Kruidig wandelen


Kruidige winterwandeling in De Haan
Winter, fin-de-siècle villa's en eetbaar onkruid! Dat zijn de thema's van onze kruidige winterwandeling aan de Belgische kust in De Haan aan Zee.

Het tramstation staat er romantisch bij, zoals zoveel gebouwen in het hart van de Concessie De Haan. We volgen even de tramsporen richting Oostende. We komen aan de Quinten Matsijslaan, op de hoek met de Cellinidreef staan de grote bolvormige Taxusbollen te pronken bij Villa Maris. Ik zal hopelijk de fin de siecle-sfeer niet te veel verpesten, door te zeggen dat van Taxussnoeisel stevige kankermedicijnen gemaakt worden. Maar ja, wat is er romantischer dan oude villa’s in straten genoemd naar Duitse filosofen en dichters en... dood gaan aan onverbiddelijke gezwellen.

Villa's en eetbaar onkruid Maar dit is en blijft een kruidenwandeling met een kruidje cultuur. De onopvallende vogelmuur en winterpostelein kunnen niet op pronken tegen villa Rustoord, Hartelust, Campagnoli en Mio Sogmo. Gelukkig staat er op de hoek met de Casmöeslaan ook villa ‘Ons kotje’ met net buiten de tuin een Zuurbesstruik. Ik herken de soort vooral aan de stekelige takken, meestal krab ik ook een stukje schors weg en dan zie ik de gele kleur. Wel erg onbeschoft van mij, om zelfs in de winter een plant te ontbloten. Maar zo laat hij tenminste zijn chemisch innerlijk van alcaloïden even zien, stoffen die we wat verder ook terugvinden in de beruchte Chelidonium. In de beschutting van de berberis is ons duizendblad al goed gegroeid, zo klaar om in de voorjaarskuur te verwerken.

De Camôeslaan dus naar rechts en dat snel direct de Cervantesslaan in, met op de hoek L’Ermitage. De romantiek kan echt niet op. Zou Don Quichote de la Mancha direct niet uit het donkere duinenbos te voorschijn komen. Zijn herboristen ook niet een beetje mensen die tegen windmolens vechten? In elk geval de Gouwe, Look zonder look en Postelein willen ons wel bijstaan in ons gevecht tegen vermeende en echte vijanden.


Duinbos.
 Bij Les Diablerets duiken we nu het duinenbos in. Grove den maar ook de eerste duindoorn flankeren ons pad. Even links en rechts een voetpad voor paarden in. Dus toch Don Quichotes die ons zijn voorgegaan. Een plantenarm bos maar wel met grillige vlier als onderbegroeiing en mogelijk ook de merkwaardige Judasoor als parasiet. Het bos is niet breed, het lijkt dan ook even alsof de kusttram er doorheen raast. En dan even verder tegen begroeide duinen aan zien we toch een groene groep grondbedekkers in de voor de rest vrij kale bosgrond. We stappen van het pad er recht op af en ja, een bende Aronskelken zomaar. Natuurlijke begroeiing of ontsnapt ergens uit een tuin?

We wandelen nu wat steviger door, kruisen de koninklijke baan, om iets voorbij het zeepreventorium de echte duinen in te duiken. We worden omsingeld door vitaminrijke duindoorn, liguster en grillig verwaaide vlier, even stevig stijgen in het zand en dan kijken en ruiken we tegen het zeewater aan. We wandelen een eind langs het strand richting Oostende. Herboristisch strandjutten. Verstrengeld touw en blaaswier stimuleert mij niet echt om te oogsten. Al heeft dat blaaswier een eeuwenoude reputatie als vermageringsmiddel. De jodium kan de stofwisseling aanzetten en zijn hoog gehalte aan mineralen kunnen een mooie voedingsaanvulling zijn. Ook meeuwen en strandlopers vinden hier volop voedsel.

