Azijn - appel, cider

Appelazijn op spataderen verlicht pijn

Turkse wetenschappers van de Osmaniye Korkut Ata Universiteit hebben aan de lange lijst van toepassingen van appelazijn weer een nieuwe toegevoegd. Zij hebben ontdekt dat het smeren van appelazijn op spataderen de positieve effecten van een reguliere behandeling ondersteunt en de kwaliteit van leven verhoogt. Appelazijn vermindert significant de symptomen, pijn en sociale angst zonder bijwerkingen. Zij publiceerden daarover in het internationale tijdschrift voor Evidence-based complementary and alternative medicine (eCAM).

Aan de Turkse studie deden 80 patiënten (ouder dan 18 jaar) mee met spataderen, in ernst variërend van oppervlakkig aanwezig, tot groot en zichtbaar en met oedeem in onderbenen (CEAP-classificatie 1-3). In totaal 40 patiënten smeerden appelazijn op het gebied van hun benen met spataderen naast hun reguliere behandeling, de andere 40 deden dat niet. Data werd bij beide groepen verzameld met diverse vragenlijsten; een VAS (Visuele Analoge Schaal) om de ervaren fysieke pijn te meten en een SAAS (Sociale Appearance Anxiety Scale) voor het meten van de ervaren sociale angst vanwege het minder fraaie uiterlijk door de ontsierende aderen en vocht in de onderbenen.

De socio-demografische en klinische kenmerken van beide groepen bleken vergelijkbaar. De patiënten werden geëvalueerd met betrekking tot krampen, pijn, vermoeide en zware benen, oedeem, jeuk, pigmentatie, VAS en SAAS gemiddelden. In beide groepen waren deze symptomen verminderd, maar bij de appelazijngroep was de afname significant hoger en betekenisvoller dan bij de controlegroep.

De invloed van appelazijn wordt al honderden jaren onderzocht. Het werd zelfs voor het eerst ongeveer 5000 jaar geleden gebruikt. Hippocrates, de vader van de moderne geneeskunde, schreef al in het jaar 400 voor Christus een mengsel van honing en appelazijn voor bij de behandeling van verschillende ziekten. Het werd vooral gebruikt tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog voor het desinfecteren van de wonden van de soldaten.

Referentie

Derya Atik D, Atik C, Karatepe C. The Effect of External Apple Vinegar Application on Varicosity Symptoms, Pain, and Social Appearance Anxiety: A Randomized Controlled Trial. Evid Based Complement Alternat Med. 2016: 6473678. doi:10.1155/2016/6473678