Udalbiltza

Udalbiltza kan nog het best omschreven worden als “Assemblee van Gemeenten en Gemeenteraadsleden van Euskal Herria”, en is het product van geheime onderhandelingen gestart in 1998, tussen ETA, PNV en EA. In de zomer van 1998 legt ETA een voorstel op tafel bij de politieke partijen PNV en EA. Vanaf juni 1998 komen ETA, PNV en EA in het geheim samen en bereiken een ondertekend akkoord in augustus 1998. Het akkoord houdt onder meer in dat er zal geijverd worden om een nationaal en soeverein instituut op te richten voor heel Euskal Herria.

23 mei 2003

De op 8 mei 2003 gearresteerde burgemeester van Oiartzun, Xabier Iragorri Gamio, wordt op 23 mei 2003 vrijgelaten tegen betaling van een borgsom van 50.000 euro’s. de verantwoordelijken van Udalbitza (Kursaal) die wel opgesloten worden, zijn: de burgemeester van Ondarroa,Loren Arkotxa; de raadsleden van Lezo en Urretxu, Imanol Esnaola en Miren Josu Aramburu; het historische bestuurslid van KAS, Xabier Alegría, en de onlangs aan de UPV (Baskische universiteit) tot professor benoemde Joseba Mikel Garmendia Albarracin. De twee laatsten verbleven al in de gevangenis.

Udalbiltza-Kursaal, "platform" van ETA

Magistraat Garzón poneert dat Udalbiltza-Kursaal (zo genoemd om een onderscheid te maken met het originele Udalbiltza, waarin PNV en EA participeren) zich omgevormd heeft tot een exclusieve instantie van MLNV-Movimiento de Liberación Nacional Vasco en onder de controle staat van ETA. Om zijn stelling te staven, komt hij opdraven met een schijnargument: de aanwezigheid van Xabier Alegría en Joseba Mikel Garmendia (historische figuren bij KAS) in Udalbiltza toont het grote belang aan waarmee die instantie het staatsondermijnend project van ETA ondersteunt. Een project dat, na het verbod op de activiteiten van Batasuna, zich concentreert op activiteiten die nog niet illegaal zijn op dat moment, namelijk de groep Sozialista Abertzaleak (SA) en het platform Udalbiltza. Over de eerste groep zegt hij dat ze de opvolgers zijn van Batasuna, over de tweede groep dat ze geïntegreerd is in ETA. Hij beweert dit duidelijk (?) aangetoond te hebben en beschouwt de organisatie dus als buiten de wet staande.

22 september 2004

Op 22 september 2004 dagvaardt Garzón 21 leden van Udalbiltza, allen op beschuldiging van 'ETA-lidmaatschap' en het 'inzamelen van geld voor de gewapende organisatie'. Onder de gedagvaarde personen zijn alle mensen die op 29 april 2003 werden opgepakt en degenen die een maand later werden opgepakt, plus nog eens 7 van de 11 die begin april getuigden voor Garzón. Het zijn allemaal huidige of voormalige volksvertegenwoordigers en burgemeesters.

Garzón beweert dat Udalbiltza Kursaal, de linkse afdeling van Udalbiltza, 'bevelen uitvoert van ETA en Batasuna'. Zijn bewijs is dat in het ETA-blad, Zutabe, de oprichting van Udalbiltza wordt toegejuicht en dat Udalbiltza dezelfde doelen heeft als ETA. Wat mij betreft is dit een overdonderend doorslaggevend bewijs (als u begrijpt wat ik bedoel).

Een ander argument is de verklaring van de Frans-Baskische voetballer Bixente Lizarazu (ook voormalig geselecteerde van de Franse nationale ploeg), die beweerde aan Garzón dat bij de opeising van de “revolutionaire belasting” door ETA ten aanzien van zijn persoon, hij voor de keuze gesteld werd het bedrag over te maken aan ETA of aan Udalbiltza of een andere organisatie uit het linkse Abertzale-milieu.

Het macroproces

Op 21 november 2005 gaat het macroproces 18/98 (zie rubriek: "Politieke processen 5) van start. Als voorwerp van dit proces komen verscheidene Baskische organisaties in aanmerking.

