Vruchtbaarheid

In de loop van de geschiedenis werden verschillende planten gebruikt om de vruchtbaarheid te bevorderen. Voorbeelden zijn monnikspeper en zilverkaars. Kunnen deze plantaardige geneesmiddelen tegenwoordig ook een rol spelen bij de behandeling van onvruchtbaarheid?

Een onderzoek dat zich richtte op het gebruik van vruchtbaarheidsbevorderende planten in Noord-Amerika in de periode 1492-1899 heeft uitgezocht welke moderne verklaringen voor de werking van deze planten kunnen worden gegeven. Het bleek dat monnikspeper inderdaad voor verbeterde conceptiecijfers zorgt. Ook leidt het gebruik van monnikspeper tot een hoger aantal levend geboren kinderen. Dit komt doordat monnikspeper de luteale fase verlengt: de vruchtbare periode in de menstruatiecyclus. Bij een korte luteale fase is de kans op een zwangerschap zeer klein.

Een andere interessante plant die werd meegenomen in het onderzoek is de Amerikaanse sneeuwbal, een familielid van de Gelderse roos.. Dit is een snelwerkende, veilige en effectieve plant die in de hedendaagse fytotherapie wordt gebruikt om miskramen te voorkomen en de pijn van barensweeën te verlichten. De plant wordt aangeraden aan vrouwen bij wie de onvruchtbaarheid in verband gebracht wordt met frequente miskramen.

Hartgespan is een bloeiend kruid dat in de moderne kruidengeneeskunde wordt gebruikt om de bevalling te ondersteunen. In onderzoeken met proefdieren heeft hartgespan baarmoederstimulerende effecten laten zien.

Traditioneel gebruik van plantaardige geneesmiddelen zou een belangrijke rol kunnen spelen bij het behandelen van onvruchtbaarheid, omdat medicinale planten de kosten van medisch geassisteerde voortplantingstechnieken kunnen verlagen en het slagingspercentage kunnen verhogen.