Verklaring van Brussel

29 maart 2010

Foto Gara: Frieda Brepoels en Brian Currin

De ondertekenaars

Na de Verklaring van Altsasua en het manifest Zutik Euskal Herria heeft het Baskische volk en de instituten die ijveren voor zelfbeschikking en soevereiniteit op 29 maart 2010 steun ontvangen van individuen en collectieven die eisen dat de burger- en politieke rechten worden gerespecteerd in alle naties zonder staat.

Op uitnodiging van Frieda Brepoels (N-VA : Europa) stelde mensenrechtenadvocaat Brian Currin uit Zuid-Afrika een internationale verklaring voor in Brussel. Verschillende internationale personaliteiten (Nobelprijswinnaars, gewezen staats- en regeringsleiders en academici gespecialiseerd in conflictoplossing) roepen de Baskische afscheidingsbeweging ETA op tot een staakt-het-vuren en de Spaanse regering tot “een gepast antwoord”. De ondertekenaars willen zo een vredesproces op gang brengen.

Ook Brian Currin onderstreepte die doorbraak die volgens hem een belangrijk element was om eindelijk het laatste politieke conflict in Europa op te lossen. Hij verwees uitdrukkelijk naar het proces van debat in meer dan 270 lokale assemblees dat geleid heeft naar het manifest.

Gebruik makend van deze opportuniteit deed Brian Currin een directe oproep tot ETA om een permanent en gecontroleerd staakt-het-vuren af te kondigen, en om de medewerking te vragen aan de gewapende organisatie om via democratische weg, zonder geweld, bij te dragen tot de oplossing.

In een adem voegde hij er ook aan toe dat de Spaanse regering dit uitzonderlijke gebaar moet beantwoorden door toe te laten dat er opnieuw onderhandeld wordt (wat tot nu toe geweigerd wordt) en dat de meningsverschillen uit weg zouden geruimd worden met het oog op een duurzame vrede.

Tot slot onderstreepte Frieda Brepoels (N-VA) de belangrijkheid van de personen die deze verklaring hebben ondertekend, onder meer verwijzend naar de Nobelprijswinnaars: Nelson Mandela (via zijn stichting), Desmond Tutu, Frederik W. De Klerk, John Hume en Betty Williams.

Het persagentschap BELGA meende (in de titel) opgemerkt te hebben dat enkel ETA werd opgeroepen tot een staakt-het-vuren.

BELGA: Baskenland: internationale prominenten roepen ETA op tot staakt-het-vuren

BRUSSEL 29/03 (BELGA)

In het Europees parlement is maandag een internationale verklaring voorgesteld waarin de Baskische afscheidingsbeweging ETA wordt opgeroepen om tot een duurzaam staakt-het-vuren over te gaan. Onder de 21 ondertekenaars van de verklaring zitten verschillende Nobelprijswinnaars, gerenommeerde professoren en de Nelson Mandela Foundation.

De verklaring volgt op een resolutie die de Baskische onafhankelijkheidsbeweging Abertzale Left in februari afkondigde. Die verbond zich toen tot het louter gebruik van "vreedzame en democratische middelen" om "totaal geweldloos" tot een oplossing te komen. Tegelijk was het een oproep aan ETA om een unilateraal staakt-het-vuren af te kondigen.

Een oproep waar de eenentwintig ondertekenaars zich volmondig achter scharen, verduidelijkte mensenrechtenadvocaat Brian Currin maandag in het Europees parlement. Op uitnodiging van Europarlementslid Frieda Brepoels (N-VA) kon hij hun signaal vanuit "het hart van de EU" de wereld insturen.

Met de verklaring hopen de ondertekenaars de internationale druk te verhogen en aldus het vredesproces in beweging te krijgen. Tegelijk verwachten ze een reactie van de Spaanse regering, hoewel ze begrip tonen voor haar gebrek aan vertrouwen. Ook voor de leiders van ETA zullen toegevingen moeilijk zijn, erkennen ze. "Toch is er slechts één weg naar een duurzame en onomkeerbare oplossing."

