Niesziekte bij katten

Oorzaken, symptomen en behandeling van niesziekte

Niesziekte is een besmettelijk virus bij katten. Geïnfecteerde katten gaan, de naam zegt het al, niezen, snotteren en krijgen vieze ogen. Niesziekte kan snel verergeren en er voor zorgen dat een kat doodziek wordt. Ook kan niesziekte chronisch worden. Snel ingrijpen is dus belangrijk! Op deze pagina leest u alles over de oorzaken van niesziekte, de symptomen van niesziekte en hoe u niesziekte bij uw kat kunt behandelen

De oorzaken van niesziekte bij de kat

Niesziekte bij de kat wordt veroorzaakt door verschillende virussen. Het Herpesvirus (FHV-1 of FHeV-1) en het Calicivirus zijn de belangrijkste veroorzakers van niesziekte bij de kat. Het herpesvirus wordt overgedragen door fysiek contact tussen katten. Het virus wordt letterlijk uitgeniest door de kat en belandt met de druppeltjes vocht in de lucht. Met name op plekken waar veel katten bij elkaar komen, zoals in pensions, cattery’s of asielen verspreidt niesziekte zich hierdoor snel. Ook kan niesziekte via de kleding van de eigenaar worden overgedragen, of eigenlijk via alles waar het besmette vocht/snot op is gaan zitten, zoals kleedjes of (reis)manden.

Symptomen van niesziekte bij katten

Hoewel ‘niesziekte’ vrij onschuldig klinkt, is dit het niet. Niesziekte uit zich als eerste door, niezen en een snotterige neus en ogen bij de kat. Niesziekte kan echter snel verergeren en tast alle slijmvliezen in het kattenlichaam aan. Doordat katten door een verstopte neus niet meer kunnen ruiken, vergaat ze ook de eetlust. Een geïrriteerde slijmhuid in de keel, neus en mondholte maakt eten nog minder aantrekkelijk. In uiterste gevallen kan dit inhouden dat katten, zonder dwangvoederen, zichzelf doodhongeren. Veel katten krijgen koorts en krijgen het benauwd. Wanneer katten met een verstopte neus door hun mond gaan ademen, is de kans aanwezig dat de ontsteking afdaalt naar de luchtpijp en de longen. Bovendien is het risico aanwezig dat niesziekte chronisch wordt.

Chronische niesziekte

Wanneer een kat eenmaal besmet is met het herpesvirus zal hij dit altijd latent bij zich blijven dragen, ook al lijkt hij volledig gezond. In tijden van een verminderde weerstand kan de niesziekte weer de kop op steken en ook stress is een bekende veroorzaker van het reactiveren van het virus. Dit is ook de reden dat catteries, pensions, tentoonstellingen of dierenartsenpraktijken bekende ‘niesziektebolwerken’ zijn; hier zitten immers veel – vaak gestresste – katten bij elkaar wat zorgt voor een verhoogde infectiedruk. Niesziekte wordt voornamelijk overgedragen via orale, oculaire en nasale uitscheiding bij de kat, dit gaat het snelste wanneer een acuut zieke kat in contact komt met andere katten, hoewel ook latent zieke katten het virus kunnen overbrengen op gevoelige katten. Ook via schoeisel en kleding kan het virus worden overgedragen, maar omdat het niet lang overleeft ‘buiten de kat’ gebeurt dit weinig.

Vaccinatie tegen niesziekte?

Vaccinatie tegen herpes voorkomt helaas lang niet altijd dat een kat besmet raakt, wel vermindert het in veel gevallen de symptomen als een kat ziek wordt en reduceert het eveneens het uitscheiden van het virus.