Terug naar duin en bos Maar ik moet wel even de duinendoorgangen in de gaten houden. We steken het duin weer over, botsen helaas wel direct op de weg met aan de overkant een niet toegangkelijk golfterrein. We volgen dan het enige pad dat hier is, het paardenpad. Op dit moment goed te bewandelen, weer onder de duindoorn door. In hun beschutting groeit al volop nieuw eetbaar groen van winterpostelein en kleine veldkers. We kunnen nu bij de ingang van het golfterrein de weg oversteken en het bos induiken. Aan de rand vinden we meestal en dus ook hier de typische ruigtevegetatie van Bijvoet, Boerenwormkruid en Brandnetel. Niet direct de mooiste planten, zeker nu niet, maar het zijn ook planten die al eeuwenlang bij de mensen horen en dus zijn er ook vele verhalen aan verbonden. Bijvoet die de voeten kan verlichten, dus mogelijk een plant voor de vermoeide wandelaar. Boerenwormkruid, niet alleen voor de boerderijdieren, maar ook voor de groene pannekoek een perfect kruid. Brandnetel, bemind en gehaat, maar zeker goed genezend voedsel voor reumapatiënten. Voor de bewegende gewrichten vinden we hier ook de knoppen van es, vlier en straks het sap van de berk. Maar wandelen is mogelijk nog beter voor spieren en gewrichten. Dus verder weer richting De Haan lang een wit-rode GRpad. Weinig onderbegroeiing in deze dennenbossen, toch beginnen de vroege speenkruidjes hun glimmend groene blaadjes al te vertonen. In melk afgetrokken zijn de langwerpige knolletjes een bijna mythisch middel bij aambeien, het speen dus.

We nadere opnieuw de romantische huizen van De Haan, steken de weg en de tramsporen over, nog even het duinbos in om zo bij de Jean d’Ardennelaan uit te komen. Voor de Potinière slaan we rechts in om zo terug bij het tramstation en een café uit te komen. We drinken een Trammelantje, praten nog uitgebreid na en kunnen dan weer verzadigd van lichaam en geest naar huis toe.

Info over enkele planten tijdens de wandeling
Claytonia perfoliata – winterpostelein / Polygonaceae – duizendknoopfamilie
Afkomstig uit Noord Amerika. Ze is nu veel voorkomend in de duinen en wordt ook als groente gekweekt. Het is een vettig bladje en kan dus niet lang bewaren. Ze zaaien zich heel gemakkelijk uit. Het bloempje bloeit in het midden van het blad.
In februari/maart kan je de plant goed eten. Later wordt het blad al een beetje taai. Het blad bevat veel vitamine C, ijzer en kalk. Het is lekker in witloofsla en aardappelpuree. Er bestaan verschillende soorten met roze of witte bloemen. De variëteit met roze bloemen heeft iets langwerpiger en meer leerachtige blaadjes.

Alliaria petiolata – Look zonder look / Cruciferae – kruisbloemigen
is een tweejarige plant die geen familie is van de look maar wel ruikt naar look. Het fris blad is goed eetbaar. De wortels smaken naar rapen. Ze bevatten mosterdolieglycosiden, die pittig smaken en een ontsmettende werking hebben. Ook de bloemen zijn eetbaar. De zaadjes van look zonder look kan je gebruiken om mosterd te maken.

Rosa rugosa –Japanse bottelroos / Rosaceae – Rozenfamilie
verwildert in de duinen met wortelstokken. Deze plant is niet inheems maar de bottels zijn ook erg goed te gebruiken. De bloemen zijn zeer aromatisch en mooi, geschikt om te drogen. Zij houden gedroogd lang hun geur en kunnen ze dus perfect gebruikt worden in kruidenmengels en potpourri’s. De stevige bloem is gemakkelijk te oogsten.

Fucus vesiculosus – Blaaswier
wordt heel veel gebruikt in de kruidengeneeskunde vanwege het jodiumgehalte. Blaaswier heeft een hoge voedingswaarde en bevat veel mineralen en spore-elementen. Het werd vroeger gebruikt voor vermageringsthee omdat het de stofwisseling versnelt. Dit is echter niet zonder gevaar aangezien het kruid op de schilklier werkt. Aan onze kust ligt het dikwijls aangespoeld. Het is wellicht beter te oogsten aan rotsachtiger kusten waar het blaaswier nog op het water dobbert.

Hippophaë rhamnoides – Duindoorn / Elaeagnaceae – Duindoornfamilie
De duindoorn bevat heel veel vitamine C (veel meer dan de winterpostelein) en vetzuren (die belangrijk zijn voor de huid). Er zijn mannelijke en vrouwelijke planten. De plant heeft sterke wortelstokken en gaan zo de verstuiving van het zand tegen. De bes in wat moeilijk te oogsten, ze zit zeer dicht bij de takken en is wat slap zodat ze bij het plukken makkelijk geplet word. Van duindoorn wordt vaak siroop gemaakt tegen verkoudheid en griep (eventueel in combinatie met vlierbes). Hij wordt echter nog meer gebruikt in de cosmetica (extracten).