Gezien de unilaterale demarche van Abertzale Left, hopen de ondertekenaars dat ETA gelijkaardige - eenzijdige - stappen zal zetten.

Zo zou een internationaal en onafhankelijk gemonitord staakt-het-vuren volgens hen een belangrijke stap zijn naar een oplossing voor "het laatste gewelddadige conflict in Europa". KNS/(PIM)/

Tot zover het persagentschap Belga.

30 maart 2010

Brian Currin verscheen op de persconferentie in het Europese Parlement aan de zijde van Frieda Brepoels (N-VA). De Vlaams-nationaliste onderstreepte in haar inleiding het grote belang van de stellingname van Izquierda Abertzale die exclusief gekozen had voor vredelievende en democratische middelen, met uitsluiting van geweld, om de politieke objectieven te bereiken. Het manifest "Zutik Euskal Herria'' die de besluiten van intern debat bij Izquierda Abertzale weerspiegelde, is volgens haar het vertrekpunt van dit internationale initiatief.

Het initiatief werd door de Spaanse pers “gefilterd” aan de lezer voorgesteld. Betekenisvol was dat een deel van die pers en het overgrote deel van de Spaanse politici alle moeite getroost had om het initiatief zo niet te verdoezelen, dan toch af te zwakken. Wat ze allemaal gemeen hadden, was de ijver die ze aan de dag legden om de namen van de toch bijzonder belangrijke ondertekenaars voor te stell30 maart 2010en als een groep die al lang bezig was (te verwaarlozen?).

De Baskische socialistische partij PSE beschouwt het voorstel als een meermaals beproefd en mislukt recept.

José Antonio Pastor, woordvoerder van de Baskische socialisten, gelooft dat het nieuwe plan waarin Currin in het Europese Parlement (in naam van een groep personaliteiten die betrokken zijn bij de oplossing van internationale conflicten) ETA tot een permanent staakt-het-vuren wil brengen niet meer is dan een staaltje voluntarisme zonder meer, dat maar een kort leven beschoren is. Pastor verklaarde dit in een interview voor Radio Euskadi dat door het persagentschap EFE werd binnengehaald.

José Antonio Pastor - Foto: Oskar Martínez

Volgens Pastor is het nieuwe voorstel: “Een voorbeeld van voluntarisme zonder toekomst”, dat gebaseerd is op een bezinningsproces van het “linkse patriottisme” (Izquierda Abertzale) dat indertijd door de meerderheid van de partijen ‘onvoldoende’ werd geacht.

De Socialistische leider waardeerde het belang van de Partijenwet (ze ontnamen 15 % vd kiezers in Baskenland de mogelijkheid om te stemmen!) in de opzet van de Spaanse regering om ETA te verzwakken, en hij weerlegde de kritiek van de PNV, “die jammeren als klaagvrouwen” terwijl ze “de grootste belanghebbende zijn” door het feit dan de radicale nationalisten (Izquierda Abertzale) niet aan de verkiezingen kon deelnemen.

De PP brengt de ondertekenaars van Brussel in diskrediet en de PNV spreekt ze tegen.

De “Verklaring van Brussel” werd door de PSOE op een luidruchtige stilte onthaald terwijl de PP de ondertekenaars in een nota ervan beschuldigde “de Baskische realiteit niet te kennen” en “de status van een democratische regering op één lijn te stellen met een terroristische bende”.

Iñigo Urkullu (PNV) wees erop “dat een staakt-het-vuren”, zoals ze dat vragen, niet voldoende zal zijn”.

Na drie dagen geprobeerd te hebben het belang van de Verklaring van Brussel te minachten begint de onmiskenbare impact ervan reacties van de politieke partijen tot gevolg te hebben.

