Manukahoning

Manukahoning wordt door bijen gemaakt van de nectar van de Manukabloemen. Het heeft een eigen aroma, smaakt ´medicinaler´ dan andere honingsoorten en is veel donkerder van kleur. De University of Waikato in Hamilton, Nieuw Zeeland heeft het Waikato Honey Research Unit in het leven geroepen om de samenstelling van deze speciale honing te bestuderen. De Active Manuka Honey Association (AMHA) is de industriële organisatie die de productie en standaardisering van Manukahoning voor medicinale toepassingen promoot. Zij geven de Unique Manuka Factor (UMF) standaard aan de honing, gebaseerd op de antibacteriële kracht. Vanwege deze antibacteriële kracht wordt Manukahoning aan steeds meer producten toegevoegd. In 2008 identificeerde professor Thomas Henle, van de Universiteit van Technologie van Dresden, methylglyoxal als de actieve stof in Manukahoning. Dit wordt nu aangeduid op Manukaproducten als MGO Manuka honey. Bijvoorbeeld MGO 100 vertegenwoordigt 100 mg methylglyoxal per kilogram. Naast methylglyoxal bevat de honing ook de flavonoïden: quercetine, isorhamnetine, chrysine en luteoline.

Wat is UMF?

De Unique Manuka Factor, dit is de naam die gegeven wordt aan de specifieke antibacteriële eigenschappen van Manukahoning. Het bevindt zich niet in ALLE Manukahoning en geeft altijd een honing van hoge antibacteriële activiteit aan. Wanneer je therapeutisch werkt is dit de beste honing om te gebruiken.

Honing is in het algemeen al antibacterieel, het bevat een enzym dat waterstofperoxide produceert, een antisepticum. Maar naast deze enzymen bevat Manukahoning de nog krachtiger en stabiele antibacteriële eigenschap UMF is sommige typen Manukahoning. Deze twee stoffen vormen samen ook een synergie, waardoor de effectiviteit nog versterkt wordt.

Er zijn twee typen Manukahoning:

1. Gewone Manukahoning, met alleen de waterstofperoxide als antibacteriële eigenschap.

2. UMF Manukahoning met zowel waterstofperoxide en de UMF eigenschappen, deze eigenschap is uniek voor Manukahoning en dan alleen nog voor bepaalde typen Manukahoning.

Verschillende sterkte UMF

Op de verpakking van Manukahoning met UMF, wordt UMF gevolgd door een nummer. Dit nummer geeft de kracht van de UMF eigenschappen aan. 10 is het minimum aan UMF.

• 0-4: niet waarneembaar

• 5-9: onderhoudslevels, niet geschikt voor speciaal therapeutisch gebruik.

• 10-15: bruikbare levels zoals aangegeven door het Useful levels Honey Research Unit van de Universiteit van Waikato

• 16 en meer: superieure levels met een zeer sterke werking.

Manukahoning met UMF-eigenschappen wordt verzameld van Manukabloemen die maar op een paar plaatsen in Nieuw-Zeeland groeien, UMF is dus niet in de nectar van alle Manukabloemen.

Het is ook duidelijk dat sommige gebieden met Manukastruiken niet ieder seizoen UMF produceren en de hoeveelheid UMF kan variëren ieder jaar, om deze reden worden wordt iedere oogst van Manukahoning getest op de aanwezigheid van UMF.

Het is onbekend wat de reden van dit gegeven is. Het zou kunnen dat een ondersoort van Manuka UMF maakt of dat de grondsoort een rol speelt, dit wordt onderzocht

Wondzalf met manukahoning

Ingrediënten:

- 50 ml plantaardige olie

- 10 gr bijenwas

- Vers duizendblad

- 1 el Manukahoning

- 5 druppels Manuka EO

Bereiding

Duizendblad au bain marie verwarmen in de plantaardige olie, je kan ook zelfgemaakt duizendbladoliemaceraat gebruiken, die je al eerder gemaakt hebt, dat scheelt tijd. Laat ongeveer 10 uur trekken, dan zeven door een filter, de verkregen olie is donkergroen als het goed is. Olie na het zeven weer au bain marie verwarmen en de honing in de olie oplossen, samen met de bijenwas. Van het vuur af de EO erin. In een potje…klaar.