Het jaar 2005

03.01.2005: De Spaanse Procureur dient, op 3 januari 2005, een klacht in tegen de nationalistische parlementariërs, Arnaldo Otegi, Joseba Permach en Joseba Alvarez "wegens het indienen van een vredesvoorstel", vertaald in het Spaans: "delicten van verheerlijking van het terrorisme en illegale samenkomst". Op 14 november diende Batasuna in de velodroom Anoeta van Donostia een vredesvoorstel in onder de naam "Orain herria, orain bakea" (Nu het volk, nu de vrede). De nationalisten staken daarbij hun nek heel ver uit en maakten bijna "beloften" aangaande de terroristische organisatie. Nog maar eens een bewijs dat Spanje geen vrede wil...

14.02.2005: Referendum over de Europese Grondwet. Zondag, 21 februari 2005, wordt in Spanje gestemd over de nieuwe Europese grondwet. De mensen worden elke dag aangevuurd om te kiezen voor "El SÍ". Batasuna, kiest zoals het een rechtgeaard volksnationalist past tegen een Europa van Staten, maar pleit voor een Europa van Volkeren. De opkomst was laag (42%) en 76.7% stemde ja. In Euskadi stemde slechts 24.6% voor. De Basken weten dat ze als Volk niet erkend worden en dat hun taal, de oudste levende taal van Europa in dat Europa niet gesproken zal worden.

15.02.2005: Batasuna zal zich bij de volgende autonome verkiezingen, op 17 april, met eigen lijsten, "Aukera Guztiak" (Alle Opinies) aandienen om op die manier "het huidige proces een impuls te geven". Lehendakari Juan José Ibarretxe zei onlangs er alles aan te doen dat iedereen aan deze verkiezingen kon deelnemen. Een paar dagen later brachten de 16 magistraten, die dienden te oordelen over de deelname van "Aukera Guztiak" aan de verkiezingen, 26 pagina's tekst aan om te bewijzen dat het verkiezingsplatform de "opvolger van Herri Batasuna" is en "onderworpen is aan de discipline van ETA", "een creatie van ETA is".

"Alle Opinies", een platform dat de stemmen van Batasuna wilde verzamelen, werd dus door de Spaanse justitie meteen verboden. Ook in beroep. En dat kwam er om 0.30 u. op 31 maart 2005: A.G. mag niet deelnemen aan de verkiezingen. De gewapende organisatie, ETA, komt in haar berichtenblad, "Zutabe" met de vraag aan de "nationalisten van links" een "overtuigend antwoord" te geven op de politiek van illegalisering. En dat komt er! De drie vrouwelijke lijsttrekkers van EHAK-Euskal Herrialdeetako Alderdi Komunista (de communistische partij van de Baskische gebieden) besloten hun verkiezingscampagne te wijzigen en "aan hun programma de principes toe te voegen van de groep die buiten de wet gesteld en verboden werd". Ze bieden de kiezers hún kandidaten en lijsten aan om samen te werken aan vrede en democratie en voor de burgerlijke en politieke rechten. De "nieuwe namen" aan het politieke firmament zijn drie onbekende vrouwen:

    • Karmele Berasategi voor de provincie Araba

    • Maite Aranburu voor de provincie Bizkaia

    • Nekane Erauskin voor de provincie Gipuzkoa

De partij werd in 2002 opgericht en is sedert 22 maart van dat jaar toegelaten. Communistisch! Het is even slikken, maar als de hele wereld je in de steek laat en je van je rechten beroofd wordt…Batasuna roept, na het raadplegen van de basis op 9 april 2005, "officieel" op, om op 17 april te stemmen voor EHAK-Euskal Herrialdeetako Alderdi Komunista, omdat dit "de enige wettelijke optie van dit ogenblik is". Batasuna legt er de nadruk op dat ze de "geïllegaliseerde" partij niet vervangt, noch ze opvolgt. En op 13 april 2005 maakte de Spaanse Minister van justitie, Juan Fernando López Aguilar, zijn besluit bekend dat de "subjectieve aanwijzingen" die werden samen gebracht "onvoldoende" zijn om preventief op te treden tegen EHAK.

03.04.2005: "Berria", de enige Baskischtalige krant, publiceert een interview met ETA. De gewapende organisatie noemde het vredesvoorstel "Orain herria, Orain bakea" (Nu het Volk, nu vrede), dat Batasuna in Anoeta deed, als "de meest solide bijdrage" om tot een oplossing te komen van het conflict tussen Euskal Herria en de Spaanse en Franse staat. ETA stelde zichzelf ten dienste om aan het plan mee te werken. In het interview gaat ETA nog een stap verder. Letterlijk zegt ETA "een proces op gang te willen zetten om via onderhandelingen met de Spaanse Staat tot een oplossing te komen." In feite is de eerste stap om tot een definitieve oplossing te komen al gezet: Het Nationale Debatforum. Maar het probleem moet gedemilitariseerd worden. Er moet een oplossing onderhandeld worden aangaande de gevangenen, de gedeporteerde en gevluchte activisten en de slachtoffers van het terrorisme. De palmtak die Batasuna offreerde ligt nu op de tafel van de president van de Spaanse Regering, José Luis Rodríguez Zapatero.

