De verdere ontwikkelingen

09 maart 2009

Op 9 maart 2009 bevestigen bronnen uit het tribunaal van Laganside te Belfast dat magistraat Tom Burgess het materiaal betreffende de aanvraag tot uitwijzing en uitlevering van De Juana aan Spanje nog eens heeft onderzocht en dat hij in een tijdspanne van 10 dagen zijn besluit zal meedelen. De hele procedure draait om het feit of "verheerlijking van het terrorisme" een grond kan zijn voor uitlevering.

10 maart 2009

Magistraat Tom Burgess is tot de bevinding gekomen dat het delict "verheerlijking van het terrorisme waarvan De Juana door Spanje beschuldigd wordt, wellicht een motief kan zijn om de uitlevering te overwegen, omdat er in de Britse wetgeving een gelijkaardig delict omschreven wordt. Als De Juana die woorden die zou hebben uitgesproken of neergeschreven (dat staat helemaal niet vast) op het grondgebied van het Verenigd Koninkrijk dan zou dat aanleiding kunnen gegeven hebben tot een aanklacht volgende de Engelse antiterrorismewet van 2006.

02 april 2009

In een interview met het Ierse dagbladThe Irish Times verzekert Iñaki de Juana dat hij geen lid meer is van ETA. Ook zegt hij dat hij nu in Belfast zijn toekomst afwacht en daarbij de justitiële beperkingen stipt in acht neemt. Als de gerechtelijke autoriteiten van het Verenigd Koninkrijk beslissen hem uit te wijzen, zal de Juana zich gaan melden bij de Spaanse justitie. Verder ontkende hij de auteur te zijn van de brief die werd voorgelezen op zijn verwelkoming in de Bilbaostraat in Donostia, de dag dat hij vrijkwam. Het is precies omwille van die brief dat Spanje zijn uitlevering eist, meer bepaald voor de woorden “Aurrera Bolie” (Vooruit met de bal). Het is een aanmoediging uit de pelotasport, maar volgens de Spaanse democratuur bedoelde de spreker “Vooruit met de strijd”, en deze uitspraak wordt gelijkgesteld met “verheerlijking van het terrorisme”! Bezwarend was ook dat (de laatste charismatische) ETA-leider, Txomin Iturbe Abasolo, deze uitdrukking steeds gebruikte om zijn Volk aan te sporen. Iñaki ontkent ook dat ETA vraagt dat hij de voorgelezen tekst erkent, omdat ontkennen zou inhouden dat hij de geldigheid van gewapende strijd ontkent! “Dit zijn allemaal constructies die opgezet zijn door de media. Ik ben geen lid van ETA en ETA kan mij niet zeggen wat ik wel en wat ik niet moet doen. Zelfs de rechter weet niet wat er op die ontvangst gebeurde. Ze zijn er enkel van op de hoogte door een persbericht.”

De vraag naar de mogelijkheid dat ETA (zoals het IRA) de wapens neerlegt als voorwaarde om een gelijkaardig proces te starten in Spanje wordt door de Juana ontweken. Hij zegt wel dat de situatie zou verbeteren als de Spaanse regering het zelfbeschikkingsrecht van Euskal Herria zou erkennen. “Als Baskenland zelf over zijn toekomst zou mogen beslissen dan zou het conflict geen conflict geweest zijn".

Volgens de interviewer van “The Irish Times" ergert de Juana zich mateloos als hij hem vraagt zich bij zijn slachtoffers te verontschuldigen. “Ik ben veroordeeld en ik zat mijn straf uit. Wat voorbij is, is voorbij. Wat ik voel of niet voel, mijn bevindingen, maken deel uit van dit verleden en ik wil ze niet in het openbaar bekend maken".

Iñaki de Juana kwam op 3 augustus 2008 vanuit Biarritz, op de vlucht voor de bedreigingen, aan in Dublin waar hij met zijn vrouw aan een nieuwe toekomst wilde werken.

10 juni 2009

Op 10 juni 2009 zijn vrienden van de Juana Chaos vanuit Belfast begonnen met een “online-petitie” om de uitlevering van Iñaki de Juana Chaos en van Arturo Villanueva te vermijden. De Spaanse uitzonderingsrechtbank, Audiencia Nacional, wil Iñaki de Juana vragen of hij de tekst schreef die bij zijn vrijlating werd voorgelezen (kunnen ze dat niet rechtstreeks in Belfast vragen?). Daarin zou “terroristische taal” gebruikt zijn: “aurrera bolie” (vooruit met de bal). Villanueva anderzijds nam de benen toen de jongerenbeweging Haika, waarin hij een leidende rol vervulde, plots terroristisch genoemd werd en de leden met bosjes opgepakt werden. De woordvoerder van de groep vrienden vroeg aan Spanje de mensenrechten, fundamenten van het Baskisch Volk, te eerbiedigen en de criminalisering en de politieke vervolging te stoppen van organisaties en partijen die de onafhankelijkheid van Baskenland nastreven. Geen van beide Basken nam het woord, dat werd vertolkt door de Ierse activist Fergus O’Hare. Ierland aarzelt opvallend lang met een beslissing. Ze willen het spel van de uitwijzing eerlijk spelen, maar ook willen ze een rel met de Spaanse Conquistadores vermijden.

