Verkiezingen 1 maart 2009

Regionale verkiezingenComunidad Autónoma Vasca Autonome Gemeenschap Baskenland1 maart 2009

De verkiezingscampagne

De verkiezingscampagne wordt gekenmerkt door onverdraagzaamheid en overdonderende stilte. De obsessie van de Spaanse Staat om de onafhankelijkheidsbeweging te vernietigen, is van die orde dat de regering van Zapatero geen enkel bezwaar had toen de horde politiemensen, met honderden gemobiliseerd, de politieke verantwoordelijken van de nieuwe partijen te lijf ging en op een brutale manier huiszoekingen deed. Er is meer, de Minister van Binnenlandse Zaken Rubalcabo coördineerde perfect de meute riooljournalisten om expressieve beelden de wereld in te sturen, beelden waaruit dan zou moeten worden afgeleid dat er weer terroristen werden gearresteerd. Wie de foto’s zag, moet ootmoedig toegeven dat de beelden van serene vrouwen en mannen mijlenver af stond van wat Rubalcaba op het oog had. Wat de Spaanse Staat vooral niet kan verdragen, is dat een succes van de onafhankelijkheidsbeweging in de verkiezingsuitslag hun niet te stillen honger om die beweging van de Europese politieke kaart weg te vegen, zou gedwarsboomd worden door honderdduizenden militanten die kiezen voor die beweging. Dat is de enige reden waarom die acht publieke personen werden gearresteerd. Om Spanje nu een dictatuur te noemen, is wellicht overdreven, maar om Spanje een democratuur te noemen, is toch nog wat zacht uitgedrukt.

Het Hooggerechtshof steunt de strategie van de PSOE

Nadat de UNO Spanje op 5 februari 2009 had gewaarschuwd dat bepaalde juridische definities die Spanje hanteert i.v.m. misdrijven van terrorisme (vermeende reden om kandidaten te weigeren) niet volledig voldoen aan het principe van de wettelijkheid, deed Amnesty International er op 6 februari nog een schepje bovenop door te waarschuwen op de "vaagheid, onduidelijkheid en onnauwkeurigheid” van de Ley de Partidos, de Partijenwet. Maar Spanje negeert schaamteloos die verwittigingen en op 8 februari 2009 gaat het Hooggerechtshof over tot de annulatie van de kandidaturen van D3M en Askatasuna.

De 16 magistraten van de Kamer 61 van het Tribunal Supremo beslissen bij unanimiteit de kandidaten van beide politieke partijen te verbieden aan de verkiezingen deel te nemen. De argumentatie en motivering, door het Hof gehanteerd, zijn wereldvreemd en vals.

1. De kandidaten van beide partijen voeren de strategie van ETA uit. Het Hof baseert zich op een intern bulletin van ETA, “Zutabe van 1998”, waarin zou staan dat het noodzakelijk is om aan verkiezingen deel te nemen. De verdediging beweert dat dit document niet bestaat, en als dat toch het geval zou zijn, het helemaal niet bewezen is dat de kandidaten er kennis hebben van genomen.

2. Veertien procent van de kandidaten heeft contact onderhouden met Baskische politieke gevangenen.

3. Vierenveertig procent van de kandidaten heeft deelgenomen aan manifestaties.

4. Twaalf procent steunt de manifesten van ETA (de onafhankelijkheidsgedachte).

Besluit: slechts 12 van de 84 kandidaten zijn “zuiver op de graat”. Het gevolg is dat het Hooggerechtshof de strategie van de PSOE op een slaafse manier volgt (scheiding der machten?) en 15% van de Baskische bevolking in de kou laat staan door hun politieke vertegenwoordiging te verbieden deel te nemen aan de verkiezingen.

Op 2 februari 2009, na grondige analyse van de ingediende documenten, oordeelden de verkiezingscolleges van iedere regio dat D3M en Askatasuna aan alle voorwaarden voldoen voorzien in het verkiezingsnormenstelsel. Zij achten het daarom correct de kandidaturen van die politieke partijen te af te kondigen. Niettemin heeft de Spaanse regering het besluit aangekondigd de deelname van beide partijen aan de verkiezingen te betwisten.

