Rafael Vera, interview

“Felipe González had in

de cel kunnen belanden”

Rafael Vera, in een interview toegestaan aan het tijdschrift “Vanity Fair”: “Als de toenmalige regeringsleider, Felipe González, als hoogste verantwoordelijke in de executieve alleen maar de politieke verantwoordelijkheid voor GAL op zich had genomen, dan had hij in de cel kunnen belanden”.

Vera vermijdt dus uitdrukkelijk de rol van zijn superieuren te belichten in de zaak GAL, hoewel hij toegeeft dat hijzelf niet de ultieme verantwoordelijke was (wie dan wel? Felipe González?): “Ik heb nooit gelogen. Ik heb zaken verborgen gehouden, gezwegen over bepaalde zaken, maar ik heb nooit gelogen. Ik ben met mezelf volledig in het reine gekomen over wat ik gedaan heb. Trouwens, als we de ravage bekijken van de aanslag van ETA op de Hipercor te Barcelona op 19 juni 1987 met meer dan 20 doden, wat denk je dan dat de publieke opinie eist? Bovendien heb ik een einde gemaakt aan de vuile oorlog”.

Bij een ander punt in het interview verwijst Rafael Vera naar zijn komst op het Ministerie van Binnenlandse Zaken in 1984 en waar hij 12 jaar verbleef: “Toen ik er aankwam, kwam ik in aanraking met een structuur die al bestond en die legaal was. Wij hebben enkel het werk verder gezet. De vuile oorlog was al bezig toen Franco nog leefde. Dat vergeet men wel eens te melden. En ik heb er een einde aan gemaakt in 1987. Als al diegenen die het vóór mij voor het zeggen hadden, onschuldig zijn, dan ben ik dat ook.

In dezelfde rubriek verwijst hij ook naar de reservefondsen: “Toen ik op Binnenlandse Zaken aankwam, bestonden die fondsen al en ik heb er verder gebruik van gemaakt om sommen aan de gepaste personen te overhandigen. Het was legaal! Ik kan je trouwens verzekeren dat ik aan geen enkele som van het Ministerie zelf heb geraakt.

Segundo Marey verklaart Rafael Vera dat de vuile oorlog twee objectieven had: een einde stellen aan het "toevluchtsoord" (santuario genoemd) van ETA in Frans-Baskenland en de noodzaak om een eventuele staatsgreep van ontevreden militairen te vermijden (door zelf hardhandig op te treden).

Martín Barrios, en verklaarde dat dit de enige zaak is waarvoor hij zich verantwoordelijk voelde. Concreet gaat het over het feit dat leden van de Guardia Civil een razzia hielden op Frans grondgebied om een verantwoordelijke ETA-leider te ontvoeren. Op die manier wilde ze dan de schuilplaats van Martín Barrios te weten komen. In oktober 1983 had ETA legerkapitein Martín Barrios ontvoerd. Een plan om iemand van ETA ontvoeren en te ruilen of om de schuilplaats van Barrios te weten te komen, drong zich op. De operatie mondde uit in een daverende mislukking: een inspecteur van politie en drie "GEOs" (speciaal opgeleide troepen) werden naar Frankrijk gestuurd, waar ze gearresteerd werden. De volgende dag werd het lichaam van kapitein Barrios gevonden, omgebracht met een nekschot.

Martín Barrios, en hij liet me weten dat de familie mij heel erg dankbaar was om wat ik voor zijn vader gedaan had. Hij omhelsde mij en ik moest van emotie een traan wegpinken”.

Bron: Revistavanityfair.es, El País, El Mundo...