Leopoldo Barreda, woordvoerder van de PP in Euskadi (het deel dat onder de Baskische Regering valt) verstuurde een nota waarin hij de Stichting Mandela, Frederick De Klerk, John Hume of Jonathan Powell van onwetendheid beschuldigde: “Het volstaat het document te lezen om de onbekendheid met de Baskische realiteit van de auteurs vast te stellen”. De PP vindt het speciaal betreurenswaardig dat een democratische regering met een terroristische bende wordt gelijkgesteld.

Hoewel het niet (letterlijk) in de tekst staat oordeelt Leopoldo Barreda dat de ondertekenaars, allen experts in het oplossen van conflicten van politieke aard, pretenderen “scenario’s van onderhandelingen te openen”. Barreda zegt hen dat, “de enige deugdelijke benadering in een democratie 'zero tolerance' is en volharden in de wil de terroristen en hun antidemocratische bedoelingen te verslaan. Leopoldo Barreda (PP) zegt dat er “geen internationale bemiddelaars nodig zijn”, maar dat de hele internationale gemeenschap moet meewerken aan de “definitieve ontmanteling van dit terroristische netwerk”.

De Verklaring van Brussel vraagt aan ETA “het compromis van het linkse nationalisme te steunen door een permanent en volledig verifieerbaar staakt-het-vuren”.

Iñigo Urkullu (PNV) is van mening dat, “na 50 jaar lijden en nationale tragedie” men hier(tegenover) enkel “een definitief staakt-het-vuren” kan stellen. Urkullu wijst erop dat hij, toen hij 2 jaar geleden tot partijvoorzitter verkozen werd, hij al aangaf dat “ETA moet beginnen met stoppen.”

De Radicale Nationalisten waren de internationale opstelling erkentelijk, maar ze hamerden erop dat de enige motor voor een democratisch proces zich in Euskal Herria bevindt.

Pello Urizar, secretaris generaal van EA, deelt deze diagnose. Op radio “Info7 Irratia” verklaarde hij dat “la declaración de Bruselas” een stimulans voor een unie onder Abertzales” (nationalisten) moet zijn. In verband met het doodzwijgen van “de verklaring” in Spanje merkte hij ironisch op dat ze namen van personaliteiten als Mandela enkel kennen als het in hun kraam past.

02 april 2010

De stilte vanuit het Spaanse politieke wereldje tegenover de Verklaring van Brussel zou hoopgevend kunnen lijken, maar dan komt de commentaar van de PSOE (socialisten) een paar dagen later, geformuleerd door Elena Valenciano, hun internationaal politiek secretaris: “Wij zullen niet doen wat ze zeggen”, aldus de secretaris, in een antwoord op de vraag van de initiatiefnemers die de PSOE vroegen om te reageren. “De groep die de verklaring opstelde, bestaat al geruime tijd”. Nietszeggende tekst wegens niets gelezen?

In schril contrast staat de commentaar van Josu Erkoreka (PNV). De woordvoerder van de PNV in het Spaanse Congres noemt het “niveau van de Verklaring hoog en van betekenis gezien de personen die hun handtekening eronder zetten” en “omdat er twee geadresseerden zijn”. “De zaken zijn nog niet rijp opdat een van die twee ontvangers, de Spaanse Regering of ETA, zouden reageren zoals hen gevraagd wordt in de Verklaring”. “Ik vrees dat er veel goede intenties zijn in de verklaring, maar weinig effectief praktisch realisme in deze tijd waarin we leven”.

05 april 2010

De promotors van de “Verklaring van Brussel” gaan verder met het verwerven van steun onder internationale personaliteiten om een proces voort te stuwen dat tot een oplossing moet leiden. Volgens leiders Frieda Brepoels en Piet de Zaeger van de Vlaamse partij N-VA die met deze opgave bezig zijn, is het niet de bedoeling “meer en meer namen toe te voegen”, maar wel om te toetsen of de PSOE “een historische en beslissende rol wil spelen” om een einde te stellen aan het politieke conflict. De N-VA - dirigenten deelden dit mee in een interview met de Baskische (PNV-) krant “Deia”.

