Fytosan

Implantée au cœur de la Drôme depuis sa date de création en 1989, la société FYTOSAN est un spécialiste reconnu de l’extraction végétale de la filière biologique. Notre situation géographique nous permet de profiter pleinement d’une région de cultures traditionnelles de plantes aromatiques et médicinales, éloignée de toute source de pollution.

Fabricant d’une large gamme d’ingrédients cosmétique, pharmaceutique et agroalimentaire, notre société partage, à travers ses clients et ses collaborateurs, les valeurs de respect de l’homme et de son environnement tout en intégrant les normes de qualité les plus exigeantes, contribuant ainsi à la notoriété de ses produits. http://www.fytosan.com/

Lees ook http://reizen-en-recreatie.infonu.nl/reisverhalen/30625-drome-de-franse-kruidenstreek.html

Rondleiding bij Fytosan

We werden in het bedrijf rondgeleid door de jonge, sympathieke (klaar om naar de Gentse Feesten te vertrekken) bedrijfsleider Wim Tanghe, die ons uitleg gaf over het productieproces van tincturen, oliemaceraten en glycerinemaceraten. Een kort overzicht: Na levering worden de meeste planten vers verwerkt. Bij verse planten wordt de vochtigheidsgraad bepaald, op basis waarvan de hoeveelheid toe te voegen alcohol en water wordt berekend. Soms worden de planten onmiddellijk ingevroren, verpakt in plastic zakken en later in het jaar verwerkt. De planten worden op het moment van de verwerking versneden, omdat hierdoor het contact van de plant met water en alcohol verhoogt. Diepgevroren planten worden in bevroren toestand versneden en in water en alcohol gezet, omdat opwarming kan leiden tot een verlies aan etherische olie. Men laat de planten, onder dagelijks omroeren, 3 weken trekken in de maceratievloeistof. Het maceratieproduct wordt na die periode hydraulisch geperst, waarbij solventen en plantensap worden gerecupereerd. Daarna worden ze gedecanteerd, d.w.z. in bezinkingsvaten gezet. Tot slot wordt getest of de producten voldoen aan de Duitse Farmacopee, op vlak van alcoholgehalte, pH, organoleptische kenmerken (smaak, kleur, geur). Dit gebeurt deels door het huislabo. Het bepalen van actieve plantenbestanddelen wordt uitbesteed aan grotere labo's. De moedertincturen worden deels als dusdanig verkocht (b.v. aan fabrikanten van homeopatische producten, die ze zelf verder verdunnen), deels zelf verwerkt tot eindproducten.