Cardiospermum / Ballonnenplant

Cardiospermum tegen eczeem

Cardiospermum halicacabum (fam. Sapindaceae) is een snel groeiende éénjarige plant die groeit in subtropische en tropische gebieden, waaronder Afrika, Zuid-Amerika, India en Australië. De Engelsen noemen de plant Love-in-a-puff, vertaald geeft dat liefde-in-een-tasje. Deze bijnaam wordt aan de plant gegeven vanwege het bijzondere zaad in de ballonnetjes. Het zaad is namelijk zwart met een wit hartje!

In Afrika wordt deze plant gebruikt bij huidaandoeningen, reuma, luchtweginfecties en obstipatie. In Amerika dragen verschillende Indianenstammen de zaden als armband boven de byceps om zich te beschermen tegen slangenbeten. Olie uit de zaden hebben een insectenwerende werking (Khan 1983) en extracten uit de hele plant zijn ontstekingswerend (Chandra 1984).Wetenschappelijk onderzoek Cardiospermum

De laatste 10 jaar zijn er verschillende studies uitgevoerd naar de werking, effectiviteit en tolerantie van Cardiospermum-preparaten, Deze preparaten worden in de hedendaagse fytotherapie gebruikt bij constitutioneel eczeem, allergisch eczeem en netelroos. Gebruikt worden de bovengrondse delen van de bloeiende plant, verwerkt als tinctuur in zalf, crème of emulsie voor uitwendige toepassing. Cardiospermum heeft een ontstekingsremmende, jeuk en pijnstillende werking. Het ontstekingsremmend effect is vergelijkbaar met de werking van fenylbutazon. Cardiospermum remt acute en chronische ontstekingen. De extracten hebben een stabiliserende werking op lysosomale membranen, waardoor uitscheiding van ontstekingsbevorderende enzymen uit lysosomen geremd wordt. Verder wordt de werking verklaard door remming van de synthese van leukotriënen en prostaglandinen (ontstekingsbevorderende stoffen). Fytosterolen (campesterol, sitosterol, stigmasterol), pentacyclische triterpenen (glutinol, p-amyrine) en flavonoïden (chrysoeriol, apigenine, luteoline, afzeline, quercitrine) dragen mogelijk bij aan de ontstekingsremmende werking. Daarbij zijn de fytosterolen mogelijk verantwoordelijk voor het stabiliserend effect op lysosomale membranen. De aanwezige vetzuren komen in aanmerking voor de jeukstillende werking. Duidelijk is dat Cardiospermum in vitro en in vivo een ontstekingsremmend effect heeft.

Klinisch onderzoek Cardiospermum

Verschillende klinische onderzoeken met meer dan 2000 patienten lieten zien dat Cardiospermum verschillende symptomen van eczeem gunstig beïnvloeden, zoals jeuk, roodheid, korstvorming, kloofjes, schilfering, ontvelling en uitdroging. De jeukstillende werking treedt snel op en de ontstekingswerende werking wordt na twee tot drie dagen merkbaar. In een vergelijkende studie bleek Cardiospermum even effectief te zijn als bufexamac (Parfenac). Interessant is ook dat naar voren is gekomen dat Cardiospermum niet alleen veilig gebruikt kan worden in combinatie met andere huidmiddelen, maar ook het gebruik van conventionele middelen aanzienlijk kan verlagen.

Atopisch of constitutioneel eczeem

Atopisch eczeem is een erfelijke, sterk jeukende, chronische huidaandoening, waarvan de oorzaak niet precies bekend is. De aandoening is vaak onderdeel van het atopisch syndroom waartoe ook rinitis en astma behoren. Atopisch eczeem begint in veel gevallen in de baby-leeftijd of rond de puberteit en verdwijnt meestal na het dertigste jaar. De ziekte wordt gekenmerkt door roodschilferende huidafwijkingen met vergroving en verdikking van het huidoppervlak. Het komt vooral voor in de elleboogholtes, knieholten en in het gezicht. Bij ernstige vormen kan het overal optreden. De hevige jeuk kan leiden tot slapeloosheid. Algemene maatregelen bestaan o.a. uit de eliminatie van factoren die de ziekte verergeren, zoals huisstofmijt, pollen, dierlijke huidschilfers en bepaalde voedingsmiddelen (melk, noten, vis, soja, pinda's) en een regelmatige levensstijl met goede nachtrust. De behandeling van milde vormen bestaat uit een uitwendige behandeling met natte omslagen (bij acuut eczeem), teerpreparaten of vette zalven.

Andere kruiden voor atopisch eczeem

De klassiekers: Calendula (Goudsbloem); Matricaria recutita (Echte kamille) en Viola tricolor (Driekleurig viooltje) geven dikwijls goede resultaten. De grote vijf voor de huid

Ook anti-allergische kruiden vooral Plantago lanceolata (Weegbree) kunnen helpen.

Als voedingssuplement gamma-linoleenzuur in de vorm van Teunisbloemolie (Oenothera).

Verder worden bloedzuiverende kruiden, zoals Urtica (Brandnetel) en Tarraxacum (Paardebloem) voor inwendig gebruik geadviseerd.

De grote vijf voor de huid | Mens en gezondheid: Alternatief

http://phcogj.com/sites/default/files/cardiospermumPJ5_8_0.pdf