ETA-communiqué in Gara op 17 januari 2010

Het debat, de samenwerking, het democratisch proces moet geactiveerd worden. De acties van de bevolking, de organisatie en de strijd zijn de essentie van ons antwoord op de harde repressie. Uit ondervinding uit het verleden weten we dat zonder de stimulering vanuit de bevolking het proces geen vooruitgang boekt. Het Democratisch Proces is niet alleen de beste oplossing voor ons volk, het is het enige. Zeker nu kunnen we niet enkel verdedigend afwachten. We moeten antwoorden, maar onze kracht is gelegen in de politieke strijd.

In de Verklaring van Altsasu zagen we het pluriforme Radicale Linkse Nationalisme, bestaande uit verschillende generaties, van verschillende herkomst, maar één in de samenwerking. Dat was altijd al één van de geheimen van radicaal links, de kracht in het debat en de standvastigheid en de eenheid in de beslissingen. De vijand (Spanje) probeerde de Verklaring van Altsasu te breken met leugens en verhalen over vermeende dissidenten in de Organisatie.”

Het grootste gedeelte van het Communiqué handelt over het zogenaamde ‘Democratisch Proces’ dat tot een oplossing van het conflict moet leiden.

“Ook de betrokkenheid van de Spaanse Staat is noodzakelijk. Als wij willen dat het proces zich via democratische middelen ontwikkelt en zonder inmenging, en dat is wat wij willen, dan moet de interventie en het geweld van de Staat stoppen. Een bestand of een wapenstilstand van ETA leidt niet noodzakelijk tot een democratisch proces. Deze eerste fase en wat daarop volgt wordt gekenmerkt door de strijd die de voorwaarden ervoor mogelijk maakt.”

Hier haalt de Organisatie hun toenmalige leider, José Miguel Beñarain ‘Argala’ (vermoord in een bomaanslag in 1978) aan: “Noch ETA, noch een politieke partij, maar wel het Volk zelf zal Euskal Herria de vrijheid geven.”

ETA leidt hieruit af dat de overwinning in de strijd ligt: “We willen ons Volk en elke burger afzonderlijk, oproepen om zich te organiseren en te strijden en om een hoofdrol te spelen in de bevrijding van ons Volk.”

Besluit: de communiqués van ETA zijn al altijd moeilijk te beoordelen geweest. Deze keer is het nog wat moeilijker. Zij spreken nu niet over “la lucha armada” (de gewapende strijd), zoals vroeger de stelregel was, maar gewoonweg over “la lucha”, en zij onderstrepen dat het democratische proces, het enige juiste is. Is het glas nu half vol of half leeg?

Vertaling in het Nederlands van het volledige ETA-communiqué

16 maart 2010

In de omgeving van Parijs, te Dammarie les Lys komt in een vuurgevecht tussen de Franse politie en Etarras 1 politieman om het leven. Het is de eerste maal dat een Franse politieagent de dood vindt bij een treffen met ETA.

19 maart 2010

Op 19 maart zonden de Franse en Spaanse televisie beelden uit van vijf "ETA-leden", ofschoon het in werkelijkheid ging om vijf Catalaanse brandweerlieden die in Frankrijk een training aan het volgen waren. Een communiqué van de Spaanse politie had de vijf beschreven als "ETA-terroristen" en nodigde de bevolking uit om "mee te werken om hen te identificeren en te vinden". (Le Monde, 19 maart 2010).

21 maart 2010

Op 21 maart 2010 maakt ETA via de krant Gara een communiqué bekend waarin beweerd wordt dat ETA bereid is de nodige stappen te zetten om een politieke verandering te verwezenlijken. Zij verwijzen niet naar het vuurgevecht te Dammarie-lès-Lys omdat het communiqué al opgesteld was op 10 maart 2010.

23 maart 2010

17 januari 2010

De radicale Baskische krant Gara publiceert op 17 januari 2010 een communiqué van de bevrijdingsorganisatie ETA, dat geschreven werd op 31 december 2009. Het valt op hoe sterk de inhoud van dit communiqué afwijkt van het document ‘Mugarri’. Alleen al deze zin is veelbetekenend: “ETA hace suyos los planteamientos expresados por la Izquierda Abertzale” (ETA neemt de stelling uitgedrukt door Izquierda Abertzale over en maakt die stelling tot de hunne“Het zal de manier van optreden van heel het volk zijn en de druk die daarvan uitgaat die beslist over hoe we geleidelijk, stap voor stap naar zelfbestuur evolueren. We kunnen niet vanaf de zijlijn naar de vijand blijven kijken, maar we moeten het initiatief nemen en handelen, zeker nu, op het moment dat onze vijand de meest harde aanval op ons inzet.

Op 23 maart 2010 werd de Franse politiefunctionaris Jean-Serge Nérin te Melun nabij Parijs begraven. Hij werd neergeschoten op 16 maart 2010 bij een politiecontrole te Dammarie-lès-Lys en overleed 's nachts op 17 maart 2010. Tijdens een politiecontrole van een verdachte wagen dook een andere wagen op van waaruit geschoten werd. Men gaat er van uit dat gespreid over beide wagens een ETA-commando van 7 à 8 Etarras aanwezig was.

