Mucuna pruriens / Fluweelboon / Pois mascate

In India heeft de tropische plant Mucuna pruriens (fluweelboon) een lange traditie als Ayurvedisch middel. De peulvrucht wordt onder meer gebruikt als versterkend middel voor het zenuwstelsel en als lustopwekkend middel. In Guatemala, Mexico en Brazilië worden de geroosterde en gemalen bonen al enige decennia als vervanging voor koffie gebruikt onder de naam 'Nescafé'. In een aantal Afrikaanse landen (Ghana, Mozambique, Nigeria) is de fluweelboon vooral bekend als voedselgewas. De bonen zijn erg rijk aan stoffen die belangrijk zijn voor de motoriek en gevoelens van geluk, plezier en motivatie. Ook aandacht, concentratie en opwinding worden in belangrijke mate bepaald door deze verbindingen. Stoffen in Mucunabonen die invloed hebben op het zenuwstelsel zijn bijvoorbeeld fenylalanine, tryptamine, bufotenine en alkaloïden. Uit D-chiro-inositol en myo-inositol in de fluweelboon maakt het lichaam inositol, een vitamine-achtige stof die de glucosestofwisseling ondersteunt. De werking van inositol wordt ondersteund door andere oplosbare koolhydraten in Mucuna pruriens.Extracten van de mucuna - een natuurlijke bron van het aminozuur L-Dopa - verhogen in mannen de concentratie testosteron. Mucuna pruriens stimuleert de hormoonproductie via de hypofyse, want het

supplement verhoogt ook de aanmaak van de stuurhormonen LH en FSH. Dat is de slotsom van onderzoekers van de universiteit van Lucknow in India, die proeven deden met 75 gezonde mannen en 75 mannen die geen kinderen konden krijgen. De mannen waren tussen de 25 en de 40 jaar oud. Ze kregen drie maanden achtereen elke dag vijf gram gedroogd en vermalen Mucunapoeder. Het supplement verbeterde de hoeveelheid en de kwaliteit van het zaad van de mannen. Bij de gezonde mannen viel er weinig te verbeteren, dus was het effect klein. Bij de mannen met weinig zaadcellen in hun sperma - wetenschappelijke term: oligozoospermia - was het effect duidelijker.

Uit de analyse van het bloed van de mannen bleek dat de verbetering van het zaad samenhing met een verhoogde aanmaak van het mannelijke geslachtshormoon testosteron. Oligozoospermia ontstaat vaak als de testes, die behalve zaadcellen ook testosteron aanmaken, weinig prikkels krijgen vanuit de hypofyse in de hersenen. De hypofyse maakt de stuurhormonen FSH en LH, en die zetten de testes aan tot de aanmaak van zaadcellen en testosteron. Ook bij de gezonde mannen verhoogde het Mucuna pruriens-extract het testosteron.

Het mechanisme achter het endocrinologische effect van Mucuna pruriens is bekend. Het lichaam zet L-Dopa om in de neurotransmitter dopamine. Dopamine verhoogt de activiteit van de hersencentra die seksualiteit en de aanmaak van geslachtshormonen reguleren.

De onderzoekers keken ook naar de concentratie van adrenaline en nor-adrenaline in het bloed van de mannen. Die ging omhoog. Dat kun je verwachten. L-Dopa is niet alleen een precursor voor dopamine, maar ook voor adrenaline.

L-Dopa is niet zo'n verschrikkelijk goed ergogeen middel, hebben sporters ontdekt. Het aminozuur verdwijnt te snel uit het bloed. Om nog niet bekende redenen leidt gebruik van Mucuna pruriens wel tot een stabiele verhoging van de L-Dopa-spiegel.

Helemaal geen fout spul voor na een anabolenkuur - en misschien een interessant product om als trainingsbooster te gebruiken. Meer adrenaline in je bloed tijdens je training betekent betere prestaties, maar ook meer aanmaak van testosteron.