Binnenkort zullen ze méér namen voorleggen aan Brian Currin en ze staan erop dat “De Verklaring van Brussel, “iets is dat steeds moet blijven groeien”. De N-VA-leden zeggen in het interview dat ze de houding van de vertegenwoordigers van de PSOE en PP die het document bekritiseren, niet begrijpen.

Piet de Zaeger herinnert eraan dat onder de auteurs “Nobelprijswinnaars voor Vrede zijn, mensen die erin slaagden de conflicten in Zuid-Afrika en Noord Ierland op te lossen, experts in het nemen van besluiten”. Ik begrijp niet hoe het kan dat er mensen zijn die tegen de verklaring kunnen zijn.” “Ik weet dat er PSE-leiders zijn die verklaarden dat wij erg voluntaristisch zijn en dat is een tactvol woord voor ‘naïef’ ”.

In de Verklaring van Brussel is de positie te herkennen waarin de radicale nationalisten zich tot ETA richten om hen “een permanent, volledig aantoonbaar staakt-het-vuren te vragen” en van de Spaanse Regering vragen ze een positief antwoord. De Zaeger roept José Luis Rodríguez Zapatero rechtstreeks te antwoorden of hij de “rol van Tony Blair” wil spelen of dat hij “een Lehendakari wil zijn die een rol wil spelen zoals die van Ian Paisly in Noord-Ierland? “Het gaat er ons niet om méér namen onder de Verklaring te krijgen, maar om te zien of de PSOE een beslissende, historische rol te wil spelen die tot een einde van het conflict leidt. In de tachtiger jaren waren de Spaanse Socialisten betrokken in een vuile oorlog tegen ETA en er werden Socialisten veroordeeld in deze Zaak”.

De N-VA-dirigent voegt eraan toe dat de Spaanse Regering hulp heeft gevraagd aan de Europese Unie in zijn strijd tegen ETA. “Wel, nu kunnen ze niet beweren dat de EU niet kan meewerken aan een oplossing van het conflict”.

Verslag samenvattend vertaald uit Gara

06 april 2010

Minister Alfredo Pérez Rubalcaba verliet op 6 april 2010 het pad van zijn onhebbelijke gewoonte van ‘geen commentaar’ te leveren op ETA-communiqués, en hij maakte publiek bekend dat hij het laatste communiqué (*) van de terroristische organisatie, vertaald in verschillende talen, naar het Europees Parlement zal sturen. Het doel is aan alle parlementsleden, maar vooral aan de groepen die deel uitmaken van het zogenaamde Basque Friendship, wil laten weten “met wie ze aan het gokken zijn”. Rubalcaba refereert concreet naar deze groep en naar de Verklaring ondertekend door een twintigtal internationale personaliteiten ten voordele van een proces dat het Baskisch conflict moet oplossen en waarin ze aan ETA een gecontroleerd staakt-het-vuren vragen. “Ik wil hen laten zien wat ETA antwoordde op hun voorstel en dat is NEEN" (Ik heb in het communiqué nergens een NEEN aangetroffen).

(*) Laatste communiqué van ETA ter gelegenheid van de Aberri Eguna 2010

Het communiqué begint met een verwijzing naar het opduiken van het lichaam van Jon Anza in Toulouse. “Anza was een model van engagement en coherentie” en de Organisatie condoleert de familieleden en vrienden.

