Lagerstroemia / Banaba

Lagerstroemia speciosa of Banaba is een tropische boom die voorkomt in Zuid-Oost Azië, India en de Filipijnen en die in Europa als kuipplant verkrijgbaar is. De Engelse naam crepe myrtle is ontstaan doordat de structuur van de bloemen doet denken aan crêpe. Het is een aantrekkelijke tuinplant die gemakkelijk te kweken is.

In de Filipijnen wordt thee - bereid van het blad - als drank gebruikt en als traditioneel middel ter ondersteuning en reiniging van de nieren, tegen nierstenen, en bij symptomen van diabetes zoals polyurie (vaak en veel plassen) en polydipsie (verhoogd dorstgevoel).

In 1940 werd voor het eerst de gunstige werking van banababladeren op de bloedsuikerspiegel wetenschappelijk onderbouwd. Het heeft echter nog een halve eeuw geduurd voordat het wetenschappelijke onderzoek naar de effecten van het banabablad echt op gang kwam. Inmiddels hebben diverse experimentele studies met celkweken en proefdieren een antidiabetische en anti-obese activiteit kunnen aantonen. Daarnaast wijzen ook enkele kleine studies bij mensen op een normaliserende invloed op verhoogde bloedsuikerspiegels.

Verbetering bloedglucose en remming overgewicht

Interessant is dat de bloedsuikerverlagende werking van het banabablad gepaard gaat met een gunstige invloed op het gewicht, doordat het de toename van vetweefsel tegengaat. Vetzucht (obesitas) werkt insulineresistentie en diabetes in de hand en bevordert het ontstaan van een te hoog vetgehalte in het bloed en hoge bloeddruk. De gecombineerde eigenschappen van Lagerstroemia lijken veelbelovend als ondersteunend middel tegen het metabool syndroom, prediabetes en diabetes.

De meeste reguliere orale antidiabetica veroorzaken in verschillende mate juist een gewichtstoename (2-5 kg), mede door toename van vetweefsel (adipogene bijwerking). Geen van deze middelen heeft een anti-adipogene werking zoals Lagerstroemia. Dit geeft deze plant in potentie een unieke positie bij de preventie of behandeling van diabetes type 2.

Naast de hypoglycemische en anti-obese eigenschappen hebben zowel alcoholische als waterextracten van Lagerstroemia ook anti-oxidatieve eigenschappen. Dit is van belang omdat er bij diabetes een aanzienlijke toename is van oxidatieve stress, wat een ongunstige invloed heeft op het ziekteverloop en complicaties daarvan.

Klinische studies

In een proef met tien personen met diabetes type 2 werd het effect bekeken van oplopende doses van een alcoholisch extract (80 % alcohol - 20 % water) van Lagerstroemia. Bovendien werd het verschil bekeken tussen Lagerstroemia-extract in een softgelcapsule en een harde gelatinecapsule. De proefpersonen kregen telkens vijftien dagen lang respectievelijk 16, 32 en 48 mg extract. De nuchtere bloedglucosewaarden verbeterden na gebruik van het extract. Het effect was het sterkst bij de hogere dosering (48 mg) en bij de softgelcapsules.

In een placebogecontroleerde pilotstudie bij 31 proefpersonen met normale glucosespiegels (4 personen), prediabetes (8 personen) of diabetes (19 personen), liet 10 mg corosolzuur (werkzame stof in de plant) een normaliserend effect zien op de bloedsuikerspiegel.

In een andere pilotstudie bij twaalf gezonde proefpersonen resulteerde het twee weken lange gebruik van softgels met 56 mg Lagerstroemia-extract (80 % alcohol - 20 % water) met 10 mg corosolzuur, in vermindering van de postprandiale glucosepiek en in gewichtsverlaging en verbetering van de BMI (body mass index). Vijf van deze proefpersonen hadden pre-diabetes (nuchtere glucosewaarden van 110 mg/dl of hoger) en zeven van hen hadden een te hoge postprandiale glucosepiek (glucosepiek na een maaltijd). Het effect van het Lagerstroemia-extract was het sterkst bij de personen met pre-diabetes (glucoseverlaging met 23 mg/dl) en te hoge glucosepieken.

Conclusie

Lagerstroemia-extract lijkt veelbelovend bij ouderdomsdiabetes, vooral ook voor mensen met overgewicht. Meer klinische studies met goed gedefinieerde extracten van Lagerstroemia zijn nog nodig. Banaba is niet giftig en heeft geen bijwerkingen maar:

kinderen, zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven, moeten het gebruik van tinctuur en aftreksel vermijden.

Referenties

  • udy WV, Hari SP, Stogsdill WW et al. Antidiabetic activity of a standardized extract (Glucosol) from Lagerstroemia speciosa leaves in Type II diabetics. A dose-dependence study. Ethnopharmacol. 2003 Jul;87(1):115-7.

  • Tsuchibe S, KataumiS, Mori M et al. An inhibitory effect on the increase in the postprandial blood glucose by Banaba extract capsule enriched corosolic acid. Journal for the Integrated Study of Dietary Habits. 2006;17(3):255-259.

  • Suzuki Y, Unno T, Ushitani M et al. Antiobesity activity of extracts from Lagerstroemia speciosa L. leaves on female KK-Ay mice. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 1999 Dec;45(6):791-5.

  • Deocaris CC, Aguinaldo RR, dela Ysla JL et al. Hypoglycemic Activity of Irradiated Banaba (Lagerstroemia speciosa Linn.) Leaves. J. App. Sci. Res. 2005;1(1): 95-98.