[Archief Supplementen, Dieet, Leefstijl & Testosteron]

Referenies, wetenschappelijk onderzoek

[1]: Tomita-Yokotani K, Hashimoto H, Fujii Y, Nakamura T, Yamashita M. | Distribution of L-DOPA in the root of velvet bean plant (Mucuna pruriens L.) and gravity. | Biol Sci Space. | 2004 Nov;18(3):165-6.

[2]: Misra L, Wagner H. | Alkaloidal constituents of Mucuna pruriens seeds. | Phytochemistry. | 2004 Sep;65(18):2565-7.

[3]: Manyam BV, Dhanasekaran M, Hare TA. | Effect of antiparkinson drug HP-200 (Mucuna pruriens) on the central monoaminergic neurotransmitters. | Phytother Res. | 2004 Feb;18(2):97-101.

[4]: Singhal B, Lalkaka J, Sankhla C. | Epidemiology and treatment of Parkinson's disease in India. | Parkinsonism Relat Disord. | 2003 Aug;9 Suppl 2:S105-9.

[5]: Katzenschlager R, Evans A, Manson A, Patsalos PN, Ratnaraj N, Watt H, Timmermann L, Van der Giessen R, Lees AJ. | Mucuna pruriens in Parkinson's disease: a double blind clinical and pharmacological study. | J Neurol Neurosurg Psychiatry. | 2004 Dec;75(12):1672-7.

[6]: Dhanasekaran M, Tharakan B, Manyam BV. | Antiparkinson drug--Mucuna pruriens shows antioxidant and metal chelating activity. | Phytother Res. | 2008 Jan;22(1):6-11.

[7]: Tharakan B, Dhanasekaran M, Mize-Berge J, Manyam BV. | Anti-Parkinson botanical Mucuna pruriens prevents levodopa induced plasmid and genomic DNA damage. | Phytother Res. | 2007 Dec;21(12):1124-6.

[8]: Manyam BV, Dhanasekaran M, Hare TA. | Effect of antiparkinson drug HP-200 (Mucuna pruriens) on the central monoaminergic neurotransmitters. | Phytother Res. | 2004 Feb;18(2):97-101.

[9]: Shukla KK, Mahdi AA, Ahmad MK, Shankhwar SN, Rajender S, Jaiswar SP. | Mucuna pruriens improves male fertility by its action on the hypothalamus-pituitary-gonadal axis. | Fertil Steril. | 2008 Oct 28. [Epub ahead of print]

[10]: Shukla KK, Mahdi AA, Ahmad MK, Jaiswar SP, Shankwar SN, Tiwari SC. | Mucuna pruriens Reduces Stress and Improves the Quality of Semen in Infertile Men. | Evid Based Complement Alternat Med. | 2007 Dec 18. [Epub ahead of print]

[11]: Keyhani K, Scherer PW, Mozell MM. | A numerical model of nasal odorant transport for the analysis of human olfaction. | J Theor Biol. | 1997 Jun 7;186(3):279-301.

Oude Ayurvedische kennis bewezen!

In de oude auyrvedische bronnen vinden we veel verwijzingen naar de medicinale eigenschappen van de Mucuna boon. Boeiend is dat veel van de genoemde indicaties anno 2008 aannemelijk gemaakt zijn door de wetenschap.

Kapikachu, zoals het genoemd wordt, speelt een rol als een belangrijk aphrodisiacum, verklaarbaar door het L-Dopa gehalte. Dopamine is immers een neurotransmitter die o.a. onze sexuele functies aanstuurt. De tekst Susruta spreekt van de zaden, die de viriliteit bevorderen. Het preparaat wordt gecategoriseerd als een zogenaamde 'visya; een sexueel stimulans. Voorts vinden we vermeldingen van Mucuna als anti-worm middel en de auteur Yogaratnakara gaf aan dat het bij tremoren werkt! Moderne studies hebben de werkzaamheid bij vruchtbaarheidsstornissen en de ziekte van Parkinson (tremoren) gedemonstreerd.