Dan verwijst ETA naar het vuurgevecht dat half maart in een bos ten Zuiden van Parijs plaatsvond. Daarbij waren op een bepaald ogenblik vier militanten “gegijzeld”. Toen schoot de politie twee keer op één van hen terwijl die reeds ongewapend op de grond lag. Hoewel er vermoedelijk niet gericht werd geschoten was dit toch van invloed op de daaropvolgende gebeurtenissen. “Op dat ogenblik kwamen drie andere militanten, die gealarmeerd waren door de schoten, dichterbij met de bedoeling elke confrontatie te vermijden. Ze waarschuwden de politie dan dat ze hun wapens moesten neergooien en vertrekken.” Volgens de versie van ETA wilden twee politiemannen zich terugtrekken terwijl anderen aanstalten maakten om tot een confrontatie te komen. “Ze richtten dan op de soldaten van ETA. De militanten schoten in totaal 19 kogels af. De Franse politiemannen heel wat meer. Ten gevolge daarvan werd één Baskische burger gearresteerd terwijl een politieman, Jean-Serge Nérin, dood bleef.” ETA verklaart dat het vuurgevecht buiten haar wil plaatsvond en geeft de politie de schuld. “Zij wilden soldaten van ETA arresteren en zij waren de eersten die begonnen te schieten.” “Het Franse volk en de regering van Parijs moeten, volgens ETA, eens nadenken tot waar de repressieve roes van de Spaanse regering hen wil brengen”.

ETA wijdt dan uit over de zogenaamde “solidariteit” tussen beide landen en het ongecontroleerde optreden van de Guardia Civil in Frankrijk onder de hoede van de Franse Regering. Daarbij wordt verwezen naar wat er met Jon Anza gebeurde. De Organisatie roept dan beide Staten op tot een dialoog te komen die naar een democratische oplossing moet leiden zoals het Baskische Volk dat wil.

Het communiqué verwijst tot slot naar de viering van de Aberri Eguna op 4 april 2010. “Er staan niet méér dan twee mogelijke projecten ter keuze: het actuele “model van weigering” dat ons veroordeelt om geboeid door Frankrijk en Spanje verder te gaan. Het andere model, van de onafhankelijkheid, kan de deur openen naar sociale, politieke, culturele en economische ontwikkeling van Euskal Herria. “Enkel het tweede project kan er komen binnen een scenario zonder geweld en zonder inmenging.

Zonder het letterlijk over de “Verklaring van Brussel” te hebben, zegt ETA dat de sleutel voor de oplossing van het conflict in Euskal Herria ligt, maar de Organisatie aanvaardt de internationale betrokkenheid. ETA zal binnenkort op de inbreng en de opinies van de internationale agenten terugkomen…

Het communiqué richt tot slot een groet aan tot alle personen die zullen deelnemen aan de activiteiten die de betrokkenheid en de liefde voor Euskal Herria tot uiting brengen op deze feestdag.

20 april 2010

Een veertigtal personaliteiten uit cultuurmiddens (auteurs, filosofen, schrijvers en juristen) in binnen- en buitenland vestigen de aandacht op de “Verklaring van Brussel” onder impuls van Brian Curtin: Andrés Sorel, Carlos Tena, Javier Sádaba, Sara Rosenberg, Oriol Marti, Ángeles Maestro, Carmen Lamarca, Carlo Frabetti, Alfonso Sastre, Iñaki Errazkin, Vicente Cuesta, Gloria Berrocal, Antonio Álvarez Solís, Santiago Alba Rico, Naomi Abad en James Petras.

24 april 2010

In Pamplona kwam “Izquierda Abertzaleak” (letterlijk: “Linkse Patriotten”) op 24 april 2010 voor de pers met een nieuwe verklaring waarin ze kiezen voor “een cumulatie van politieke en sociale krachten als enige garantie voor een democratisch proces dat zich enkel via politieke en democratische wegen kan ontwikkelen”.

Dit is een vervolg op het “Document van Altsasua” onder de naam “Zutik Euskal Herria” (Sta op Baskisch Volk) dat ze beschouwen als een eerste stap in dat proces. Het daaropvolgende debat mondde uit in de verklaring van 24 april 2010: “Na de conclusies, de weg en de stappen. Radicaal Nationalisme op pad”.