31.05.2005: Arnaldo Otegi, een tijdje aangehouden en zopas weer vrijgelaten, verklaart aan een paar verslaggevers dat het einde van het Baskisch conflict niet zal bereikt worden, alvorens de regering haar harde lijn laat varen. Een ernstige poging om tot vrede te komen is niet compatibel met een repressieve politiek, die er alleen toe dient de fascistische Spanjaarden te vleien. Mr. Zapatero (eigenlijk Rodriguez) kan niet het repressieve pad blijven bewandelen. Een pad dat trouwens al uitgestippeld was van toen zijn grootvader door Franco's troepen vermoord werd.

03.06.2005: De stichter van de verboden partij Herri Batasuna, Jon Idigoras, sterft een paar dagen nadat hij zijn opvolger Otegi aanspoort, om gebruik te maken van de gelegenheid om vrede te brengen in Euskal Herria.

Op 04.06.2005 is er een massabetoging in Madrid, georganiseerd door AVT (La Asociación de Víctimas del Terrorismo), tegen de bereidheid tot onderhandelen van de regering, tegen de vredesonderhandelingen. Men kan zich hierbij de vraag stellen of AVT opteert voor nog meer slachtoffers in plaats van vrede. De slachtoffers van het terrorisme verdienen alle respect, maar ik vind het weerzinwekkend dat zij als recuperatiemiddel gebruikt worden voor politieke doeleinden (Eigen slachtoffer eerst). Wat we in onze pers niet hoorden, was dat er een gelijkaardige massabetoging in Bilbao plaatsvond, maar met een harde roep om vrede.

"Aznar presidente" werd er gescandeerd, en "Se nota, se siente, Aznar está presente." (Je merkt het, je voelt het, Aznar is er!) of "met Aznar zou het niet waar zijn". Op het spandoek dat de stoet opende stond te lezen "Voor de slachtoffers en voor iedereen, géén onderhandelingen in onze naam." Tussen al dat volk liep Aznar handjes te geven. 's Morgens had hij zichzelf op de radio nog als "slachtoffer van ETA" uitgeroepen, waarbij hij herinnerde aan de bom die ETA in 1995 onder zijn gepantserde limousine plaatste.

De woordvoerder van AVT, Francisco José Alcaraz, herhaalde de woorden van PP-voorzitter en ex-minister, Mariano Rajoy en noemde "Zapatero verrader van de doden. "Maar Alcaraz mocht zonder problemen de koning (fout) citeren. In zijn nieuwjaarsboodschap van 1987 zei Juan Carlos dat: "Enkel naar degenen waaraan geen crimineel bloed hangt de hand kan uitgestoken worden. "Alcaraz maakt daarvan dat ook de koning tegen "een dialoog met beesten" is.

En dan het aantal deelnemers!

Esperanza Aguirre, presidente van de hoofdstedelijke regering sprak even vóór aanvang al van 200.000! De stadspolitie kwam aan 850.000 deelnemers. De nationale politie bleef steken bij 200.000 betogers. De organisatie sprak eerst van een miljoen en reduceerde dat later tot een half miljoen! (Opbod alom: ter nagedachtenis van de slachtoffers?)

De krant, "El Correo", die héél de provincie Biskaje leest, brengt een enorm verslag van de manifestatie in Madrid. Blijkbaar waren er geen reporters meer over voor de betoging van Batasuna in hun eigen provinciehoofdstad, Bilbao! De andere desinformatiemedia spreken gewoon over "het miljoen deelnemers" die méér waarde hebben dan de stemmen voor Zapatero bij de laatste verkiezingen." (ABC)

17.06.2005: In een brief, geadresseerd aan "Gara" en "Berria", roept ETA op tot vrede.

24.06.2005: Josu Jon Imaz, van de PNV meent dat de aanwezigheid aan de onderhandelingstafel, van de buiten de wet gestelde partij Batasuna, noodzakelijk is. Leden van PSE-EE verklaarden gisteren dat zij niet aan dezelfde tafel wilden zitten met Batasuna, als de partij het geweld niet veroordeelde. "Onze gemeenschap verlangt nu feiten en vooruitgang", verklaarde Josu Jon Imaz. "Wij zijn allemaal nodig als het er op aankomt om de vrede te bereiken en om tot een politieke normalisatie te komen. Wij zijn bereid een uiterste inspanning te doen om dat doel te bereiken".

25.06.2005: Volgens de aloude traditie werd "Lehendakari", Juan José Ibarretxe, vanmiddag, naast de 'heilige eik' in Guernica, voor de derde opeenvolgende keer ingezworen als nieuwe president van Euskadi. De symbolische "makila" (scepter) werd er hem overhandigd.

21.07.2005: Gisterenmiddag omstreeks 4 uur bleef in de buurt van Cahors (departement Lot) een inwoner uit Altza, een wijk in Donostia-San Sebastián, dood. Hij zou bij een wegcontrole door de Franse politie, in het stadje Flaugnac, gevlucht en tegen een boom beland zijn. Na enige tijd werd het duidelijk dat het Imanol Gómez González betrof.