Studies naar effecten bij mensen

In een experiment met acht patienten met de ziekte van Parkinson leek het middel de werkzaamheid van L-Dopa te ondersteunen, terwijl er geen negatieve bijwerkingen ontstonden. Ook in enkele diereexperimenten werden aanwijzingen gevonden voor een mogelijk positief effect van het zaad. Het is te vroeg om dit preparaat aan te bevelen, gegevens over de lange termijn veiligheid zijn nog niet voorhanden. In deze plant zitten allerlei stoffen, L-dopa[1] en ook onbekende alkaloiden.[2] De waarde van die stoffen voor de behandeling is nog niet duidelijk.

Op basis van deze plant werd het preparaat HP-200 in onderzoek. Dat preparaat is inmiddels op de markt als Zandopa. ook de firma Bonusan verkoopt een Mucuna extract. Uit dierexperimenteel onderzoek blijkt dat de antiparkinson werking mogelijk niet toe te schrijven is aan dopamine, maar aan andere stoffen. Voorts zijn er toxicologische studies gedaan met HP-200 waaruit geen problemen bleken.

Mucuna pruriens zaad preparaten worden dus reeds honderden jaren gebruikt in traditionele ayurvedische geneeskunde, o.a. bij de behandeling van de ziekte van Parkinson. Sinds 1937 is het bekend, dat het zaad een hoog gehalte van L-Dopa bevat (ongeveer 250mg/7,5 gr zaad poeder).

In India wordt poeder van Mucuna zaad dus ingezet bij de ayurvedische behandeling van Parkinson patienten. Het lijkt daar inderdaad werkzaam te zijn. Op basis van de indische ayurrveda resultaten heeft zelfs de FDA in de USA een onderzoekstoestemming afgegeven voor een Mucuna preparaat.

De ervaring met dit ayurvedische preparaat liet zien dat Parkinson patienten behandeld met Mucuna veel langer stabiel en goed gekontroleerd bleven .Dus, of minder progressie van de ziekte, of minder L-Dopa toxiciteit, of beide. En ook bleek dat ondanks relatief hoge doses van L-Dopa de vedraagzaamheid veel beter was en ook dykinesia geen probleem was. Op de IOCOB sectie Parkinson veel meer en uitgebreidere informatie.

Waarom heeft L-Dopa uit de plant Mucuna nu een ander profiel dan L-DOPA? Misschien zijn er andere stoffen in het preparaat, die dit beinvloeden? Hiernaar is wat onderzoek gedaan:

    • Prof. Olanow( USA): in dopaminergic zenuwcelkulturen hadden bepaalde extrakt fracties van Mp (zonder L-Dopa) zeer sterke zenuwstimulerende of zenuw beschermende eigenschappen. (neurostimulation, neuroprotection).

    • Prof. Manyam (USA): In dierproeven (ratten), waarin bepaalde hersenkernen chemisch waren beschadigd (PD beeld), bleek Mp de funktie en het gehalte van normale transmitterstoffen te herstellen.

    • Prof. Lees (UK): een challenging (provokatie) dubbelblind cross-over studie in 24 sessies in 8 moeilijk te controleren patienten met dyskinesia onder L-Dopa. In de ochtend van elke sessiedag kregen de PD patienten of Sinemet (200 mg LD+50 mg carbodopa), of 15 gr (speciale formulering= 500 mg LD) Mp, of 30gr. Mp (= 1000 mg LD) in een enkele dosis.[5]

In ieder geval lijkt met Mucune/ L-Dopa therapie een breed therapeutisch venster te bestaan, hetgeen voor effective therapyie van groot belang is. We wachten verder onderzoek af, en het is van belang dat diverse publicaties melding maken van het feit dat het boon-preparaat veilig is.

