Olea europea / Olijfboom

Olijfolie ontstaat door het persen van vruchtvlees en de pitten van de olijf. Olijfolie is verkrijgbaar in 3 verschillende soorten:

  • Extra vierge olijfolie: de duurste kwaliteit olijfolie met de meest uitgesproken smaak. Deze olie komt van 1 persing.

  • Vierge olijfolie: deze olijfolie is 2 keer geperst en heeft daardoor wat minder smaak dan extra vierge olijfolie.

  • Olijfolie: de gewone olijfolie heeft een neutraler smaak dan de duurdere kwaliteiten. Deze olijfolie is verkregen uit een mengsel van geraffineerde olijfolie met extra vierge olijfolie. Bij raffinage worden onzuiverheden uit de olie gehaald. Daarbij gaat dus ook wat van de smaak verloren.

Herkomst

De meeste olijfolie komt uit landen aan de Middellandse Zee, zoals Spanje, Italië, Griekenland, Portugal, Frankrijk, Tunesië, Turkije, Syrië en Marokko.

Productie

Een olijfboom produceert 5 tot 10 kilo olijven per jaar. Dat is voldoende voor 1 tot 2 liter olijfolie. 90% van de olijven wordt gebruikt voor de productie van olijfolie.

De olijven worden 24 uur na de oogst geperst. Uit zowel het vruchtvlees en de pitten van de olijf komt olie. Het vruchtvlees bevat 30-50% olie, de pitten 5%. De olijfolieperserij maakt olijfolie van verschillende kwaliteiten en met verschillende zuiverheid. Na het persen ontstaat een olijfpasta. Door deze voorzichtig te kneden scheidt de olie zich af. Vervolgens gaat deze olie in de centrifuge om het water van de olie te scheiden. De laatste stap bestaat uit het filteren en bottelen van de olie.

Gezondheidswaarde

Bekend is dat enkelvoudig onverzadigde vetzuren een anti-inflammatoire werking hebben en een gunstig effect uitoefenen op diverse cardiovasculaire risicofactoren. Bijzonder waardevol in dit verband is olijfolie. Deze spijsolie heeft een hoog gehalte aan oliezuur en bevat daarnaast een scala van anti-oxidanten, waaronder vitamine E en bèta-caroteen

In tegenstelling tot veel andere plantaardige oliën wordt olijfolie bereid uit de vruchten (de olijven) en niet uit de zaden van de plant. Daardoor bevat deze olie uiteenlopende speciale bioactieve stoffen, zoals bepaalde anti-oxidanten die in de hoogste kwaliteit olie, de zogenoemde extra vierge olijfolie, voorkomen

Onder meer door de aanwezigheid van deze anti-oxidatieve substanties is olijfolie heel stabiel en heeft het een hoge weerstand tegen lipide peroxidatie. Daardoor kan deze olie goed worden gebruikt om voedingsmiddelen te verhitten, bijvoorbeeld bij roerbakken of braden [ref. 6]. Daarbij gaan de antioxidatieve eigenschappen echter wel achteruit. Heel waardevol als bron van anti-oxidanten is bij lage temperaturen geproduceerde extra vierge olijfolie die onverhit wordt gebruikt, bijvoorbeeld in saladedressings

Simopoulos AP, Visioli F (eds): More on Mediterranean diets; World Review of Nutrition and Dietics; vol. 97, Karger, Basel, 2007

Olijfbladextract verhoogt concentratie schildklierhormoon.

Supplementen met Olive Leaf Extract remmen volgens de fabrikanten het tempo van de veroudering en beschermen de huid tegen UV-licht. Tien jaar geleden publiceerden onderzoekers van de Saoedische King Saud University een dierstudie die suggereert dat suppletie met Olive Leaf Extract ook gewichtsverlies in de hand kan werken. Volgens de Saudi's verhoogt het fenolrijke extract de concentratie actief schildklierhormoon in het bloed.

De vruchten en bladeren van de olijfplant of Olea europaea zitten vol verbindingen als hydroxytyrosol, oleuropein en oleocanthal. Het zijn antioxidanten. Geef je ze aan muizen die blootstaan aan UV-straling, dan vertragen ze de huidveroudering. [Phytother Res. 2010 Jul;24(7):995-1003.] Bovendien remmen de olijffenolen in soortgelijke proeven de ontwikkeling van huidkanker. [Int J Cancer. 2011 Apr 15;128(8):1955-65.]

In een studie, die in 2002 verscheen in Pphytotherapy Research, keken de onderzoekers naar een ander effect van de fenolen in Olea europaea. Omdat in dierproeven toediening van Olive Leaf Extract had geleid tot een verlaagde glucosespiegel en minder lipiden in het bloed, vroegen de Saudi's zich af of Olive Leaf Extract via een verhoging van de hoeveelheid schildklierhormoon in het lichaam de stofwisseling een tandje hoger zette.

De onderzoekers gaven via de orale route 14 dagen lang zelfgemaakt Olive Leaf Extract op waterbasis aan mannelijke ratten van 125-150 gr. De maximale dosis was 0.5 mg per dag. Dat is per kg lichaamsgewicht 4 mg. Omgerekend naar mensen is dat ongeveer 50 mg extract per dag. Da's niet zoveel. In een beetje drogist liggen supplementen die 150 mg Olive Leaf Extract per capsule bevatten.

Bij de ratten die 500 microgram Olive Leaf Extract kregen steeg de concentratie van het T3-hormoon met een factor 2.5. Van zo'n effect zouden mensen die sneller willen afvallen toch iets moeten merken.

De onderzoekers vermoeden dat de fenolen in Olive Leaf Extract het enzym 5'-deiodinase harder laten werken. Dat enzym zet het minder actieve schildklierhormoon T4 om in het actievere schildklierhormoon T3.

Bron:

Phytother Res. 2002 May;16(3):286-7.

.