Op de begrafenis waren de presidenten van Spanje, José Luis Rodríguez Zapatero en van Frankrijk, Nicolas Sarkozy aanwezig, vergezeld van de Franse minister van Justitie Michle Alliot Marie, de respectievelijke Binnenlandministers Alfredo Pérez Rubalcaba en Brice Hortefeux, de Baskische Binnenlandminister Rudolfo Ares en de voorzitster van de Baskische Kamer Arantza Quiroga.

Zapatero en Sarkozy overlegden na de plechtigheid over de verdere samenwerking in de strijd tegen ETA.

04 april 2010

Ter gelegenheid van Aberri Eguna (Dag van het Vaderland) 2010 maakt ETA een communiqué openbaar.

De Baskische afscheidingsbeweging ETA heeft de Franse politie de schuld gegeven voor de dood van een agent tijdens een vuurgevecht drie weken geleden. In een in de krant Gara gepubliceerd communiqué benadrukten de separatisten dat de agenten bij het incident van 16 maart 2010 ten zuiden van Parijs zelf het vuur hadden geopend. "De ETA-leden vuurden negen kogels af, de Franse politie aanzienlijk meer", luidt het in het schrijven.

De ETA heeft toen voor het eerst een Franse politieagent gedood. De agent behoorde tot een patrouille, die verschillende Etarras na een overval op een handelaar in tweedehandsauto's probeerde te pakken te krijgen. Na de schietpartij slaagden de meeste Etarras erin te ontkomen. Slechts een onder hen kon ingerekend worden. Van zijn medeplichtigen ontbreekt elk spoor. De eis van de Spaanse regering om de wapens neer te leggen, is door de ETA uitdrukkelijk afgewezen. "Het opgeven van de gewapende strijd zal het politiek conflict (in Baskenland) niet oplossen", luidt het in het communiqué.

Artikel in "Le Monde"

Nog ter gelegenheid Aberri Eguna (Dag van het [Baskische] Vaderland) heeft Iñigo Urkullu, de voorzitter van de PNV [Nationale Baskische Partij], in een verklaring aan de radicale abertzales (nationalistische Basken) voorgesteld om de Baskische onafhankelijkheidsbeweging ETA te vragen "om te verdwijnen of definitief afstand te nemen van het geweld".

Zijn die lui van de PNV werkelijk zo simpel dat ze denken dat dit de oplossing is? Het zal toch niet zo zijn dat ze er een geheime agenda op na houden, hoop ik. Iedereen die niet volledig geïsoleerd leeft van de wereld, heeft volop mogelijkheden gehad om te begrijpen dat het niet nodig is om lid te zijn van ETA om problemen te krijgen met de centralistische politiek van Madrid, die sinds kort met extra kracht in Baskenland wordt toegepast dankzij het pact tussen de (zichzelf 'socialistisch' noemende) PSE en de post-fascistische Partido Popular. Talloze mensen zijn gearresteerd of lastiggevallen, veel Baskische organisaties en politieke partijen zijn verboden, alleen vanwege een vage (gesuggereerde) band met ETA .

Zolang als het Madrileense régime, of dat nu geleid wordt door de PSOE of door de PP (eerlijk gezegd zou ik niet kunnen zeggen welke van de twee partijen het meest conservatief is), zijn beleid niet aanpast en in Baskenland voortaan de Mensenrechten en de elementaire vrijheden respecteert, kost het me erg veel moeite te geloven dat de oplossing af zou kunnen hangen van het verdwijnen van ETA...

Bron: http://dwarslezing.blogspot.com/2010/04/verwachten-ze-werkelijk-dat-dit-de.html

05 april 2010

In het Europees Parlement wordt een internationale verklaring voorgesteld waarin de Baskische afscheidingsbeweging ETA wordt opgeroepen om tot een duurzaam staakt-het-vuren over te gaan. Onder de 21 ondertekenaars van de verklaring zitten verschillende Nobelprijswinnaars, gerenommeerde professoren en de Nelson Mandela Foundation.

De verklaring volgt op een resolutie die de Baskische onafhankelijkheidsbeweging Izquierda Abertzale in februari afkondigde. Die verbond zich toen tot het louter gebruik van "vreedzame en democratische middelen" om "totaal geweldloos" tot een oplossing te komen. Tegelijk was het een oproep aan de ETA om een unilateraal staakt-het-vuren af te kondigen.

Een oproep waar de eenentwintig ondertekenaars zich volmondig achter scharen, verduidelijkte mensenrechtenadvocaat Brian Currin in het Europees parlement. Op uitnodiging van Europarlementslid Frieda Brepoels (N-VA) kon hij hun signaal vanuit "het hart van de EU" de wereld insturen.

Frieda Brepoels en Brian Currin

Met de verklaring hopen de ondertekenaars de internationale druk te verhogen en aldus het vredesproces in beweging te krijgen. Tegelijk verwachten ze een reactie van de Spaanse regering, hoewel ze begrip tonen voor haar gebrek aan vertrouwen. Ook voor de leiders van de ETA zullen toegevingen moeilijk zijn, erkennen ze. "Toch is er slechts één weg naar een duurzame en onomkeerbare oplossing."

Gezien de unilaterale démarche van Izquierda Abertzale, hopen de ondertekenaars dat de ETA gelijkaardige - eenzijdige - stappen zal zetten. Zo zou een internationaal en onafhankelijk gemonitord staakt-het-vuren volgens hen een belangrijke stap zijn naar een oplossing voor "het laatste gewelddadige conflict in Europa"

Bron: Belga

>>>>>>>>