Eens mee op wandel of op vakantie met Maurice? vlaamseherboristen@gmail.com 


Reisverhalen

Aconcagua, info voor een beklimming (6956 m)
De Aconcagua is niet alleen de hoogste berg van Noord- en Zuid Amerika maar tevens het hoogste punt van het zuideli…
Kamperen | 28-03-2009
Ardennen: een herborist-holbewoner op lentetrektocht
Wallonië, zeg maar de Ardennen, is hier en daar natuur- en kruidenwereld op zijn best. Al zo wat '100' jaar bewande…
Reisverhalen | 09-02-2009
Bergtocht bij 'Au bout du Monde'
Barme Barmaz Zwitserland. Aankomst op 1500 meter hoogte om 19.00. We maken ons klaar om de eerste kilometers te wan…
Reisverhalen | 11-04-2009
Bergtocht bij de Monte Viso
Wandelen, zeker in de bergen, is niet alleen een lichamelijke maar ook een spirituele ervaring. een moderne vorm va…
Reisverhalen | 03-07-2010
Bergtocht Chianale - Chianale
Chianale, het eerste Italiaanse dorp na de 2748 meter hoge col d'Agnel of colle dell' Agnello. Ik vertrek van hieru…
Reisverhalen | 14-08-2009
Bergtocht Chianale - colle del Rastel - Chianale
Chianale, het eerste dorp op Italiaans grondgebied na de Col Agnel, onze verblijf- en startplaats voor 7 dagen wand…
Reisverhalen | 01-07-2010
Bergtocht in de Gran Paradiso, alleen onderweg
Italiaanse Alpen. Het is twee jaar geleden, dat ik hier nog was, op de Pian della Nivoletta in mijn Gran Paradiso.…
Reisverhalen | 07-08-2009
Bergtocht naar Pain de Sucre
Om te wandelen in de Alpen moet ik eerst rijden. Via Gap naar Savines le Lac met zicht op het meer van Serre-Ponçon…
Reisverhalen | 15-08-2009
Bergtocht naar Col de St Martin Queyras
Morgenvroeg vertrek ik naar de Queyras. Mijn jaarlijkse zoektocht naar de mythische Rozenwortel, Gele gentiaan, Mee…
Reisverhalen | 20-02-2009
Bergtocht naar Colle Battagliola
Daar gaan we. Klim van Maddalena naar Colle Battagliola. We vertrekken bij de camping aan het meer, het is zondag e…
Reisverhalen | 11-07-2010
Bergtocht naar de 3 meren
Het is prettig als sommige bergmeren gemakkelijk bereikbaar zijn voor veel mensen, het grote nadeel is dat de druk…
Reisverhalen | 04-07-2010
Bergtocht naar de Mont Thabor
Na wat veranderingen in het aantal deelnemers vertrekken wij zaterdagochtend om kwart over zes met vier personen. O…
Reisverhalen | 20-03-2009
Bergtocht naar de Rocciamelone
Halfzes smorgens, we vertrekken uit Baarle, met twee ervaren, een half-ervaren en twee splinternieuwe trekkers, op…
Reisverhalen | 09-04-2009
Bergtocht rond Bric Froid
Nog steeds in het Franse natuurgebied de Queyras op de grens met Italïe. Alleen op de wereld maar dat is juist de b…
Reisverhalen | 20-02-2009
Bergtocht tussen col Fromage en col Bramousse
We willen zoals gewoonlijk rustig beginnen, al lukt dat niet altijd. En als je in het hooggebergte wil wandelen, is…
Reisverhalen | 10-07-2009
Bergtocht Valgaudemar Ecrin
We zijn met z'n zeven voor deze trektocht in de vallei Valgaudemar, vier vrouwen en drie mannen. Onze bergtocht beg…
Reisverhalen | 09-05-2009
Bergtocht van Maljasset naar Ceillac
Het heeft de voorbije nacht bij de refuge op 1900 meter wat geregend, een beetje hoger rond 2100 meter is die regen…
Reisverhalen | 20-07-2009
Bergtocht: vissen, de heilige Anna en een magische hond
In Ceillac parkeren en camper-kamperen. Ik ontdek een gezellige theehuis waar gratis Wifi geserveerd word en dus ka…
Reisverhalen | 12-04-2009
Bergwandeling naar lac Miroir en lac St-Anne
Ceillac in de Franse Queyras. Aan de voet van het gehucht Pied du Mélezet is de parkeerplaats, het beginpunt van de…
Reisverhalen | 15-01-2010
Col Agnel met de camper
