Vlierbessenwijn

1 ¾ kilo vlierbessen

1,2 kilo suiker

2 citroenen

1 eetlepel citroensap

Gist

Gistvoeding

Water tot 5 liter

Rits de bessen met een vork van de takjes. Gooi gelijk niet rijpe en gekneusde of niet geschikte besjes weg. Doe de bessen in een open gistemmer. Kook in tussen 3 ½ liter water met de sap uit de citroenen of 5 gram citroenzuur en de helft van de suiker zachtjes 30 minuten. Giet het kokende suikerwater dan over de vlierbessen. Als het mengsel is afgekoeld voegt men de gistvoedingszout ( normaal ongeveer 3 gram) en voldoende wijngist voor 5 liter rode wijn toe ( gebruik bv een wijngist geschikt voor beaujolais of bordeaux wijn) en eventueel de rasp van de schil van de citroenen of als je dat te veel werk vindt de uitgeperste citroenen in zijn geheel. Zet de gistbak met een doek afgedekt 3 dagen weg op kamertemperatuur. Wel een paar keer per dag de massa omroeren. Boven op de emmer zal roze gekleurd schuim met pulp bruisen.

TWEEDE FASE GISTING ZONDER ZUURSTOF

Passeer na drie dagen de massa door een zeef en vul er een gistfles van 5 liter mee. In de tussen tijd heb je in een half liter water de rest van de suiker met wat citroensap in ruim 30 minuten tot een suikerstroop gekookt. Voeg dit goed afgekoeld bij de gezeefde vloeistof. Vul de fles tot maximaal 10 tot 15 cm. onder de bovenrand aan met afgekoeld gekookt water. Sluit de fles af met de rubberstop en plaats er het waterslot gevuld met wat gekookt en afgekoeld water op. Ik plaats meestal een propje watten boven in het waterslot. ( in maximaal 2 tot 3 maanden is de gisting normaal afgerond en zullen er geen koolzuurbellen meer uit het waterslot komen). Zorg er wel voor dat er in het waterslot altijd wat water zit, dit beschermd de wijn tegen zuurstof en andere niet gewenste zaken.

DROESEM VAN WIJN SCHEIDEN

Breng als de gisting geheel gestopt is de vloeistof over in een andere fles of emmer maar zorg ervoor dat alle droesem in de gistingsfles achter blijft. Als de vloeistof nu redelijk helder is ( en naar jonge wijn smaakt) kan men deze gelijk in flessen bottelen. ( Is de wijn de troebel kan men de gisting eventueel weer op gang brengen door wat suiker siroop bij de most te voegen. Vul de fles zo nodig weer aan met gekookt afgekoeld water Sluit de fles weer af met het waterslot Als de gisting nu weer voorbij is kan men de wijn nogmaals voorzichtig afgieten. En de wijn gaan in flessen bottelen.

HET RIJPEN

Dan wordt het tijd voor geduld. Maar het is nooit aan te geven wanneer de wijn goed op smaak is. Uitproberen is de enige oplossing. Maar in principe moet vlierwijn 4 maanden na de start van het maak proces aangenaam te drinken zijn. Vlierwijn wordt zeker beter na langer rijpen.