Internetlinks

Pois mascate / Mucuna pruriens

Historique du pois mascate

La médecine ayurvédique (médecine traditionnelle de l'Inde) enseigne depuis des millénaires que l'Atmagupta (nom sanskrit du pois mascate) peut, en combinaison avec d’autres interventions (lavements, massages, etc.) soulager le kampavata, c’est-à-dire la maladie de Parkinson. On retrouve aussi cet usage dans la médecine traditionnelle du Brésil.

En Inde, le pois mascate jouit également d'une réputation d'aphrodisiaque et de tonique nerveux. On l’utilise, souvent en combinaison avec d’autres plantes, pour traiter la dysfonction érectile, mais aussi pour soulager une foule d’autres maux comme la dysenterie, la dysménorrhée (menstruations douloureuses), l’absence de menstruations, la tuberculose, les vers intestinaux, les morsures de serpent.

En Amérique centrale, on fabrique, avec les grains torréfiés, un substitut de café appelé nescafé, mot qui désigne également le grain lui-même. Au Guatemala où, encore de nos jours, les Indiens Ketchi en font la culture, le pois mascate représente pour cette population une bonne source de protéines.

Recherches sur le pois mascate

Dans les pays où le pois mascate est en vente libre, aux États-Unis, par exemple, les fabricants et les distributeurs font plusieurs allégations non documentées scientifiquement : ils insistent notamment sur les effets bénéfiques au chapitre de la libido, du système nerveux et de la production d’hormones de croissance (effet antivieillissement. Ces effets sur l’humain restent à prouver.

Efficacité incertaine Maladie de Parkinson. Le pois mascate et la partie interne de sa gousse renferment de la dihydroxyphénylalanine, ou lévodopa (L-dopa), un acide aminé précurseur de la dopamine dans l'organisme. Cette substance incite la glande pituitaire à produire davantage d'hormones de croissance.

En médecine classique, la lévodopa constitue le traitement de base de la maladie de Parkinson, ce qui confirme la pertinence de la tradition ayurvédique (médecine traditionnelle de l'Inde) qui soigne cette maladie avec le pois mascate depuis des millénaires2. Dans ce pays, on a mené des essais dans le but de démontrer l'efficacité des extraits de pois mascate à cet égard. Cependant, les détails concernant les protocoles de ces travaux manquent dans les bases de données scientifiques dont nous disposons et ils ont été menés sans groupe placebo3-5. Dans le cadre d'une de ces études, qui a duré 12 semaines, un extrait spécifique contenant 3,3 % de lévodopa (HP-200) a été utilisé4.

Au cours d’une étude préliminaire avec placebo auprès de 8 patients, l’administration de pois mascate (30 g par jour) a entraîné une augmentation rapide des taux sanguins de L-dopa, par rapport à un traitement standard (L-dopa et carbidopa). Les auteurs de cette étude soulignent l’intérêt thérapeutique de cette légumineuse dans le traitement à long terme de la maladie de Parkinson 6.

Usage traditionnel Performances sexuelles. La réputation du pois mascate à ce chapitre n’est pas documentée scientifiquement. La teneur du pois mascate en lévodopa pourrait expliquer un effet sur la fonction sexuelle (augmentation du taux d’hormones stéroïdiennes), mais cette action n'a pas été démontrée cliniquement. Par ailleurs, le priapisme (maintien anormal d'une forte érection durant plus de 4 h, non provoquée par l'excitation sexuelle) est un effet indésirable reconnu de la lévodopa. On n'a cependant jamais rapporté de cas de priapisme associé au pois mascate. Voyez la fiche Dysfonction sexuelle.

Usage traditionnel Divers. Trois essais cliniques menés par une équipe de chercheurs indiens laissent penser que la prise de pois mascate peut améliorer la qualité du sperme d’hommes infertiles13-15. Les résultats d'essais préliminaires menés sur des animaux indiquent que le pois mascate pourrait faire baisser les taux de glucose sanguin grâce à ses ingrédients actifs qui posséderaient des propriétés antidiabétiques8-10. Les résultats d’un essai in vitro effectué par des chercheurs italiens indiquent que le pois mascate peut contrer les effets des morsures de serpents venimeux11, ce qui tend à confirmer cet usage traditionnel en médecine ayurvédique.

