1. Kopstukken en resultaten

Kopstukken regeringspartijen

Juan José Ibarretxe Unia Ziarreta Javier Madrazo

Kopstukken oppositie

Patxi LópezAntonio Antonio Basagoiti GorkaManeiro Aintzane Ezenarro

Kopstuk van de vermaledijden

Itziar Aizpurua

Izquierda Aberzale heeft opgeroepen om toch een stem uit te brengen op de lijst D3M. De kandidaten werden wel geweerd, maar aangezien de lijst ingeschreven werd in het register, is dat toch mogelijk. Het resultaat is ongeldig, maar liever dat dan een stem uit te brengen op de PNV, de gematigde nationalisten die zoete broodjes bakt met de PSOE uit Madrid om hun machtpositie te handhaven.

Het is koffiedik kijken wat het resultaat zal zijn, omdat veel mensen nogal huiverachtig staan t.o.v. het uitbrengen van een ongeldige stem.

De stemprocedure is als volgt

Iedereen brengt zijn eigen stembrief” mee, die door de partijen worden rondgestuurd. Wie zijn voorkeurlijst vergeten is of wie er geen kreeg, kan er in het kieslokaal een afnemen van de hoopjes. Je maakt je voorkeur zodoende wel bekend aan de omstanders, want die zien van welke partij je een brief meenam. Je kunt natuurlijk van alle hoopjes een blad nemen.

Men moet dan enkel die brief nog in de urne laten glijden zonder er iets op aan te duiden. Geen naamstemmen mogelijk. Er komt geen potlood aan te pas. Nadien moeten ze dan enkel de stembrieven op hoopjes leggen en tellen!

De resultaten

De resultaten zijn bekend en wat onmiddellijk opvalt, zijn de resultaten van de verboden partij D3M met 100.9124 stemmen of 5,38% van de uitgebrachte stemmen en wat neerkomt op 7 zetels als zij niet verboden waren geweest. Ondanks het feit dat de meeste mensen niet geneigd zijn ongeldig te stemmen, is dat aantal toch wel bijzonder significant. Voegen we daarbij nog de onthoudingen, die 34,12% bedragen, dan krijgen wij een realistischer beeld van de krachtsverhoudingen. Samen is dat 40% van de bevolking die niet moet weten van de Spaanse partijen of van de "mossel noch vis" nationalisten van de PNV.

De identieke 38,67% van de PNV met groot verschil in stemmenaantal tussen 2005 en 2009 is te verklaren door het feit dat de PNV in 2005 een kartel vormde met de EA, en dat zij in 2009 afzonderlijk opkwamen.