Oogproblemen door niesziekte: conjunctivitis

Herpes heeft niet alleen zijn weerslag te hebben op de luchtwegen van een kat, ook de ogen kunnen door het herpesvirus aangetast worden. In zo’n geval spreken we van conjunctivitis, oftewel bindvliesontsteking. Hierbij raakt het ‘roze gedeelte’ van het oog geïrriteerd wat kan uitmonden in een voor de kat uitermate onprettige ontsteking van het oog. Om te voorkomen dat onherstelbare schade aan de ogen optreedt is het belangrijk om zo snel mogelijk, zodra de eerste symptomen van niesziekte zich voordoen, in te grijpen.

De behandeling van niesziekte

Hoewel wij bij NML health doorgaans geen groot voorstander zijn van het preventief inzetten van middelen - een gezond lichaam kan immers heel veel zelf oplossen -, kan het in dit geval wel raadzaam zijn enkele dagen voordat een kat een stressvolle gebeurtenis moet ondergaan (denk aan een tentoonstelling, een pension of een bezoek aan de dierenarts) te beginnen met de inzet van bovengenoemde middelen.

L-lysine comp bij niesziekte

L-Lysine is een essentieel aminozuur dat niet door het dierenlichaam kan worden aangemaakt en dus in de voeding moet zitten. Naast het feit dat het een belangrijke bouwstof van eiwit is, heeft het zijn uitwerking op het immuunsysteem, met name op de productie van antilichamen. Door de collageenvormende eigenschappen is het van groot belang voor weefselherstel in het lichaam. Wanneer een dier L-Lysine niet voldoende binnenkrijgt kan dit leiden tot allerhande klachten. Een van de meest gehoorde klachten is weerstandsvermindering met daardoor een hogere gevoeligheid voor (herpes)infectie en virussen. Uit studies blijkt dat het supplementeren van L-lysine de ernst van de symptomen terug kan dringen en verspreiding van het virus in tijden van stress tegengaat.

Bij dieren wordt L-Lysine voornamelijk ingezet ter uitschakeling van actieve herpesvirussen of om mogelijke besmetting te voorkomen, bijvoorbeeld op plekken waar veel dieren bij elkaar zijn. L-Lysine kan het beste worden gegeven in combinatie met Vitamine B6 en op nuchtere maag. Deze vitamine ondersteunt de L-Lysine bij de assimilatie en werkt gunstig op de vorming van nieuw weefsel en het herstel van beschadigd weefsel. L-lysine comp van Phytonicsr, bevat deze combinatie van L-lysine en B6 en is het middel bij uitstek om in te zetten bij niesziekte.

PUUR Sinus bij niesziekte

PUUR Sinus bestaat uit een verdund extract van Lapacho, Echinacea, Plantago en Eupatorium en mineraalzouten. Lapacho (Pau d’arco) is de naam van de binnenbast van een boom die in Brazilië voorkomt, de Tabebuia avellanedae. Deze bast bevat een stof - Quecha - welke zeer sterk ontstekingswerende eigenschappen bezit. Lapacho wordt ingezet bij bacteriële-, virale- en schimmelinfecties. Echinacea is bekend om zijn immunostimulerende werking (antiviraal, ontstekingwerend). Tevens werkt Echinacea stimulerend op het lymfestelsel. Plantago major werkt vooral op de slijmhuid van de longen en de spijsverteringsorganen. Plantago gaat allergische reacties tegen en remt ontstekingen. Tevens bezit Plantago antibacteriële en koortsverlagende eigenschappen. Eupatorium verhoogt de weerstand van het slijmvlies en wordt toegepast bij aandoeningen aan de bronchiën. De mineraalzouten ondersteunen het totale energetische systeem en stimuleren de celstofwisseling waardoor er een ontgiftende werking optreedt. PUUR Sinus is speciaal ontwikkeld voor katten met niesziekte.

Kruiden tegen herpes en virale infecties / niesziekte

  • Weerstand verhogen met Sambucus, Echinacea, Thymus..

  • Immuunmodulerende planten oa Rhodiola....

  • Viraalwerkend: etherische olie: lavendel, teatree....