Sergio Calore: een kroongetuige

Het onderzoek dat geopend werd naar aanleiding van de verdwijning in 1976 van “Pertur” kent een nieuwe tegenslag: de neofascist Sergio Calore, die informatie verstrekte aan het gerecht over de ontvoering en de moord op een ETA-militant werd met doorgesneden keel teruggevonden.

Sergio Calore

In maart 2009 ondervroeg de magistraat Fernando Andreu van de Audiencia Nacional drie veteranen van een fascistische clubje in Italië. Een van hen was Sergio Calore. Het was heen gemakkelijk opdracht want Calore leefde onder een valse naam en was beschermde getuige nadat hij als spijtoptant informatie had verstrekt aan het Italiaanse gerecht. Hij verklaarde o.a. over de operaties tegen ETA die uitgevoerd werden door zijn groep in nauwe samenwerking en medeplichtigheid van de Spaanse politie.

Gedurende jaren had er niemand in de Spaanse staat interesse voor het onderzoek: “Contra ETA en el sur de Francia” (tegen ETA in het zuiden van Frankrijk) van de Italiaanse magistraat, Giovanni Salvi. In maart 2009 na de heropening door de Audiencia Nacional van de “Zaak Pertur” bevestigde Calore voor magistraat Fernando Andreu de gegevens die de ultrarechtse Angelo Izzo had vrijgegeven: halverwege de jaren 70 gebruikte de groep rond Calore een Catalaanse masia (herenboerderij met landerijen) als uitvalsbasis en minsten één Etarra werd ontvoerd, gefolterd en vermoord. Calore bevestigde dat hij die masia kende en voegde er aan toe dat wie ontvoerd werd er naartoe gebracht werd om later in de nabijgelegen bossen te worden begraven. Maar Calore zal niets meer kunnen onthullen, want op 6 oktober 2010 werd hij afgeranseld en werd zijn keel doorgesneden in zijn huis in een buitenwijk van Rome.

Er zijn intussen natuurlijk 35 jaar verlopen en dat maakt het onderzoek bijzonder moeilijk. Het relaas van Angelo Izzo is heel duidelijk, maar indirect omdat hij op het moment van het gebeuren in de gevangenis zat en hij enkel refereert naar wat men hem verteld heeft. Hij verwees wel naar een andere neofascist Pier Luigi Concutelli die direct had deelgenomen aan ontvoeringen en moorden. Maar Concutelli lijdt aan een vergevorderde ziekte (Ischemie in de hersenen of onvoldoende doorbloeding). De enige nog waardevolle getuige, Sergio Calore werd monddood gemaakt. De omstandigheden van de moord zijn luguber, werden als een criminele afrekening voorgesteld en er werd niemand aangehouden. De modus operandi wijst in de richting van een wraakactie.

Het is bekend dat de Italiaanse politie in de woning van Concutelli een wapen gevonden heeft van het merk Ingram, dat gebruikt werd voor de moord op de Italiaanse magistraat Ocorccio. Na onderzoek bleek dat het wapen behoorde tot aan voorraad gelijkaardige wapens die besteld werden bij de Spaanse politie. Op het afleveringsbewijs staat duidelijk de naam en de handtekening van de Spaanse commissaris Conesa (Samen met de SECED, het overkoepelend orgaan van de inlichtingendienst, fungeerde ook de Brigada Central de Informaciόn, later de CGI-Comisaría General de Información y del Centro Nacional de Coordinación Antiterrorista genoemd. Aan het hoofd hiervan stond commissaris Conesa). .

Veelbetekenend is ook de aanwezigheid van Italiaanse fascisten (Stefano della Chiae, Ricci, Cauchi...) bij de aanslagen op Montejurra.

En de masia?

Na de rogatoire commissie van magistraat Fernando Andreu in Itlaië is er geen enkel onderzoek gebeurd naar de Catalaanse masia die door de Italiaanse ultra's genoemd werd. Nochtans had Angelo Izzo aangegeven dat de masia gelegen was in de omgeving van Barcelona en bekend stond als `La Fábrica'”. Sergio Calore had er aan toegevoegd dat hij zich herinnerde dat de masia vol lag met foto's van Etarras. Hoe valt het te verklaren dat niemand die zaak onderzoekt?

Na het verschijnen voor magistraat Andreu, werd op basis van de verklaringen van Sergio Calore een onderzoek geopend in Italië over de aanslagen van ultrarechtse Italianen tegen Baskische vluchtelingen en Etarras in het zuiden van Frankrijk. Het onderzoek kende geen vorderingen omwille van het gebrek aan medewerking van de Spaanse justitie.

Bron: Gara en Izaronews