Précautions

Le traitement de la maladie de Parkinson doit se faire sous surveillance médicale.

On ne connaît pas les effets de l'administration à long terme de L-dopa à des sujets sains qui ne présentent aucune carence en cet acide aminé.

Les poils sur l’extérieur de la gousse sont très irritants pour la peau.

Contre-indications

La teneur en lévodopa du pois mascate en fait une plante à éviter en cas de : - troubles cardiovasculaires (risque d’hypotension),

- troubles hépatiques

- troubles psychiatriques

- diabète (risque d’hypoglycémie)

- ulcère gastroduodénal (risque d’hémorragie)

- cancer de la peau (mélanome).

Faute d’information, l’usage sécuritaire du pois mascate durant la grossesse n’est pas établi. De plus, le pois mascate ayant des effets inhibiteurs sur la prolactine, une hormone responsable de la production du lait maternel, on recommande de l'éviter durant la grossesse et l'allaitement.

Effets indésirables

Théoriquement, on pourrait s'attendre à ce que le pois mascate présente les mêmes inconvénients que la lévodopa (priapisme, troubles respiratoires, spasmes musculaires, maux de tête, rétention urinaire), mais il semble que les extraits de la plante causent moins d'effets indésirables que la L-dopa de synthèse. Les effets indésirables se limitent généralement à des nausées, des malaises gastro-intestinaux, de l'insomnie et parfois des crises de dyskinésie.

Interactions

Avec des plantes ou des suppléments

La vitamine B6 peut diminuer l’efficacité de la lévodopa (traitement de la maladie de Parkinson) présente dans le pois mascate.

Les effets du pois mascate pourraient s'ajouter à ceux d'autres plantes ou suppléments qui exercent une action hypoglycémiante ou hypotensive.

Le kava, parce qu’il peut réduire l’effet de la dopamine (un cas rapporté12) pourrait diminuer les effets du pois mascate.

Avec des médicaments

La teneur en lévodopa du pois mascate peut provoquer plusieurs interactions.

  • Anesthésiques. La prise simultanée de lévodopa et de certains anesthésiques (cyclopropane et halon) peut causer de l'arythmie cardiaque.

  • Antidépresseurs tricycliques. On pense que ces médicaments pourraient avoir pour effet de diminuer l'absorption de la lévodopa.

  • Antipsychotiques. Théoriquement, le pois mascate pourrait diminuer l'efficacité de certains antipsychotiques.

  • Hypotenseurs. Les effets hypotenseurs du pois mascate pourraient s'ajouter à ceux de certains médicaments hypotenseurs.

  • Hypoglycémiants. L’effet hypoglycémiant du pois mascate pourrait s'ajouter à celui des médicaments administrés aux diabétiques.

  • Inhibiteurs de la monoamine-oxydase (IMAO). La lévodopa est incompatible avec les IMAO non spécifiques, mais compatible avec la sélégiline, un IMAO sélectif.

Réviseur :

Stéphane Bastianetto, Ph.D. associé de recherche, Centre de recherche de l’Hôpital Douglas (février 2007)

  • Brinker F (Ed). Herb contraindications and Drug interactions, Eclectic Medical Publications, États-Unis, 1998.