Op 7 april 2004, en na de gebruikelijke vertragingsmanoeuvres, laat de 'Sección Primera de la Audiencia Nacional' de vertegenwoordigers van Udalbiltza, Loren Arkotxa, Imanol Esnaola, Miren Josu Aranburu en Xarlo Etxezaharreta, in voorlopige vrijheid gaan tegen de betaling van een borgsom van 30.000 euro's en voor Etxezaharreta 60.000 euro's. Deze beslissing kwam er na het beroep van de verdediging.

18 september 1998Op 18 de september 1998 kondigt ETA een unilateraal staakt-het-vuren af, onvoorwaardelijk en voor onbeperkte duur. In Euskal Herria gaat een zucht van opluchting op, en een periode van grote verwachting en hoop doet haar intrede. Het antwoord van de Baskische politieke partijen is een grote inspanning om die toestand van ontspanning te consolideren en definitief de weg op te gaan die moet leiden naar een scenario van normalisatie en vrede.

29 januari 1999

Een paar maanden na de ratificering van de Akkoorden van Lizarra (12 september 1998) roept een commissie van 21 burgemeesters, op 29 januari 1999, alle gemeentelijke mandatarissen samen te Iruñea-Pamplona. Als basis wordt door de burgemeesters de territorialiteit genomen en zij kondigen aan dat het voorgestelde, nationale en soevereine instituut een belangrijk werktuig zal zijn voor de nationale cohesie, en een middel om aan de wereld het bestaan van de Baskische natie aan te tonen.

06 februari 1999

Op 6 februari 1999 vergaderden in Pamplona burgemeesters en raadsleden uit héél Baskenland om de basis te leggen voor het eerste Nationale Instituut in de moderne tijd. De ‘gemeenten’ maakten al in aloude tijden het bestuur uit en de samenkomsten vonden niet enkel in Gernika onder een boom plaats. Door 666 gemeentelijke mandatarissen wordt het startschot gegeven voor een “Asamblea de Electos Municipales de Euskal Herria”. Het project om een nationale Baskische gemeentelijke organisatie te configureren wordt algemeen aanvaard. De bedoeling van die organisatie of vereniging is Euskal Herria als natie te bevestigen.

18 september 1999

Op 18 september 1999 wordt in het Palacio Euskalduna te Bilboa officieel “Euskal Herriko Udal eta Udal Hautsetsien Biltzarra” of "Udalbiltza, Assemblee van Gemeenten en Gemeenteraadsleden van Euskal Herria" voorgesteld. De assemblee in het Palacio Euskalduna werd bijgewoond door 1789 gemeentelijke mandatarissen en burgemeesters. Gelijktijdig met de politieke verklaring over het nieuwe instituut, werd de belofte geratificeerd om te ijveren voor een de territorialiteit ende de nationale constructie van Euskal Herria. Een motie tot toetreding wordt aan alle gemeentebesturen in Euskal Herria gestuurd, en op 25 november 1999 treedt de meest populaire stad Bilbao toe tot Udalbiltza. De aansluiting van Bilbao bij Udalbiltza, op 25 november 1999, werd erg bekritiseerd door PP en PSOE.

28 maart 2000

Tot 28 maart 2000 functioneerde Udalbiltza bij consensus, maar vanaf die dag verbraken PNV en EA de consensus binnen Udalbiltza door een politieke verklaring waarin ze ETA opriepen het staakt-het-vuren van 18 september 1998 en dat op 3 december 1999, na 14 maanden werd opgezegd, verder te zetten. Verder verklaarden PNV en EA dat "geweld en nationale opbouw onverenigbaar zijn". Hierbij kwam het voor het eerst tot een "PNV-EA-meerderheid" tegen een "Batasuna-minderheid" (zonder dat dit zo genoemd werd), en dit kwam nooit meer goed. De permanente commissie van Udalbiltza keurde een institutionele verklaring goed tegen het geweld. Euskal Herritarrok, de opvolger van Herri Batasuna, onthield zich, omdat er maar één geweld werd afgekeurd. De onenigheid groeide.

