Dagboek herborist 2005

April 2005

Te oogsten: Vooral jong blad van Brandnetel, Weegbree, Duizendblad, Paardebloem en andere ‘onkruiden’, sap van Berk, wortel met blad van Paardebloem.

Te oogsten in de Drome: bloemen van Sleutelbloem en Paardenbloem (meer in Mei)

5 april:

Terug in de Franse Drôme, gele Stengelloze sleutelbloemen in overvloed. In Belgie zijn de Primula’s beschermde planten, die dus in het wild niet mogen geplukt worden. Hier zien de weilanden en bosranden geel van dit ‘onkruid’. Ik probeer dan ook voor de eerste keer wat sleutelbloemetjes te plukken, maar zelfs met deze Droomse overvloed aan planten blijft het een hele prestatie om 100 gram bloemen te verzamelen. En dan wil ik ze nog drogen ook. Een spirituele, ontspannende houding is dan wel nodig. Maar misschien is zo maar een beetje plukken, gezonder en geneeskrachtiger dan ze (de bloemetjes) op te eten?

7 april: Bellegarde en Diois France : Belgische planten op Franse grond.

Voor de eerste keer een kleine aanplant gedaan in mijn Frans dorpje op de kleikalkgrond van Michael. Michael is gemakkelijk maar de grond is moeilijk, vooral als hij nat is. Gelukkig is mijn stukje grond de vorige dagen goed gefreesd geweest, waardoor de bovenlaag mooi opgedroogd is en er dus nu fijn kruimelig bij ligt.

De kleine voorraad planten, die ik vorig najaar uit Belgie heb mee gebracht, zijn hier de toch wel strenge winter goed doorgekomen. Rozemarijn zal het hier misschien ook niet gemakkelijk krijgen. Net niet zuidelijk genoeg en dan de hoogte van 850 meter natuurlijk. De Kerryplanten (Helychrisum italicum) lijken het vreemd genoeg wel te overleven, zij hebben zelfs al mooie gele haarwortels gevormd. Salie lijkt in orde, Bonekruid eveneens, Rode zonnehoed en Wilde marjolein geen probleem. De wat grovere vaste planten zoals Groot hoefblad, Griekse alant en Smeerwortel beginnen al blad te vormen. Wel wat absurd zijn die ‘Belgische’ smeerwortels die nu broederlijk naast de overvloedig aanwezige Franse staan. Maar misschien zijn er wel genetische verschillen.

Lees verder op https://sites.google.com/site/kruidigwandelen/dagboek-van-een-herborist/dagboek-herborist-2005