Hoge bergen over met een camper is niet vanzelfsprekend, toch zijn de meeste Alpencols ondertussen wel berijdbaar v…
Reisverhalen | 05-07-2010
Côte d’Azur in de winter
We zijn in Bellegarde-en-Diois, onze uitvalsbasis naar nog Zuidelijker. Hier op 850 meter hoogte is het in de winte…
Reisverhalen | 04-04-2009
Drôme en Ardeche, tussen droom en werkelijkheid
Tussen droom en werkelijkheid, staan wetten in de weg en practische bezwaren dichtte Willem Elschot ooit. Wij zijn…
Reisverhalen | 20-08-2010
Drôme, de Franse kruidenstreek
De Drôme is een heerlijke streek, gelegen rond de gelijknamige rivier de Drôme en op de grens tussen een Alpien en…
Reisverhalen | 25-01-2009
Een wilde wandeling: Serre l' Ermite
We zijn nog steeds in de Drôme provencale, wandelend in godvergeten valleitjes om zelf de grote wereld een beetje t…
Reisverhalen | 03-09-2008
Eikvaren en kruidig wandelen in Wéris
Bij de snelstromende Ourthe in Barvaux sta ik met mijn eigen huis op wielen. Het is winters donker. Aan de overkant…
Reisverhalen | 05-08-2009
Frankrijk in de winter met mijn motorhome
De motorhome klaarmaken voor onze eerste langere reis en dat in de winter! Ik ben natuurlijk al een beetje vergeten…
Reisverhalen | 03-04-2009
Frankrijk: De maagd en Domremy-la-Pucelle
We zijn op weg naar België. Vanmiddag vertrokken in Bellegarde en vanavond gestopt in Pont d”Ain bij de Ain natuurl…
Reisverhalen | 01-06-2010
Frankrijk: een atheist en herborist in Citeaux en Cluny
Maart! We dwalen rijdend door het Franse binnenland met onze motorhome. Als herborist ben ik weer op zoek geweest n…
Reisverhalen | 04-08-2009
Frankrijk: Met mijn motorhome op reis
De ontdekking, de ellende en het genot van een rijdend huis. Als fanatieke wandelaar en natuurliefhebber heb ik gem…
Reisverhalen | 18-01-2009
Frankrijk: op weg tussen Givet en Paladru
We rijden door een voorjaarslandschap en worden jubelend begeleid door frisse wilgenblaadjes, bruine kleverige en g…
Reisverhalen | 25-07-2010
Gezegende dag in de Ardennen
Een dagje Ardennen als toerist, is iets wat ik jaren geleden met mijn ouders al regelmatig deed. Die gewoonte is al…
Reisverhalen | 10-10-2009
Gran Paradiso, een dagtocht in ons paradijs
Eind augustus, we zijn in de Gran Paradiso op het plateau van Nivolet zowat 2500m hoog, een van mijn lievelingsplek…
Reisverhalen | 24-10-2009
Gran Paradiso, één wandeling, drie landschappen
Gran Paradiso, het grote paradijs is dit Italiaans natuurgebied zeker wel voor mij. Al schijnt er, zoals vandaag, n…
Reisverhalen | 08-12-2009
Heidense kathedralen: Beauvais en Amiens
Ik val maar met de deur in huis. We zitten plomp verloren ergens in het binnenland van Normandië. We hebben de Mont…
Reisverhalen | 25-08-2009
Kruiden en heksenwandeling
Wandelen doe ik altijd weer. Nu net over de grens met Wallonië. Ellezelles, het zogenaamde heksendorp. We volgen hi…
Reisverhalen | 12-11-2009
Kruiden kijken met mijn camper
Deze keer, alleen op weg in mijn motorhome. Van het Vlaamse Ronse rij ik recht naar het Zuiden, al kom ik dan wel i…
Reisverhalen | 30-06-2010
Kruidenwandeling Bellegarde - Montlahuc
Een wandeling vanuit Bellegarde naar het dorpje Montlahuc en terug, duur voor een normale wandelaar 2.30, voor een…
Reisverhalen | 08-10-2008
Kruidenwandeling bij Cornillon
Een kleine kruidenwandeling bij Cornillon sur l'Oule. We vertrekken, zoals gewoonlijk mag ik al wel zeggen, op de p…
Reisverhalen | 22-05-2010
Kruidenwandeling bij Jonchères
Wandeling bij Joncheres gelegen op 948m, naar Col de Volvent op 1427m (90')), Praloubeau crête 1470m naar antenne (…
Reisverhalen | 31-08-2008
