de Veel-soorten-boom

Vooral in de 19de eeuw behoorden de Belgische pomologen tot de wereldtop. Nog steeds is dat voelbaar in bijvoorbeeld het grote aandeel Belgische soorten van historische peren. Ook tientallen, appels, kersen, pruimen, ... werden ooit door een Belg bekomen. Jammer genoeg zijn veel van deze soorten in de loop der jaren verdwenen maar gelukkig zijn er ook nog veel verkrijgbaar. Als je ook je steentje wil bijdragen voor het behoud van deze soorten kan je zelf enkele bijzondere rassen aanplanten in je tuin. Maar al snel zal je tuin volgeplant zijn want fruitbomen nemen al snel veel plaats in. Vroeger was dat niet anders, maar men was vindingrijk genoeg om dat 'probleem' op te lossen.

Meestal geeft één hoogstamfruitboom al na enkele jaren teveel fruit voor één gezin. Bovendien wordt al het fruit ineens rijp en is het moeilijk om dat dan tijdig op te eten of te verwerken. Deze 2 zaken worden opgelost door een meer-soorten-boom. Echt bijzonder is dat niet, elke fruitboom die je koopt is eigenlijk al een meersoortenboom, want de gewenste variëteit is er geënt op een andere onderstam. Het is dan maar een kleine stap van een twee-soorten-boom naar een 3-, 4-, 5-, ... soortenboom. Je kan bijvoorbeeld een fruitboom kopen waarvan je de vruchten graag eet. De hoofdtak behoud je maar de zijtakken kunnen gerust afgeënt worden met andere soorten. De voordelen zijn groot, minder plaats voor meer soorten, niet alle soorten zijn even snel rijp dus kan je langer van je fruit genieten, beurtjaren kunnen overbrugd worden, ... Stel, je hebt in je tuin plek voor één hoogstamfruitboom. Net als ikzelf ben je verlekkerd op peren maar je vindt dat het perenseizoen elk jaar veel te snel voorbij is. Met de veelsoortenboom kan dat worden opgelost! Je koopt je een Jefkespeer (geeft al in september, smakelijke, kleine vruchten). Op de drie zijtakken ent je andere soorten. We blijven bij de historische, Belgische soorten en kiezen nog voor Durondeau (oktober-november), Beurré d'Hardenpont (november-januari) en Joséphine de Malines (december-april). Op die manier hebben we 8 maand!, van september tot april, handperen te eten van 1 enkele boom. Bovendien zonder gebruik van frigo's of bewaarmiddelen. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn en toch kan het perfect. Zeker even geschikt al veel-soorten-boom zijn appels en ook bij pruimen moet het de moeite zijn.

foto: perenboom in het Pajottenland in een oude hoogstamboomgaard. Er zijn op deze boom 2 soorten geënt, een handpeer en een winterpeer, slim gezien!