Voor Fergus O’Hare is het overduidelijk als hij verklaart dat beiden vervolgd worden om hun politieke ideeën, en dat Spanje de rechten van de Basken niet respecteert.

24 augustus 2009

Magistraat Thomas Burgess, die het uitleveringsbevel tegen De Juana behandelt, stelt de eindbeslissing uit tot eind oktober, zonder zich vast te pinnen op een exacte datum. Intussen blijft De Juana nog altijd in voorlopige en voorwaardelijke vrijheid, waaraan hij zich strikt houdt. De verdediging vraagt de magistraat rekening te houden met het feit dat De Juana 18 jaar van de 21 jaar in totale afzondering vertoefde. De eindbeslissing zal uiteindelijk vallen op 13 november 2009.

12 november 2009

De verdediging verklaarde op 12 november 2009 dat De Juana lijdt aan zware depressie en posttraumatische stress en dat de uitlevering deze toestand alleen maar kan verergeren, en zelfs kan leiden tot zijn dood. Ook de wetpsychiater Adrian Thomas Grounds, die zijn diagnose baseert op de huidige toestand, verklaart dat de uitlevering ernstige gevolgen kan hebben, omdat De Juana niet nogmaals een verlengde opsluiting aankan. Als dit toch zou gebeuren, is zelfmoord door middel van hongerstaking (de zoveelste al) niet uit te sluiten.

De verdediger van de Spaanse staat ziet het uiteraard anders en verklaart dat de hongerstakingen tot nu toe niet de neiging vertoonden van zelfmoord (het heeft toch maar heel weinig gescheeld) en dat het teruggrijpen naar dit ultiem middel alleen een vorm van verzet was.

13 november 2009

Het Noord-Ierse tribunaal is op 13 november 2009 voor een laatste bijeengekomen om te beslissen over de uitlevering van De Juana. Rechter Thomas Burgess laat de suspense nog wat duren en behoudt zich het recht voor om zich nog 1 à 2 weken te beraden alvorens zijn beslissing openbaar te maken. De magistraat is wel van plan aan de Spaanse autoriteiten garanties te vragen over de manier waarop De Juana zal behandeld en opgesloten worden. Hij riskeert een maximumstraf van 2 jaar, maar de rechter eist dat er geen mishandelingen volgen, en dat hij niet in afzondering zal geplaatst worden, zijn psychische toestand in acht genomen. Hij voegt er subtiel aan toe dat dit wel niet het geval zal zijn, maar stelt zich blijkbaar innerlijk toch vragen bij het democratisch gehalte van de Spaanse juridische en politionele 'torero's'.

18 november 2009

Op 18 november 2009 verwierp het Noord-Ierse tribunaal het internationale uitleveringsbevel tegen Arturo Villanueva uit te voeren, wegens onvoldoende informatie verstrekt door de Audiencia Nacional. De rechter, die om bijkomende informatie had verzocht, maar niet had gekregen, zag zich dus genoodzaakt de uitlevering te weigeren.

16 februari 2010

De Noord-Ierse justitie weigert een arbeidslicentie toe te kennen aan Iñaki de Juana Chaos die aan het werk wil als taxichauffeur. De Britse wetgeving voorziet dat er slechts een licentie kan worden toegekend aan ex-gedetineerden als er 3 jaar verstreken is sinds het uitzitten van de straf.

24 februari 2010

Het Noord-Ierse Hooggerechtshof heeft in beroep op 24 februari 2010 opnieuw de uitlevering van Arturo Villanueva Arteaga geweigerd. Arturo Villanueva werd op 22 april 2009 te Belfast gearresteerd en Spanje had om zijn uitlevering gevraagd omdat hij lid was van de jongerenbeweging Jarrai (opvolger Haika).

01 maart 2010

De Noord-Ierse magistraat Tom Burgess heeft het licht op groen gezet voor de uitlevering van Iñaki de Juana Chaos. Het heeft 16 maanden geduurd voor hij tot dit besluit kwam. Hij volgt hiermee de stelling van de Spaanse magistraat Eloy Velasco die beweert dat de oproep “Aurrera Bolie” (vooruit met de strijd) gelijk staat aan “verheerlijking van het terrorisme”. De magistraat motiveert zijn vonnis door te stellen dat de oproep, indien uitgesproken op Brits grondgebied, ook onderhevig zou zijn aan de antiterroristische wetten in het Verenigd Koninkrijk.