Kruidenwandeling met een vleugje nostalgie: Babelom
Een kruidenwandeling in Babelom en Meldert bij Hoegaarden. Mijn eigen variatie op de Ermelindisroute, richting Hoks…
Reisverhalen | 02-06-2009
Kruidige Alpentrektocht: Op zoek naar de dinosaurus in ons
Wandelen in de bergen, is niet alleen lichamelijk inspannend en dus gezond maar ook geestelijk verijkend. Het kan h…
Reisverhalen | 01-01-2009
Maretak op de eik van Isigny-le-Buat
We zijn al verschillende jaren op zoek naar een maretak op een eik. Je weet wel, de druïden die met hun gouden sikk…
Reisverhalen | 12-04-2009
Mont Blanc zomaar!
Na de voorbereidende tocht, de aanschaf van brood en andere voorraden in Contamines, bereiken we met de auto van Ke…
Reisverhalen | 23-02-2009
Mont Dauphin, Vauban en Maurice
Waarom zou ik, een vredelievende plantenliefhebber, een artikel schrijven over Franse militaire forten en zijn arch…
Reisverhalen | 24-07-2010
Normandië met mijn motorhome
Reizen met een motorhome is altijd onderweg zijn. Elk dorp is een mogelijk einddoel. Je rijdt weg maar moet ooit we…
Reisverhalen | 24-03-2009
Onderweg in Frankrijk
Weer op weg met de motorhome. Ons uiteindelijk doel is onze Franse, tweede woonplaats Bellegarde en Diois, maar met…
Reisverhalen | 11-03-2010
Roussillon en Lauris, natuurkleur onderweg
Dwalen door Frankrijk. Soms te voet soms met de motorhome. Op zondag 9 september bevinden we ons in de Drômevallei,…
Reisverhalen | 16-09-2009
Sandhamn en Strindberg
Eind November. Stockholm Zweden. Met de motorhome kunnen we hier niet geraken. Zeker niet als je voor 5 dagen naar…
Reisverhalen | 18-09-2009
Valgaudemar, vallei in het Franse Ecrinsgebergte
De Alpen zijn het berggebied waar ik mij thuis voel. Alle natuurelementen zijn er in de juiste verhouding aanwezig.…
Bezienswaardigheden | 19-09-2009
Wandelen in de Drôme, een droom van een wandeling
De streek tussen Vercors en Mont Ventoux draagt de mooie naam van Drôme-Diois en Drôme provencale. Een droom is het…
Reisverhalen | 26-08-2008
Wandelen in Saoû
Ergens tussen Valence en Nyons ligt een beetje verloren in de schaduw van de Verçors, een klein berggebiedje met de…
Reisverhalen | 25-07-2009
Wandelen in Weelde
Een vervallen, al zowat 60 jaar verlaten spoorwegemplacement, gestorte sintels, verbrokkelde perronmuren. Het klink…
Reisverhalen | 07-06-2010
Wandelen op de Glandasse
Op de kaart kijkend zie ik niet alleen wegen, paden en dorpen, maar ook eigen notities. Een dag in juli 1973 lees i…
Reisverhalen | 02-08-2010
Wandelen op water: L'Oule
Klassiek gaan we op maandag de markt in La Motte bezoeken. Hier staan in de winter 3 kraampjes, in juli zijn dit er…
Reisverhalen | 20-07-2009
Wandeling in het stadje Die, tussen natuur en cultuur
Die, stadje van 4000 inwoners, gelegen aan de rivier de Drôme, heeft een rijk verleden, vooral een religieus verled…
Steden | 28-08-2008
Wandeling in mijn eigen Hoegaarden
Midden in de zomer, het is half-oogst, een kruidenwandeling in mijn eigen Hoegaarden. We starten aan de St Gorgoniu…
Reisverhalen | 14-03-2009
Wandeling naar Rochas, een verlaten nederzetting
Nog eens een wandeling in mijn Franse Drômestreek. Vanuit de slaapkamer in ons huis in Bellegarde-en-Diois kijken w…
Reisverhalen | 17-05-2009
Wéris: menhirs en magische verhalen
Elk jaar, weer opnieuw, winterwandelen we in Wéris. Rechtopstaande stenen wachters uit een andere wereld, kruidenre…
Reisverhalen | 19-10-2009
Winterwandeling in Wéris
Winterwandeling in Wéris, hét dorp van de magische stenen; menhirs, duivelsbed en dolmens zijn hier kwistig rondges…
Reisverhalen | 23-12-2008


Comments