De vrijspraak

12 april 2010

Vlnr: Otamendi, Uria, Torrealdai, Auzmendi en Oleaga, de 5 beklaagden

Op 12 april 2010 heeft de 2de Strafkamer van de Audiencia Nacional de 5 beklaagden in de zaak Egunkaria vrijgesproken, na een lijdensweg die 7 jaar geduurd heeft. In het vonnis wordt onderstreept dat de krant onder geen enkel beding een instrument van ETA geweest is.

De voorzitter van het Hof Javier Gómez Bermúdez trok in bijzondere ongewone termen van leer tegen magistraat Juan del Olmo die de sluiting van krant decreteerde: “Zijn beslissing was een moeilijk kluwen, ongewoon in ons rechtsbestel. De sluiting van de krant had geen enkel grondwettelijk draagvlak (dus ongrondwettelijk) en het ontbrak aan de noodzakelijke wettelijke normen (bewijslast). De magistraat heeft het bewijs geleverd van een kortzichtige en verkeerde visie door te stellen dat de Baskische taal en cultuur gevoed of gecontroleerd wordt door ETA. Dit heeft geleid tot een totaal verkeerde inschatting van de gegevens en zodoende tot een totaal verkeerde aanklacht.”

Zeven jaar heeft het geduurd alvorens recht is geschied, maar de trauma's blijven bestaan: werknemers werden werkloos, directieleden werden gearresteerd en gefolterd, de krant werd gesloten en alle bezittingen en alle kapitaal werd on beslag genomen.

De aanklagers, de haatzaaiers van 'Dignidad y Justicia' en 'AVT-Asociación de Víctimas del Terrorismo' zitten op de blaren, maar zij geven niet op. Daniel Portero, verantwoordelijke voor Dignidad y Justicia heeft al in december 2009 uitgerekend dat een schadeclaim zou kunnen oplopen tot 60.000.000 euro's, door de staat te betalen. Hij voegde er subtiel aan toe dat deze som zou dienen om ETA te financieren. 'Dignidad y Justicia' en 'AVT-Asociación de Víctimas del Terrorismo' gaan dus in beroep bij het Hooggerechtshof.

En er moet ook nog een 2de luik in de zaak beslecht worden: het economische onderzoek.

Directieleden (vroegere en huidige) en administratieve medewerkers worden beschuldigd fraude te hebben gepleegd in de formaliteiten t.a.v. BTW, en valse facturen te hebben voorgelegd om op die manier subsidies van de regering te verkrijgen. Er bestaat hieromtrent niet de minste twijfel: het Rekenhof Economische Zaken van Gipuzkoa had in een document aan de Audiencia Nacional laten weten dat alle rekeningen correct waren en dat er geen sprake was van fraude. Magistraat Del Olmo wilde toch doorzetten.

05 mei 2010

Op 5 mei 2010 maakt de Audiencia Nacional bekend dat zij niet bevoegd is om de zaak van de vermeende fraude bij de krant Egunakaria te behandelen, en verwijst de zaak door naar het Baskisch Hooggerechtshof (TSJPV). Het vermeende delict is gepleegd in de sociale zetel van de krant te Andoain (Gipuzkoa) en moet dan ook in dat rechtsgebied behandeld worden.

Buitenlandse pers

De zaak kreeg veel aandacht tot in het buitenland toe. Zie hieronder wat er te lezen stond in de Nederlandse krant "De Volkskrant".

Vijf directieleden Baskische krant vrijgesproken

Van onze verslaggever Iñaki Oñorbe Genovesi

AMSTERDAM - Het Spaans nationaal gerechtshof heeft maandag vijf directieleden van de Baskische krant Euskaldunon Egunkaria vrijgesproken banden te hebben gehad met de Baskische afscheidingsbeweging ETA. Ook uitten de Spaanse rechters van de Audiencia Nacional forse kritiek op de gedwongen sluiting van het Baskische dagblad in 2003.

Volgens het Spaans nationaal gerechtshof blijkt uit niets dat Egunkaria, dat destijds als enige krant in de Baskische taal verscheen, banden onderhield met de ETA of als dekmantel werd gebruikt voor criminele activiteiten. Evenmin werden volgens de rechters eigen fondsen van de krant of andere inkomsten doorgesluisd naar de Baskische separatisten, die al vijftig jaar streven naar onafhankelijkheid van Baskenland van Spanje.

Commentaren

Ook vegen de rechters de vloer aan met de beschuldiging dat Egunkaria in de berichtgeving en commentaren de standpunten van de ETA verdedigde. Daarnaast zien ze geen bewijs voor de bewering dat de vijf aangeklaagde directieleden van de krant collaboreerden met of bevelen uitvoerden van de Baskische afscheidingsbeweging.

Volgens de rechters was een simpele analyse van de stukken in de Baskische krant, die verscheen van 1990 tot de politie- inval in 2003, voldoende geweest. Hieruit kan duidelijk worden geconcludeerd dat ‘geen enkel gepubliceerd artikel positief was over terreur of de terroristen, en dat zelfs in de redactionele lijn geen bepaalde politieke voorkeur viel te bespeuren’. De sluiting van Egunkaria veroordelen de rechters dan ook als ongrondwettelijk en ook als onrechtmatig.

Juridische strijd

Het keiharde vonnis van de Audiencia Nacional maakt een einde aan ruim zeven jaar juridische strijd rond de Baskische krant. In 2006 was de openbaar aanklager al tot de conclusie gekomen dat Egunkaria nooit een artikel had gepubliceerd waaruit ook maar zelfs maar ‘een ideologische steun’ aan de ETA zou blijken. Ook had hij gevraagd de zaak tegen de vijf directieleden van de krant te seponeren.

Twee belangenorganisaties voor terreurslachtoffers – Dignidad y Justicia en Asociación de Víctimas del Terrorismo ) – weigerden echter te geloven dat de ETA niet achter Egunkaria zat en wilden dat er celstraffen tussen de 12 en 14 jaar zouden worden geëist tegen de de vijf aangeklaagde directieleden van de Baskische krant.

Bron: De Volkskrant van 13 april 2010

http://www.volkskrant.nl/buitenland/article1368690.ece/Vijf_directieleden_Baskische_krant_vrijgesproken

Einde dossier folteringen Egunkaria