Genotsmiddelen

Genotsmiddel als geneesmiddel: Coffea arabica / Koffie

Koffie is in onze 'kringen' een drankje van de duivel. Gevaarlijk, giftig, des duivels dus, maar het blijft toch ook een duivels lekker drankje. Hoe komt dat toch dat we 'slechte' voeding juist zo graag gebruiken? Of zouden die slechte dranken toch ook gezonde kanten hebben? Diverse nieuwe onderzoeken lijken aan te tonen aan dat koffie, met mate gebruikt, een aantal onverwachte voordelen bied.

Koffie en kanker.

Een uitgebreid onderzoek onder meer dan 50.000 Noren toonden aan dat er geen aantoonbaar verband bestaat tussen het drinken van koffie en kanker. Het lijkt er niet alleen op dat koffie geen kanker veroorzaakt, maar het drinken van koffie zou zelfs een beschermende werking hebben op het ontstaan van sommige kankers, zoals melanoma bij vrouwen en slokdarmkanker.Een Italiaans onderzoek liet dezelfde resultaten zien. Bij degenen die het meeste koffie dronken kwam maar half zo veel slokdarmkanker voor dan bij degenen die het minste koffie dronken. En een ander Italiaans onderzoek toonde aan dat er minder dunne darmcarcinoom voorkwam naarmate het koffiegebruik toenam.Japanse onderzoekers kwamen er achter dat het drinken van koffie de hormoonbalans die in verband staat met de ontwikkeling van borstkanker gunstig beïnvloed. Als we kijken naar het onvermijdelijke dieronderzoek komen we bij een vreemde, recentelijk uitgevoerde proef met muizen, waarbij de dieren een dodelijke dosis gamma straling kregen toegediend. Sommige muizen waren zo gelukkig een uur, of een half uur daarvoor, aan koffie onttrokken cafeïne te krijgen. Men kan zich afvragen hoe onderzoekers op dergelijke ideeën komen, maar de resultaten waren verbazingwekkend. Al de muizen die geen cafeïne kregen gingen dood, wellicht op onaangename wijze, terwijl 63% van de diertjes die een uur daarvoor het koffiederivaat hadden gekregen overleefden. Van de muizen die een half uur voor de bestraling cafeïne hadden gekregen overleefde toch nog een respectabele 50%.

Galstenen en koffie.

Onderzoekers aan de universiteit van Harvard hebben gedurende 10 jaar de gewoonten en ziektepatronen gevolgd van 45.000 mannen. Ze kwamen tol de conclusie dat degenen die twee tot drie koppen koflie per dag dronken 40% minder kans hadden op het ontwikkelen van galstenen. Het leek niet uit te maken wat voor soort koffie ze dronken, zoals snelfilter, espresso, ol zelfs instantkoffie, zolang er maar cafeïne in zat. Maar cafeïne in andere dranken, zoals in cola en thee had geen beschermend effect.

Op ander ziekten kan de manier waarop de koffie gezet wordt echter wel invloed hebben. Er lijkt geen verband te bestaan tussen het drinken van koffie en hartaandoeningen. Maar onderzoekers hebben achterhaald dat niet gefilterde koffie, zoals uit een koffie machine, het cholesterolniveau laat stijgen. De boosdoener zit blijkbaar in de olie, en meer bepaald in de stof cafestol, die normaal gesproken door het papieren filter verwijderd wordt. Te grote voorzichtigheid is overigens overdreven. Je moet wel 5 koppen van dergelijke sterke koffie drinken om hel cholesterolniveau 8 tot 10 milligram te laten stijgen. Het is niet verbazingwekkend dat enige voorzichtigheid is geboden bij het drinken van koffie, ook al heeft het positieve effecten. Een gegeven is dat cafeïne de bloeddruk met zo'n 7 of 8 punten kan doen toenemen, maar ook dat kan soms positief zijn.

Koffie en de lever.

Uit een aantal onderzoeken blijkt dat het drinken van koffie de lever lijkt te beschermen tegen bepaalde aandoeningen. Een van de interessantere onderzoeken heelt aangetoond dat alcoholisten die koffie dronken veel minder levercirrose hadden dan degenen die geen koffie dronken. De koffiedrinkers ontwikkelden zelfs maar half zo snel levercirrose t.o.v. de koffie-geheelonthouders. Wellicht heeft het oude volksgebruik van het drinken van koffie na een nachtje doorzakken meer effect dan tot nu toe werd aangenomen.

Koffie en andere kwalen.

Maar er zijn nog veel meer onderzoeken naar zowel positieve als negatieve werking van koffie. Zo zijn er aanwijzingen dat koffie in beperkte mate ook goed is voor ons geheugen en een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson. En alsof dit allemaal nog niet genoeg is, lijkt koffie ook goed te zijn tegen tandbederf, het verhindert blijkbaar de aanhechting van de bacterie Streptococcus mutans, die ons tandglazuur aantast.

De geur van koffie.

Tot besluit een wel merkwaardig stukje onderzoek. Je weet hoe verrukkelijk de geur van koffie kan zijn. Wat blijkt nu? Onderzoekers hebben vastgesteld dat de lucht van koffie anti-oxidanten bevat. Er zitten fytochemicaliën in die goed zijn voor ons lichaam. Dus de geur van koffie is, ook chemisch gezien dus goed voor ons. Schroom dus niet voortaan eens goed te inhaleren als de geur van koffie u tegemoet komt. En wat het drinken van koffie betreft, zou het niet zozijn zoals met alles, dat alleen maar overdaad schaadt. Wat dat is, moet je natuurlijk zelf ervaren.

Wetenschappelijk onderzoek van Coffea arabica

    • Coffea Sciences Archivs Doc. Maurice Godefridi

    • Chen JF, Xu K, Petzer JP, Staal R, Xu YH, Beilstein M, et al. Neuroprotection by Caffeine and A2A Adenosine Receptor Inactivation in a Model of Parkinson’s Disease. Journal of Neuroscience 2001;21:RC143.

    • A Prospective Study of Coffee consumption and the Risk of Symptomatic Gallstone Disease in Men. June 9, 1999 (Leitzmann et al, Journal of the American Medical Association, Volume 281, pp. 2106-2112)

    • KruidMail Coffea. Documentenmap over koffie. Maurice Godefridi