Op 4 februari 2009 heeft het Openbare Ministerie de betwisting tegen beide partijen, D3M (Demokrazia 3 Milioi) en Askatasuna, laten registreren bij het Hooggerechtshof met als enige bedoeling te verhinderen dat ze aan de verkiezingen van het Baskische parlement zouden kunnen deelnemen. De motivering is dat 82 van de 84 kandidaten banden zouden hebben met Batasuna, Euskal Herritarrok of ANV.

Diezelfde dag, 4 februari dus, verzekerde procureur-generaal Cándido Conde-Pumpido dat het Openbare Ministerie aan de magistraat van de Audiencia Nacional, Baltasar Garzón, de opschorting van alle activiteiten van beide partijen zal vragen. Met dit verzoek ondersteunt de procureur-generaal het gerechtelijke onderzoek van Baltasar Garzón naar beide partijen.

Op 5 februari 2009 heeft ook de Spaanse regering zelf bezwaarschriften tegen beide politieke partijen ingediend bij het Hooggerechtshof om te verhinderen dat ze aan de verkiezingen zouden deelnemen.

Op 5 februari 2009 verschijnt in de krant Gara een waarschuwing uitgaande van de UNO aan Spanje: “De UNO alarmeert dat de Spaanse Staat verkiezingskandidaten uit verkiezingslijsten weert, zonder opeisbare garanties van een proces”.

De speciale verslaggever van de UNO, Martin Scheinin, verklaart in een lijvig document van 26 pagina’s: “Bepaalde juridische definities die Spanje hanteert i.v.m. misdrijven van terrorisme (vermeende reden om kandidaten te weigeren) voldoen niet volledig aan het principe van de wettelijkheid”.

18 januari 2009: Askatasuna

Askatasuna is een Baskische politieke partij, ontstaan op 31 augustus 1998 met zetel te Bilbao. Deze partij had nauwe contacten met Herri Batasuna, Euskal Herritarrok en Batasuna. Ondanks het verbod op de politieke partij Batasuna, bleef Askatasuna ingeschreven staan in het register van de politieke partijen. Sinds 2001 was er geen enkele activiteit meer te bespeuren tot op 18 januari 2009 de partij zich geregistreerd had voor de komende verkiezingen. Daarop vroeg de Partido Popular onmiddellijk dat zou onderzocht worden of de partij geen dekmantel was voor Batasuna.

29 januari 2009: ANV

Op 22 september 2008 decreteert het Tribunal Supremo, het Hooggerechtshof, de nietigverklaring van de politieke partij ANV en op 29 januari 2009 (één maand voor de verkiezingen) bevestigt het Constitutionele Hof, in beroep, dit verbod. Het Hof verordent tevens de onmiddellijke stopzetting van alle activiteiten, laat beslag leggen op alle bezittingen en start de liquidatie van het vermogen: bezittingen, kapitaal...

D3M en Askatasuna worden gelieerd met Batasuna

Het heeft niet lang geduurd. Tussen 10 januari 2009 en 22 januari 2009 is het parket van de Audiencia Nacional er in geslaagd inleidende informatie te verzamelen bij de Politie, de Guardia Civil en de Ertzaintza, die hebben vastgesteld dat er banden zijn tussen de formaties D3M (Demokrazia Hiru Milioi, Democracia 3 Millones) en Askatasuna met Batasuna en de rest van de organisaties van “Izquierda Abertzale”. Deze gegevens zouden volstaan om een proces van nietigverklaring van beide partijen in te leiden bij de “Sala del 61” van het Hooggerechtshof.

De band van D3M met de verboden politieke partijen zou er in bestaan dat kandidaten leden zijn van Batasuna, EH, HB of ANV, wat meteen als onwettige kandidaturen wordt beschouwd.

De band van Askatasuna aan de andere kant zou er in bestaan, dat zij de strategie mogelijk maken die bij voorgaande verkiezingen werd gebruikt. Zij zouden gebruik maken van zogenaamde “slapende” letterwoorden voor hun partij, waar dan elementen van de verboden partijen kunnen op fungeren.

