Zaken, was de verantwoordelijke van voormalig Spaans staatssecretaris Rafael Vera, om de belangen van de Grupos Antiterroristas de Liberación (GAL) in Frankrijk te controleren en de processen te vertragen of te verhinderen. Om deze opdracht naar behoren te kunnen invullen, voorzag hij Franse politiefunctionarissen van allerlei prebenden (extraatjes, voordelen) en stroide hij kwistig rond met snoepreisjes en dure attenties voor Franse magistraten en hoge functionarissen. Binnenlandse Zaken nam de financiering op zich.

Guerrero Lucas hield tussen 1989 en 2004 alle persoonlijke en officiële correspondentie bij die hij kreeg van zijn gesprekspartners, zijnde het Ministerie van Spaanse Binnenlandse Zaken, de Spaanse regering en van vertegenwoordigers van de socialistische partij PSO. Al van in 1983, na de eerste officiële actie door GAL werkte hij samen met Binnenlandse Zaken in Madrid. De documentatie die hij zo kon verzamelen, beslaat een 60-tal dozen met delicate informatie over ETA, over de huurlingen van GAL, over de extraatjes aan de politie en de snoepreisjes aan magistraten.

Tussen 1991 en 1995, in volle gerechtelijk onderzoek naar GAL in Spanje, informeerde Guerrero Lucas de voormalige voormalige Spaanse staatssecretaris Rafael Vera over de stappen die hij ondernomen had bij Franse autoriteiten en magistraten om de gerechtelijke onderzoeken in Frankrijk af te remmen.

In een brief van 20 juni 1991 staat letterlijk te lezen: “Ik bevestig de modaliteiten van uitlevering van verdachten in dit vonnis te hebben geblokkeerd, en dit in perfecte samenwerking met minister Nallet. (Het vonnis waarover sprake was een besluit van het Tribunaal van Pau over huurlingen van GAL). Ik heb hiermee de instructies van Juan de Justo (secretaris van Rafael Vera) nauwgezet opgevolgd.

Guerrero Lucas pendelde tussen Parijs en Frans-Baskenland en op 14 december 1993 informeerde hij Madrid over het onderzoek van de aanslag op de bar “Hendayais” (*): “Er werd mij gevraagd het onderzoek naar gegevens, feiten, handelingen en acties van commissaris Ballestros i.v.m. bar “Hendayais” door het Tribunaal van Bayonne te verhinderen.”

(*) Op 23 november 1980 wordt de bar Hendayais te Hendaya het voorwerp van een ongemeen hevig vuursalvo door de BVE. De bar werd gefrequenteerd door sympathisanten van ETA. Er vielen 2 doden, de arbeider José Camio en de gepensioneerde Jean Pierre Aramendi, maar geen van beide had ook maar enige uitstaans met ETA. Er waren ook nog 10 zwaar gewonden.

Commissaris Manuel Ballesteros García (die in 1976 Conesa vervangt bij de Brigada Central de Informaciόn) werd door de Audiencia Provincial de Guipúzcoa veroordeeld tot 3 jaar schorsing van zijn ambt en 100.000 peseta's boete, omdat hij weigerde mee te werken. Het Hooggerechtshof sprak hem vrij. Hij weigerde de namen van 3 vertrouwelijke politieagenten vrij te geven. Die 3 waren, onmiddellijk na de aanslag op de bar, de grens overgestoken in een gestolen wagen met valse nummerplaten.

Guerrero Lucas misbruikte zijn functie van Grootmeester om bepaalde Franse magistraten te beïnvloeden. Op 4 mei 1995 informeerde: “Bijeenkomsten met magistraat L... : het thema GAL is aan het ontaarden. Magistraat L... heeft de Criminele Brigade aangeduid om deze zaak op te klaren. Ik heb met andere magistraten onderzocht hoe wij deze zaak kunnen evoqueren...”

Tussen maart 1990 en oktober 1992 bezochten volgens de documenten van Guerrero Lucas verscheidene Franse magistraten Spanje. Het waren privéreizen en ze waren vergezeld van hun echtgenotes. De financiering van luxehotels was al geregeld.

Dit is een greep uit de vele documenten, brieven en informaties over GAL die tot de eerste maanden van 2009 verborgen bleven in verscheidene appartementen te Barcelona. Later verhuisde Guerrero Lucas zelf alle materiaal naar Andorra waar hij de delicate informatie verstopte in een zulo (ondergrondse schuilplaats) onder een Mexicaans restaurant, veelvuldig gefrequenteerd door ex-huurlingen van GAL. Opvallend is dat in augustus 2009 het restaurant uitbrandde.

Jacinto Ángel Guerrero Lucas onderhield ook een vlotte correspondentie met Felipe González gedurende de jaren dat hij president was van de Spaanse regering. Hij hield Felipe González punctueel op de hoogte over alles wat met de antiterreurstrijd in Frankrijk te maken had. Eind 1983 had Julio Feo, secretaris van Felipe González, het licht op groen gezet om Guerrero Lucas te incorporeren in het departement Binnenlandse Zaken met als opdracht de strijd tegen ETA.

De eerste brief van Guerrero Lucas aan Felipe González is gedateerd op 16 januari 1994, en beslaat twee folio's: “Querido y respetado Presidente, sinds jaren wordt de Franse antiterreurstrijd door mij vertegenwoordigd”. Dan volgt een opsomming van alle verwezenlijkingen: Sokoa, Revilla, revolutionaire belasting, centrale archieven over ETA... “Dit alles is mogelijk geweest dankzij absolute geprivilegieerde relaties met opeenvolgende ministers, kabinetten, politiekoepels, magistraten, openbare aanklagers en antiterreurjagers. Relaties die met de grootste doeltreffendheid ten dienste stonden van vitale belangen in Spanje, en dit onder de wijze leiding van Rafael Vera. Tu incondicional (uw aanhanger en bewonderaar)”.

Na de verdwijning van Rafael Vera als Staatssecretaris voor Veiligheid op 29 januaro 1994 stuurde Guerrero Lucas in mei 1994 twee nieuwe brieven naar zijn beschermheer Felipe González omdat minister Belloch en staatssecretaris Robles wilden afzien van zijn collaboratie. De toon van de brieven werd ernstig, afstandelijk en zelfs bedreigend. Hij verklaarde dat zonder hem de Franse autoriteiten niet mee zouden meewerken in de strijd tegen ETA. Hij verweet Margarita Robles gebrek aan operatieve strategie.

In een latere brief, gericht aan Presidente González maakt hij er allusie op dat hij in het bezit is van uiterst belangrijke, geheime en explosieve informatie, die hij natuurlijk tot nu toe niet in handen gegeven heeft van wie er misbruik zou kunnen van maken.

Bron: El Mundo