Txelui Moreno en Karmele Aierbe verklaarden de nieuwe cyclus die nu van start gaat ook “een nieuwe vorm van strijdmethode”. “Het nationale en sociale bevrijdingsproces moet alleen gebaseerd zijn op exclusieve politieke activiteit en daarbij zijn de massastrijd, de institutionele strijd en de ideologische strijd een hoofdvoorwaarde, maar ook de zoektocht naar internationale steun” Natuurlijk werd het belang van het recht op zelfbeschikking onderstreept.

Txelui Moreno, woordvoerder van het radicale, linkse nationalisme

Moreno wees meteen op het belang van de “Verklaring van Brussel” die internationale personaliteiten ondertekenden en waarin ze hun bezorgdheid toonden voor de situatie waar Euskal Herria onder lijdt en die door ETA en door de Spaanse Regering constructief behartigd moeten worden. Het moet ook tot onderhandelingen komen tussen ETA en de Spaanse Regering die moeten leiden tot een demilitarisering van het land, de bevrijding van de Baskische politieke gevangenen, de terugkeer van de ballingen en een eerlijke behandeling van de slachtoffers van het conflict.

Moreno weet hoe het eerder fout liep bij onderhandelingen waarna de Regering “de repressie opnieuw activeerde” terwijl ETA “de gewapende acties hervatte” en de twee blokken nog verder uit elkaar kwamen te staan.

“Radicaal Nationalistisch” zegt “volledig beschikbaar te zijn” om “een dynamiek op te starten die zal toelaten dat er “een dialoog en onderhandelingen komen, met gelijke condities voor alle Baskische politieke krachten. Het objectief moet zijn dat er een politiek akkoord komt om tot een democratisch kader te komen waardoor de Baskische burger vrij en op een democratische manier kan beslissen over zijn toekomst.”

Het Radicale Linkse Nationalisme, ook wel eens door de Spaanse regering de politieke vleugel van ETA genoemd, vroeg in Iruñea-Pamplona zowel de gewapende bevrijdingsorganisatie als de Spaanse regering om op constructieve manier te antwoorden op de “Verklaring van Brussel” van 29 maar,t waarbij aan ETA een “volledig controleerbaar permanent staakt-het-vuren” gevraagd werd. De oproep van gisteren gebeurde door een 200-tal personen van verschillende generaties uit het Baskische Activisme.

Het verzoek aan de Spaanse Regering mag “normaal” genoemd worden, maar het (openlijk) verzoek aan ETA is een nieuwe stap (historisch?) Toch mochten wij dit enigszins verwachten nadat vijf maanden geleden in Altsasua de eerste stap werd gezet in die richting.

De Spaanse “onafhankelijke kwaliteitskrant” El País zette het bericht meteen op de voorpagina van hun webstek: "Izquierda Abertzale verwijt ETA een obstakel te zijn voor hun objectief"

30 oktober 2010

In een kort communiqué, daterend van 30 oktober 2010, heeft bemiddelaar Brian Currin aangekondigd dat de ondertekenaars van de “Verklaring van Brussel” een “Internationale Contactgroep”, bestaande uit 5 personen hebben opgericht. Dit besluit werd genomen om logistieke redenen: het werken met een talrijke groep uit diverse delen van de wereld bemoeilijkt de werkzaamheden. Het mandaat en de rol van de “Internationale Contactgroep” werd vastgelegd op 12 november 2010. Hij onderstreept ook dat de steun toegezegd aan ETA ongewijzigd afhankelijk blijft van een unilateraal, permanent en controleerbaar staakt-het-vuren.

14 februari 2011

Nadat ETA op 10 januari 2011 een internationaal en onafhankelijk gemonitord staakt-het-vuren afkondigde, stelde Brian Currin op 14 februari 2011 de samenstelling voor van de “Internationale Contactgroep”.

15 februari 2011

Op 15 februari 2011 hebben zij hun stappenplan om het vredesproces te bevorderen en te bespoedigen voorgeteld.