Op de lijsten van D3M bevinden zich o.a. de ex-leden van Herri Batasuna, Julen Aginako en Itziar Aizpurua en vertegenwoordigers van ANV, Unai Zurrano en Ane Legorburu.

Op de lijsten van Askatasuna staan o.a. Manuel García Centoira en Francisco Arzuaga, die deel uitmaakten Euskal Herritarrok en kandidaten van het verboden Herritarren Zerrenda.

Besluit: wie ooit op een lijst gestaan heeft die later, om drogredenen, verboden werd, kan nooit meer op een lijst voorkomen. Politieke partijen die de onafhankelijkheid van Euskal Herria in hun blazoen voeren, worden onverbiddelijk, maar onterecht gelieerd aan ETA en dus verboden. In Spanje worden ideeën verboden!

23 januari 2009: Arrestaties

Op last van magistraat Baltasar Garzón werden in de vroege uurtjes van 23 januari 2009 acht personen aangehouden op beschuldiging van medewerking met verboden formaties. Op die manier willen ze verhinderen dat zij op de kieslijsten van de nieuwe partijen terechtkomen.

Onder de arrestanten bevindt zich Amparo Lasheras, de woordvoerster van D3M en Arantza Urkaregi, vertegenwoordiger van ANV te Bilbao.

Omstreeks 23:00u, op zondagavond 25 januari 2009, werden in de Audiencia Nacional de gearresteerden verhoord. Pas om 02:00u in de morgen van 26 januari 2009 werd de sessie afgerond en omstreeks 05:00u maakte Garzón zijn beslissing bekend. Alle acht de arrestanten werden beschuldigd van: "integración en una organización terrorista”, integratie bij een terroristische organisatie. Zij worden door de magistraat beschouwd als het organisatorische centrum van een nieuwe Batasuna, om op die manier de terroristische strategie van ETA te kunnen uitvoeren, waarvan zij de orders zouden krijgen”. Ze werden opgesloten in Soto el Real.

Op 6 februari 2009 laat magistraat Garzón de arrestanten van Askatasuna en D3M, beschuldigd van banden met ETA, vrij.

31 januari 2009: De Staat bemoeit zich ermee

De ministerraad voorziet om op 31 januari 2009 autorisatie te geven aan het Openbare Ministerie, zodat de nodige stappen zouden kunnen gezet worden om de politieke partijen D3M en Askatasuna te verbieden aan de komende verkiezingen van 1 maart 2009 deel te nemen. Deze drastische en ondemocratische maatregel wordt genomen op basis van de Partijenwet, die de zichzelf benoemde democratische partijen (¨PSOE en PP) in hun eigen belang hebben uitgewerkt. De alomtegenwoordige magistraat Baltasar Garzón heeft het gezegd, en dat komt de regeringspartijen goed uit: “Beide partijen zijn gelieerd met ETA, want ze veroordelen de aanslagen niet openbaar (ze keuren ze intern wel af)”.

Op 1 maart 2009 gaan de Basken naar de stembus om een nieuwe regering te kiezen voor Lakua (de naam van het district te Vitoria-Gasteiz, waar de regeringszetel gevestigd is). De huidige regering is een coalitie van drie partijen: PNV / EA / EB-B, Partido Nacionalista Vasco, Eusko Alkartasuna en Ezker Batua-Berdeak, en staat onder de leiding van Lehendakari Juan José Ibarretxe (PNV). Een coalitie die mogelijk gemaakt werd met de steun van EHAK.

De regeringsvorming

De gebruikelijke heksenjacht is weer van start gegaan, en zoals gewoonlijk wordt één groep geviseerd: de linkse Abertzale. Zij hebben twee partijen laten registreren, D3M en Askatasuna, maar die twee partijen zullen even snel van de registers verdwijnen dan als ze er werden op geplaatst.