02.09.2005: Rafa Diez, secretaris-generaal van de vakbond LAB, ontving gisteren, 02.09.2005, een kennisgeving van de Audiencia Nacional, waarin hij opgeroepen wordt om een verklaring af te leggen in verband met de tenlastelegging van "misdrijf omwille van integratie in een gewapende bende".

13.09.2005: Speculaties over een nabije wapenstilstand.

27.09.2005: Ter gelegenheid van de “Gudari Eguna”, de dag van de Baskische soldaat, gaf ETA een communiqué uit: "Nieuwe mogelijkheden, maar ook risico’s". Op die Gudari Eguna werd ook de 30ste verjaardag herdacht van de laatste 5 executies onder het dictatoriale Francoregime. Twee van de vijf waren de populaire Basken, Txiki en Otaegi.

12.10.2005: Demonstratie in Barakaldo. De Pro-Amnestie Beweging poneert: “Als er een vredesoplossing in het verschiet is, dan is het essentieel dat vreemde, buitenlandse politietroepen (Guardia Civil) het land (Euskal Herria) verlaten.”

26.10.2005: Proces tegen Juan María Atutxa, Gorka Knörr and Kontxi Bilbao. Op 09.11.2005 verklaart de voormalige voorzitter van het Baskische Parlement, Atutxa, dat het proces een farce was. De vrijspraak was dan ook onvermijdelijk.

04.11.2005: Het Spaanse Hooggerechtshof veroordeelt de topman van de verboden politieke partij Batasuna, Arnaldo Otegi, tot 1 jaar cel, wegens majesteitsschennis.

Op 26 februari 2003, op de vooravond van het bezoek van de Spaanse koning Juan Carlos aan Baskenland, verklaarde Otegi op een persconferentie dat: "De koning, als hoofd van de strijdkrachten, is verantwoordelijk voor de folteringen". Hij alludeerde hiermee op de penibele toestand (gefolterd) van de toenmalige opgesloten directeur van de krant Egunkaria, Martxelo Otamendi.

In het Baskische hoogste gerechtshof was Otegi nochtans vrijgesproken op basis van het recht op vrije meningsuiting. Daarop schakelde de Openbare Aanklager dan maar het Spaanse Hooggerechtshof in.

09.11.2005: Dit was blijkbaar nog niet genoeg: het Baskische Hooggerechtshof maakte ook al de nog hangende zaken tegen Arnaldo Otegi over aan het Spaanse Hooggerechtshof. Barbertje moet en zal hangen!

16.11.2005: De Université Libre de Bruxelles kent een eredoctoraat toe aan Baltasar Garzón.

21.11.2005: Het Macroproces 18/98 gaat van start.

01.12.2005: Op het “Foro de Ibaeta” eisen vertegenwoordigers van 29 sociale en syndicale organisaties (waarbij in Baskenland zowel de feministen als een groep priesters horen…) dat ook het collectief van politieke gevangenen deelneemt aan het vredesproces. (Bij onderhandelingen tussen de Regering González en ETA werden van de kant van de Organisatie steeds de “zwaarste gevallen” uit de cel gehaald.)

Het Forum van Ibaeta klaagt aan dat 98,5 % van het collectief van Baskische politieke gevangenen buiten Baskenland gevangen zit. Het forum maakt dan ook de slogan “Euskal presoak, Euskal Herrira” (Baskische gevangenen naar Baskenland) tot de hare. Er werd een manifest ondertekend met eisen aan de Spaanse en Franse regering:

22.12.2005: Batasuna zal op 21 januari 2006 het Nieuwe Uitvoerend Comité voorstellen.

SPAANSE REGERING MAG MET ETA PRATEN

Dinsdag, 17 mei 2005

Het Spaanse parlement heeft dinsdag, 17.05.2005, een motie goedgekeurd waarin de regering van premier José Luis Rodriguez Zapatero de toestemming krijgt om gesprekken aan te vatten met de Baskische separatistische beweging ETA. De voorwaarde is wel dat ETA de wapens neerlegt. De motie werd goedgekeurd met 192 stemmen voor en 147 tegen. Enkel de grootste oppositiepartij, de conservatieve Partido Popular, stemde tegen.

Ze beschuldigt de socialisten van "overgave" aan ETA zonder de herinneringen aan de slachtoffers te eerbiedigen. Zapatero benadrukte dat eventuele gesprekken geen politieke toegevingen inhouden aan ETA, die streeft naar een onafhankelijke Baskische staat.

De afgelopen twee jaar pleegde ETA geen fatale aanslagen meer, vooral door de talrijke arrestaties van haar leden. De regering hoopt nu dat die passiviteit zal leiden tot het neerleggen van de wapens. Een heel voorzichtige steun kwam er uit onverdachte hoek: van de politie en van de Guardia Civil.

De regering en ETA onderhouden indirecte contacten met het oog op een wapenstilstand. Volgens dit akkoord zou ETA voor het eind van het jaar tot het uitroepen hiervan overgaan. Volgens de regeringsgezinde krant "El Mundo" zou de datum al vastgelegd zijn. Afwachten.