Sulforafaan

SULFORAFAAN In tegenstelling tot andere plantstoffen met een antioxidatieve werking, zoals quercetin, silybin en curcumin, heeft het glucosinolaat sulforafaan uit broccoli als groot voordeel dat het een hoge biologische beschikbaarheid heeft. Daarnaast zorgt een relatief lage concentratie al voor een sterke toename in antioxidantactiviteit. Hierdoor zijn in de praktijk relatief lage doseringen nodig voor een gunstig effect [6]. In broccoli bevindt zich hoofdzakelijk een precursor van sulforafaan, glucorafanine, dat een lagere biologische beschikbaarheid heeft. Onder invloed van het enzym myrosinase wordt glucorafanine omgezet in het bioactieve sulforafaan. Ook verschillende darmbacteriën, waaronder lactobacillen en bifidobacteriën, zijn in staat om glucorafanine om te zetten, al is deze omzetting niet erg efficiënt.

Veel van de gezonde stoffen in broccoli gaan verloren bij de bereiding van de groente, waardoor gebruik van een supplement met sulforafaan noodzakelijk is om een therapeutisch effect te verkrijgen. Omdat broccolikiemen tot wel honderd keer meer glucorafanine bevatten dan de volwassenen broccoli, zijn de meeste humane onderzoeken uitgevoerd met broccolikiemen. Een studie naar de opname en effectiviteit van sulforafaan in een extract van broccolipoeder met 1% sulforafaan laat zien dat de stof een uur na inname in het bloed terug te vinden is in een concentratie die fase II-detoxenzymen kan stimuleren. De onderzoekers geven aan dat het gebruik van extracten met broccolikiemen in de praktijk wel wat haken en ogen heeft, omdat vaak niet duidelijk is wat er precies in de extracten zit. Een voedingssupplement wordt minder effectief als het extract weinig myrosinase bevat, of niet gestandaardiseerd is op sulforafaan. In de praktijk betekent dit dat men een voedingssupplement moet gebruiken met daarin minimaal 20 mg sulforafaan. Omdat sulforafaan snel door het lichaam geëlimineerd wordt, dient het twee tot drie keer per dag ingenomen te worden om een constante bloedspiegel te behouden [6,7].

[6] Houghton CA. et al. Sulforaphane and other nutrigenomic Nrf2 activators: Can the clinician’s expectation be matched by the reality? Oxid Med Cell Longev. 2016;2016:7857186.

[7] Dinkova-Kostova AT. et al. KEAP1 and done? Targeting the NRF2 pathway with sulforaphane. Trends Food Sci Technol. 2017;69(Pt B):257-269.