Dagboek herborist 2006

Commentaar in 2010: Ik hou al een tijdje een apart dagboek bij als ik op weg ben in mijn motorhome, het merk noemt Hymer, vandaar mijn Hymerdagboek. Alleen, ook in mijn Hymerhuisje ben ik herborist en dus breng ik sommige verhalen maar weer onder in mijn dagboek voor een herborist. Een herborist in een Hymer, dat moet kunnen!

8 maart Ardêche Pradelles

We komen terug van Bellegarde en rijden via Valréas, Grignan (Mme de Pompadour), Montelimar, Aubenas naar Thuets in de Ardêche. we willen hier overnachten, maar het plein zal morgenvroeg vanaf 6.30 vol staan met marktkramers, dus rijden we toch maar verder de col over en belanden uiteindelijk in Pradelles. Hier op het plateau vriest het 's avonds nog. Dus de gasverwarming moet wel op volle toeren draaien. In de schemering dwaal ik door de bijna Middeleeuwse straten. Ik verwacht elk moment overvallen te worden door een niet zo edele ridder. Jonkvrouwen wagen zich ook al niet in de steegjes. Alleen lichtflitsen van televisiebeelden door de vensterluiken verstoren mijn Middeleeuws visioen. Dus kruip ik maar snel weer in mijn eigen versterkt kasteeltje bij mijn eigen jonkvrouw.9 maart Puy en PontgibaudVanaf Pradelles de N88 richting Le Puy, Clermont Ferrand. We rijden door het park der oude vulkanen met de besneeuwde Puy de Dôme rechts van ons. We stoppen in Pontgibaud, een van de vele zeer kleine stadjes met een stadspoort uit de 16 eeuw en het kasteel van Comte et Comtesse Gabriel de Germiny. In een folder staat dat zij ons met plezier zullen ontvangen in hun Middeleeuws verblijf.' ...sont heureux de vous accueillir pour la visite de leur demeure familiale, un bel exemple d'architecture médiévale, complété au XVe et restauré au XIXe siècle par le Comte César III de Pontgibaud. Ils vous invitent aussi à découvrir le jardin-potager classé, monument historique et le musée des mines d'argent du canton de Pontgibaud. We vangen wel een glimp op van de ommuurde tuin met vakjes in gevlochten wilgentenen. een tuin met structuur maar nu zonder planten. De tuinmannen zijn wel al in de weer om alles op orde te brengen voor de volgende lente en zomer.

Alleen was het kasteel en de tuin nu nog gesloten. Te vroeg in het seizoen en we hadden geen afspraak. We werden dus niet ontvangen door de baron en de barones.Misschien een volgende keer, al zullen we nog veel moeten reizen om al die Franse dorpjes en hun inwoners wat beter te leren kennen.

Dus weer een halte verder. We picknicken bij het meer van Rochegrande. Etensgeuren van het nabije restaurant trachten ons te verleiden tot een warme maaltijd maar ik beperk me tot droog Frans brood, maar wel met olijfpasta en verse olijven van de markt in Nyons. Zo wordt Drôme provençale gemengd met Puy de Dome – Auvergne.

Van Montlucon tot Meaulne

We willen in Montluçon overnachten maar worden opgeslokt door de file de stad uitgedreven. Een stad met meer grands surfaces en Zones industrielles (Z.I) dan huizen, heb ik de indruk. Zo rijden we richting Bourges, komen in Vallon en Sully uit. We parkeren ons op de markt, vinden nog wel een mooi kampeerplekje tussen kanaal en rivier, maar wel vlakbij een Tiercécafé en besluiten dan toch maar het volgende dorp op te zoeken. Vooral ook omdat we ontdekken dat de naam van dat dorp ‘Meaulne’ is. Zou dat het fameuze dorp uit de bekende Franse roman ‘Le Grand Meaulne’ zijn?

Landelijk rijden we eerst naar Epineuil-le –Fleuriel, waar we de piepkleine afslag (tussen 2 huizen) naar Meaulne missen, maar uiteindelijk komen we zonder veel omwegen toch in Meaulne terecht, waar we op een parking bij de rivier een rustige nacht doorbrengen.

10 maart Meaulne en Fournier

Ochtend in Meaulne. Even naar de bakker, één van de kleine wereldse genoegens. De bakker wist me ook te vertellen dat de naam van de roman wel degelijk geïnspireerd is op dit dorp. Maar dat de schrijver Alain Fournier geboren was in Epineuil, het dorp waar wij gisteren even niet uit geraakten. Was dat de voorzienigheid?

Meaulne is een gemeente in het Franse departement Allier (regio Auvergne) en telt 771 inwoners (2005). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Montluçon. De oppervlakte van Meaulne bedraagt 21,3 km², de bevolkingsdichtheid is 36,2 inwoners per km².

Het mooiste eikenbos van Europa

We doen vandaag niet alleen literaire maar ook natuurlijke ontdekkingen. In de weilanden en langs de wegen staan mooi oude solitaire eiken. Zo alleen en zonder bladeren zijn het echte oerbomen. Maar we ontdekken dat er niet alleen veel solitaire eiken staan, maar dat vlakbij Meaulne ook het mooiste eikenbos van Europa moet zijn. Le plus belle chenaie de l’Europe, zoals de Fransen dat zo mooi maar ook zo overdreven kunnen zeggen. Dus wij rijden, ja rijden dat eikenwoud in en bezoeken een voor een de oudste eiken uit dit woud. Een korte wandeling brengt ons eerst bij de Chêne de Montoloyer, zou 350 jaar oud zijn en vertoont duidelijk tekenen van aftakeling. Eén lange zijtak probeert nog extra krachten te vergaren voor nog eens 350 jaar. We rijden en wandelen naar eik nummer twee en drie, naar Chêne carrée met vierkante basis, naar Le Chevallier (de Ridder) en naar Les Jumeaux, een tweeling van 400jaar oud. Allemaal in het fôret de Tronçais. En we hopen ook stiekem een maretak te vinden. Maar helaas. Zou de Chêne à gui dan toch een mooie mythe zijn?Lees verder op https://sites.google.com/site/kruidigwandelen/dagboek-van-een-herborist/dagboek-herborist-2006