23 april 2000

Op Paaszondag, 23 april 2000, gaat de traditionele Aberri Eguna door. Udalbiltza roept bij die gelegenheid op om de gemeenten als centrum van de feestelijkheden te laten doorgaan.

13 mei 2000

PNV en EA stellen sine die de Algemene Assemblee van Udalbiltza, die zou doorgaan in het Kursaal van Donostia op de 27ste van dezelfde maand, uit. De argumenten waren dezelfden als op 28 maart

07 juni 2000

Na de ETA-aanslag op het PP-raadslid van Durango, Jesús María Pedrosa, bevriest Lakua de 25 miljoen peseta’s die de regering had toegezegd. Meteen daarop werden ook de beloofde 93 miljoen van de Deputatie van Bizkaia en de 63 miljoen van Gipuzkoa bevroren.

31 augustus 2000

EA besluit verder te werken binnen Udalbiltza ondanks het vertrek van Pello González, burgemeester van Urretxu, op basis van "ethische en morele" redenen in verband met de aanslagen van ETA.

16 september 2000

Een groep gekozenen doet een oproep tot deblokkering van Udalbiltza.

30 september 2000

550 Burgemeesters en raadsleden, de meerderheid van Euskal Herritarrok, maar ook van AB, EA, PNV en onafhankelijken, verplichten er zich in Pamplona toe op te treden als motor en stimulans van Udalbiltza en ze creëren 11 werkgroepen met concrete initiatieven.

22 november 2000

Op 22 november 2000 werd een Directiecomité samengesteld die belast werd met de politieke leiding van Udalbiltza en waarvan Euskal Herritarrok uitgesloten werd. De statuten werden aangepast in die mate dat elke gekozenen die deel wilde uitmaken van Udalbiltza, een verklaring moest ondertekenen ter verdediging van de rechten van de mens van alle burgers. In december 2000 bij een nieuwe poging van de independisten om in het Kursaal de geschillen bij te leggen, weigerde de PNV om deel te nemen. Zij eisten de exclusiviteit op van Udalbiltza. Van toen af werd gesproken over twee organisaties: die van de PNV en EA, en die van de independisten, “Udalbiltza Kursaal” genoemd. Aangezien de werking van de organisatie, geleid door de PNV, praktisch inoperatief bleef, wordt Udalbiltza sindsdien gezien als een organisatie van de linkse Abertzales.

25 december 2000

Er wordt bekend gemaakt dat slechts 20 van de 174 gemeentebesturen die aangesloten zijn bij Udalbiltza en waar de PNV en EA de meerderheid uitmaken hun financiële beloften zijn nagekomen. (Van de 62 EH-besturen deden er dat 52.)

27 december 2000

PNV en EA nemen exclusief het bestuur van Udalbide (het juridische instrument van Udalbiltza) op zich, op dezelfde manier als ze dat deden met de "Directieraad". Voor de Algemene Raad, die in Donostia moet samenkomen, blijven PNV en EA afwezig.

09 februari 2000

De Directieraad gaat 4 programma’s steunen ten voordele van het Euskara en het project "Euskal Kerria Ezagutzen". Uda Leku uit Lapurdi ontvangt 4.000.000 peseta’s.

24 februari 2001

In het Kursaal van Donostia komen 713 gekozenen samen.

15 december 2001

3de Assemblee van Udalbiltza in het Casino van Biarritz. De provincie Zuberoa wordt uitgeroepen als de eerste prioriteit van het "ontwikkelingsfonds".

01 augustus 2002

De campagne "Zuberotarrekin bat auzolanean" brengt economische fondsen binnen voor een bedrag van 400.000 € die naar de ontwikkeling van deze provincie vloeien.

06, 07 en 08 december 2002

Kursaal Donostia: Internationale Conferentie voor de Rechten van de Volkeren.

