Stellaria media / Vogelmuur

Latijnse naam: Stellaria media (L.) Vill./Cyr.

Familie: Caryophyllaceae

Nederlandse naam: Vogelmuur; Mier; Murie; Muur

Franse naam: Mouron des oiseaux; Mouron blanc; Stellaire intermédiaire

Engelse naam: Chickweed

Duitse naam: Vogelmiere; Hühnerdarm

De naam vogelmuur zegt het al, de zaden en het blad zijn zeer gewild bij vogels. In het Engels heet de plant niet voor niks 'chickweed'.

De geslachtsnaam ‘Stellaria’ komt van ‘stella’ en betekent ster; de bloemen zijn stervormig. De soortaanduiding ‘media’ betekent midden.

Voedingswaarde

Bevat per 100 gr 80 mg kalk, 8,4 mg ijzer, 39 mg magnesium, 115 mg vit C en 1276 Internationale eenheden vit A (Guide nutritionel des plantes / Couplan) 1 IE Vitamine A: het biologische equivalent van 0,3 μg retinol, of van 0,6 μg bèta-caroteen

In de keuken

is vogelmuur te gebruiken in sla, soepen en pesto. De smaak is neutraal tot fijn gekruid. In de volksgeneeskunde werd vogelmuur wel ingezet als slijmoplossend middel bij vastzittende hoest.

Vogelmuursoep

    • 1 1/2 liter (kippen)bouillon

    • 6 lenteuitjes (of kraailook), wit en groen in dunne plakjes gesneden

    • 1 grote aardappel, geschild en in kleine blokjes gesneden

    • 2 bosjes vogelmuur, schoongemaakt en gewassen met de harde stengels verwijderd

    • eventueel wat blaadjes zuring

    • zout en peper

    • 3 dl slagroom

Doe de uien , aardappel en vogelmuur (houdt wat blaadjes achter voor garnering) in de hete bouillon en laat, met een deksel op de pan, 10 tot 15 minuten zachtjes trekken. Kook niet te lang want dan verliest de soep zijn aroma. Breng op smaak met zout en peper en pureer. Doe terug in de pan met de room en laat weer warm worden zonder de soep te laten koken. Garneer met wat blaadjes vogelmuur. Uit Wild Food Philips

Voor sommigen is vogelmuur een lastig onkruid. Muur (Stellaria media) is in tuinen gemakkelijk te bestrij­den door tijdens droog weer re­gelmatig te schoffelen. In pe­rioden dat het nat is kan er beter gewied worden. Muur vormt vooral in goed bemeste tuinen dikke plakkaten die binnen de kortste keren bloei­en en hun zaad kwistig rondstrooien.

Stellaria media / Vogelmuursla en puree

Zelfs na een koude winter zien we in de loop van de maand Maart overal in tuintjes vogelmuur verschijnen. Dit kleine kruipende plantje bedekt na de eerste vorstvrije dagen veel open plekken in parken, tuinen en bossen. Het wordt in het zuiden van ons land ook wel eens mier genoemd, behoort tot de sterrenmuurfamilie en heeft piepkleine witte bloemetjes met vijf diep ingesneden bloemblaadjes te midden van een krans kelkbladeren. Slechts weinigen weten dat dit sierlijke bodembedekkertje ook eetbaar is, al moet ik erbij vermelden dat de smaak zeer onopvallend is. ′Gewoon groen′, zeggen kinderen desgevraagd. Pluk eens een paar handen van dit veel voorkomende onkruid, kijk het thuis gekomen na op eventuele verontreinigingen (ander groen...) en was het zeer zorgvuldig, zonder het uit te knijpen! Maak en dan een eenvoudige maar vitaminerijke voorjaarsla van, door de stukjes getrokken planten te mengen met een saus van twee eetlepels olie, een eetlepel natuurazijn, wat zout en peper. Dien de sla meteen na het mengen op. Liefhebbers van stamppot kunnen er ook een groene stamppot van maken. In dit geval wordt de goed gewassen en fijngesneden muur op het allerlaatste nippertje door de gekookte, gestampte en met peper, zout en nootmuskaat op smaak gebrachte aardappelen gelepeld.