10 januari 2009: D3M-Demokrazia Hiru Milioi

Op 10 januari 2009 werd de nieuwe politieke partij “Demokrazia Hiru Milioi” (D3M of Democratie 3.000.000) voorgesteld in een hotel in Bilbao. De bedoeling van het politieke platform is deelnemen aan de komende autonome verkiezingen van 1 maart 2009. De benaming 3DM slaat op het inwonersaantal van Euskal Herria. Het verzamelen van de noodzakelijke handtekeningen is al van start gegaan. Voor Bizkaia moeten minstens 9.500 handtekeningen opgehaald worden, voor Gipuzkoa 5700 en voor Araba 2500. De promotors van het platform moeten de lijst met kandidaten indienen tussen 21 en 26 januari 2009.

Het grove geschut werd onmiddellijk in stelling gebracht en de “Fuerzas y Cuerpos de Seguridad” of Policía Nacional, de Guardia Civil en de Ertzaintza, kreeg ‘s middags op 9 januari 2009 al de opdracht uit te zoeken of het nieuwe platform geen dekmantel is voor het verboden Batasuna, zodat ook D3M dan kan verboden worden. Dat zou dan al de 11de politieke partij zijn die verboden wordt (allemaal partijen die streven naar onafhankelijkheid).

Cartoon van Tasio, uit de krant Gara

Zoals cartoonist Tasio met een cartoon op 12 februari 2009 in de krant Gara voorspelde, heeft het Constitutionele Hof het beroep van beide partijen rechtstreeks in de vuilniszak gedeponeerd. Het Tribunal Constitucional heeft het vonnis van het Tribunal Supremo, het Hooggerechtshof, bevestigd: D3M en Askatasuna worden uitgesloten van deelname aan de verkiezingen van 1-M.

Het verdict werd op 12 februari 2009 om 23:59u bekend gemaakt, 1 minuut vóór de uiterste datum om 24:00u.

De Spaanse Staat gooit Izquierda Abertzale uit het parlement

Het is de eerste maal in de geschiedenis dat Izquierda Abertzale niet mag deelnemen aan verkiezingen.

07 september 2009

Op 7 september 2009 verklaart de magistraat van de Audiencia Nacional, Baltasar Garzón, dat hij 13 leden van Askatasuna en D3M-Demokrazia 3 Milioi zal laten terechtstaan voor integraties of samenwerking met ETA. Op 18 februari 2009 had magistraat Baltasar Garzón, nadat het Constitutionele Hof de annulatie van de lijsten had bevestigd, alle activiteiten van de politieke partijen D3M en Askatasuna verboden (opgeschort) voor een periode van 3 jaar, verlengbaar met nog eens 5 jaar. Bovendien gaf hij het bevel de zetel en de webpagina te laten sluiten. Hij verbood beide partijen om deel te nemen aan organisaties, manifestaties en om het even welke andere activiteit. Hij heeft ook beslag laten leggen op de bankrekeningen.

In een gerechtelijk dossier van 122 pagina's stelt hij 12 anderen buiten vervolging omdat er onvoldoende aanwijzingen waren en 2 personen werden van de zaak gehaald omdat ze nog moeten terechtstaan in gelijkaardige zaken.

Onder de beklaagden zijn de voorzitter van Askatasuna José Antonio Munduate, zijn secretaris Xabier Isasa, de woordvoerster van de D3M en lijstrekker in Álava, Amparo Lasheras (die op 26 januari 2009 al eens werk opgepakt, maar tegen een borgsom van 6.000 euro's werd vrijgelaten op 24 maart 2009), en Fernando Antia van dezelfde partij.

21 juli 2010

In de uitzonderingsrechtbank Audiencia Nacional pleit de Openbare Aanklager "integración en ETA", integratie in ETA, voor 9 militanten van Izquierda Abertzale: Amparo Lasheras, Arantza Urkaregi, Eli Zubiaga, Iker Rodrigo, Imanol Nieto, Agurtzane Solaberrieta, Hodei Egaña, Unai Berrostegieta en Zuriñe Zorrozua. Voor elk van hen wordt 9 jaar cel geeëist.

Voor de 4 andere militanten, José Antonio Munduate, Xabier Isasa, Fernando Antia en Aitor Ligerzana, houdt hij het bij "colaboración", samenwerking. Voor elk van hen wordt 6 jaar cel geeëist.