26 april 2003

Udalbiltza viert in Tolosa een buitengewone Assemblee waarop een verklaring voorbereid wordt waarop verdedigt wordt dat de Basken het recht hebben vrij en democratisch hun politieke vertegenwoordigers te kiezen

29 april 2003

Op 29 april 2003, tijdens één van de talrijke nachtelijke invallen door het Spaanse regime in de kantoren van Udalbiltza, worden acht leden van Udalbiltza gearresteerd. De kantoren in Gasteiz en Bizkaia werden gesloten, net als het hoofdkwartier in Astigarraga (Gipuzkoa). Udalbiltza werd in het hart geraakt en klaagde openbaar deze schending aan.

Deze politieke geïnspireerde actie, uitgevoerd door de Policía Nacional, in opdracht van het Vijfde Hof van de uitzonderingsrechtbank Audiencia Nacional, was het gevolg van uitspraken van Binnenlandminister Ángel Jesús Acebes Paniagua (Partido Popular) als zou Udalbiltza "de ruggengraat van ETA" zijn. Rechter Garzón verbood de volgende dag, 30 april 2003, Udalbiltza, uiteraard zonder bewijs en bij voorlopige maatregel, wegens collaboratie met ETA. Deze collaboratie zou er uit bestaan dat Udalbiltza met ETA zou samenzweren in een poging om de politieke partij AuB (die de verboden partij Herri Batasuna moet vervangen) op te richten, zodat “ETA aan de verkiezingen mee kan doen”. In een 62 pagina tellend rapport stond de opsluiting vermeld, in afwachting van het proces, evenals de bevestiging dat Udalbiltza illegaal verklaard werd, als deel uitmakend van de organisatie ETA-Ekin. Garzón beschuldigt de gevangen genomen leden ervan op een zodanige wijze structuren te hebben opgezet, dat ook Etarras op de kieslijsten konden figureren (verwijzend naar de politieke partij Batasuna). Bij de arrestanten bevinden zich gemeenteraadsleden en een tweetal burgemeesters.

08 mei 2003

Op 8 mei 2003 voegt Garzón ook de voorzitter van Udalbiltza en burgemeester van Ondarroa, Loren Arkotxa, samen met de burgemeester van Oiartzun, Xabier Iragorri, toe aan de lijst van verdachten. Hij klaagt hen aan om de gewapende organisatie te hebben voorzien van fondsen (via de gemeentekassen misschien?). De organisatie nam ook het initiatief om Baskische Nationale identiteitskaarten (EHNA) te creëren, wat een “zwaar crimineel feit” moet geweest zijn!

07 april 2004

Euskal Herriko

Naziotasun Aitormena

Baskische identiteitskaart

De eerste dag, 24 augustus 2006, is tevens de dag van het eerbetoon aan de Ikurriña (homenaje a la Ikurriña), die ieder jaar georganiseerd wordt in de wijken waar de festiviteiten plaatsvinden. Op 26 augustus 2006 zal de EHNA in de schijnwerpers staan in het culturele centrum Larun Abante in de Barrenkalestraat. De bedoeling van de twee dagen is dat zoveel mogelijk mensen zich een EHNA aanschaffen.

Udalbiltza wijdde op 24 augustus 2006 en op 26 augustus 2006 twee dagen aan de Baskische identiteitskaart, EHNA-Euskal Herriko Naziotasun Aitormen Agiria, en dit ter gelegenheid van de feesten van Aste Nagusia in Bilbao.

In die zin doet Udalbiltza een oproep aan de burgers van Bilbao om eens te meer stappen te ondernemen ten voordele van de rechten van de Basken en deel te nemen aan de dagen van de EHNA.

Met nationaliteit kunnen meerdere zaken aangeduid worden:

  • Het bezit van het staatsburgerschap van een land of meer landen

  • Het op grond van herkomst of afstamming behoren tot een bepaald volk en (indien aanwezig) de natie; nationaliteit staat in deze definitie los van het staatsburgerschap.

In een communiqué verklaart de Abertzale-organisatie Udalbiltza: ”De nationaliteit is een recht van alle burgers in alle landen. Dit recht wordt aan de Basken ontzegd, en men legt hen een Franse of een Spaanse nationaliteit op die niet hun nationaliteit is”.