  • Mucuna News, fifth issue, February 2002. Developing Multiple Uses for a Proven Green Manure/Cover Crop. [Consulté le 18 novembre 2010] http://ppathw3.cals.cornell.edu

  • National Library of Medicine (Ed). PubMed, NCBI. [Consulté le 18 novembre 2010]. www.ncbi.nlm.nih.gov

  • Natural Standard (Ed). Herbs & Supplements - Cowhage (Mucuna pruriens), Nature Medicine Quality Standard. [Consulté le 18 novembre 2010]. www.naturalstandard.com

  • Pankaj Oudhia. Kapikachu or Cowhage (Mucuna pruriens). [Consulté le 18 novembre 2010] www.hort.purdue.edu

  • Taylor L. Herbal Secrets of the Rainforest, 2nd edition. Sage Press, Inc., États-Unis, 2002. [Consulté le 18 novembre 2010] www.rain-tree.com

Notes / References

1. Ministère de la justice. Règlement concernant les aliments et drogues (C.R.C., ch. 870), Annexe F. [Consulté le 18 novembre 2010] http://laws.justice.gc.ca

2. Manyam BV. Paralysis agitans and levodopa in "Ayurveda": ancient Indian medical treatise.Mov Disord. 1990; 5(1): 47-8.

3. Vayda AB, Rajgopalan TS, et al. Treatment of Parkinson disease with the cowhage plant - Mucuna pruriens (Bak). Neurol India 1978;36:171–6. Étude mentionnée dans : Katzenschlager R, Evans A, et al. Mucuna pruriens in Parkinson's disease: a double blind clinical and pharmacological study. J Neurol Neurosurg Psychiatry 2004;75:1672-77. Texte intégral : http://jnnp.bmj.com

4. HP-200 in Parkinson's Disease Study Group. An alternative medicine treatment for Parkinson's disease: results of a multicenter clinical trial.J Altern Complement Med. 1995 Fall; 1(3): 249-55.

5. Nagashayana N, Sankarankutty P, et al. Association of L-DOPA with recovery following Ayurveda medication in Parkinson's disease.J Neurol Sci. 2000 Jun 15; 176(2): 124-7.

6. Katzenschlager R, Evans A, et al. Mucuna pruriens in Parkinson's disease: a double blind clinical and pharmacological study. J Neurol Neurosurg Psychiatry 2004;75:1672-77. Texte intégral : http://jnnp.bmj.com

7. Taylor L. Herbal Secrets of the Rainforest, 2nd edition. Sage Press, Inc., États-Unis, 2002. [Consulté le 14 décembre 2006] www.rain-tree.com

8. Grover JK, Vats V, et al. Traditional Indian anti-diabetic plants attenuate progression of renal damage in streptozotocin induced diabetic mice.J Ethnopharmacol. 2001 Aug; 76(3): 233-8.

9. Donati D, Lampariello LR, et al. Antidiabetic oligocyclitols in seeds of Mucuna pruriens. Phytother Res. 2005 Dec;19(12):1057-60.

10. Akhtar MS, Qureshi AQ, Iqbal J. Antidiabetic evaluation of Mucuna pruriens, Linn seeds.J Pak Med Assoc. 1990 Jul; 40(7): 147-50.

11. Guerranti R, Aguiyi JC, et al. Effects of Mucuna pruriens extract on activation of prothrombin by Echis carinatus venom. J Ethnopharmacol. 2001 May; 75(2-3): 175-80.

12. Kava and dopamine antagonism. Schelosky L, Raffauf C, et al. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 1995 May;58(5):639-40. Texte intégral : www.ncbi.nlm.nih.gov

13. Mucuna pruriens Reduces Stress and Improves the Quality of Semen in Infertile Men. Shukla KK, Mahdi AA, et al. Evid Based Complement Alternat Med. 2007 Dec 18. Texte intégral : www.ncbi.nlm.nih.gov

14. Mucuna pruriens improves male fertility by its action on the hypothalamus-pituitary-gonadal axis. Shukla KK, Mahdi AA, et al. Fertil Steril. 2009 Dec;92(6):1934-40.

15. Effect of Mucuna pruriens on semen profile and biochemical parameters in seminal plasma of infertile men. Ahmad MK, Mahdi AA, et al. Fertil Steril. 2008 Sep;90(3):627-35.