De verdediging gaat nu in beroep bij het Hooggerechtshof in Belfast, en als het vonnis wordt bevestigd, gaan ze in beroep bij het Hooggerechtshof in Londen.

Iñaki de Juana Chaos verscheen in het gerechtshof van Laganside te Belfast, gekleed in een oranje T-shirt met als opschrift: “Non de Jon?”, verwijzend naar de verdwijning van Jon Anza (zoals algemeen aangenomen, als gevolg van foltering).

29 april 2010

Nadat de Noord-Ierse magistraat Tom Burgess op 1 maart 2010 het licht op groen gezet had voor de uitlevering van Iñaki de Juana Chaos aan Spanje, moest De Juana zich houden aan bepaalde voorwaarden. Zijn paspoort werd ingetrokken, hij moest om 01:00u 's nachts altijd in zijn woonst te bereiken zijn en hij moest zich dagelijks bij het dichtbij gelegen politiebureau aanmelden.

De BBC meldt nu dat De Juana al sinds een maand niet meer in zijn woonst verschijnt en dat hij sinds 25 maart 2010 zich ook niet meer aanmeldt op het politiebureau. Hij verscheen ook niet meer in de twee pubs waar hij werkte. Evenmin heeft hij nog sinds 26 maart 2010 nog contact opgenomen met zijn advocaat Sean Devin.

Er wordt van uit gegaan dat De Juana de voorwaarden heeft geschonden en er wordt vermoed dat hij op de vlucht is om zijn uitlevering aan Spanje te ontwijken. Er is momenteel geen enkel opsporingsmandaat uitgevaardigd, want de Ierse politie wil wachten tot 14 mei 2010, om te zien of hij tegen dan komt opdagen.

Magistraat van de Audiencia Nacional, Eloy Velasco, heeft Interpol ingeschakeld, de Binnenlandminister van de Baskische regering, Rudolfo Ares, uit publiek zijn twijfels of er in Noord-Ierland wel voldoende controle geweest was en de Partido Popular slaat weer wild om zich heen. Wij willen er nogmaals de aandacht op vestigen dat De Juana, na zijn straf te hebben uitgezeten, nu beticht wordt van “verheerlijking van het terrorisme”, omdat bij zijn vrijlating een brief voorgelezen werd, die hij wellicht niet zelf heeft geschreven. In de brief was er sprake van: “Aurrera bolie!” (“Vooruit met de strijd”), de strijdkreet van Txomin Iturbe, charismatisch ETA-leider, in duistere omstandigheden overleden in Algerije en Gora Euskadi Askatuta! (Leve vrij Baskenland)”

12 mei 2010

Op 12 mei 2010 maakt de Ierse Justitie bekend dat ze de voorlopige vrijheid toegestaan, onder bepaalde voorwaarden, aan De Juana op 14 mei 2010 zal intrekken, omdat hij zich niet aan de voorwaarden gehouden heeft. Hij wordt namelijk op die dag gedagvaard. Intussen blijft men verder zoeken naar zijn mogelijk onderduikadres.

02 juni 2010

De deadline 14 mei 2010 is al een paar dagen verstreken als het Hof van Beroep te Belfast op 2 juni 2010 de nietigverklaring van de voorlopige invrijheidstelling van Iñaki de Juana Chaos verwerpt. Het Hof zet wel het licht op groen voor zijn aanhouding, als hij tenminste nog in Ierland verblijft. Intussen heeft de verdediger Sean Devine een beroepsprocedure ingespannen tegen de uitlevering van De Juana aan Spanje. Het hoogste gerechtelijke orgaan van het Verenigd Koninkrijk, het Hooggerechtshof te Londen zal op 10 september 2010 een uitspraak hieromtrent doen.

31 januari 2011

Magistraat Eloy Velasco van de Audiencia Nacional heeft de zaak tegen Iñaki de Juana Chaos voorlopig gearchiveerd. De Juana is sinds maart 2010 spoorloos. Velasco heeft deze maatregel genomen omdat noch de Cuerpo Nacional de Policía, noch de Guardia Civil in staat is gebleken zijn huidige verblijfplaats te achterhalen, niettegenstaande het internationale aanhoudingsbevel. De procedure om De Juana te verhoren, blijft bestaan, terwijl het onderzoek naar de aanklacht “verheerlijking van het terrorisme” dus voorlopig opgeschort is. Er wordt gespeculeerd dat De Juana zich in Venezuela zou bevinden, maar dat is nooit bevestigd.