Huttentut

  • naam: Huttentut (Camelina sativa)

  • standplaats in de tuin: In de tuin zal huttentut niet zo snel te vinden zijn en ook in de natuur is het een zeldzame plant geworden. Nochtans wordt huttentut beschouwd als een van onze oudste cultuurgewassen.

  • eigenschappen: Huttentut is familie van de kruisbloemigen (zoals koolsoorten) en komt voor in het hele noordelijke halfrond. Het is een soort die veel nectar bevat en daardoor gretig wordt bestoven door bijen en andere insecten. Huttentut is een van de oudste cultuurgewassen van onze contreien maar het wordt momenteel vrijwel niet meer verbouwd. Nochtans is het een plantje met toekomst. Het groeit op arme bodems waardoor meststoffen overbodig zijn. Omwille van de sterke groeikracht is zelfs onkruidbestrijding niet nodig. Huttentut is in staat om te groeien in verzilte gebieden. Door de goede eigenschappen van de huttentut-olie verschijnt deze stilaan op de markt. Ook omwille van de andere eigenschappen groeit de interesse in het verbouwen van huttentut opnieuw.

  • Eetbaar: Van de zaden kan een eetbare olie worden geperst. De olie welke uit de zaden van de huttentut wordt gewonnen is een uitstekende en gezonde bakolie welke lang houdbaar is en een lichte aangename amandelsmaak heeft. Huttentut olie (koude persing) bevat tot 45% omega-3 vetzuren en ook een hoge hoeveelheid anti-oxidanten waardoor het eenvoudige en goedkoop is om kleinschalig goed houdbare macrobiotische bakolie te produceren. Het blad heeft een scherpe smaak en kan worden gebruikt bij salades.

  • Ander gebruik: Uit de stengels kunnen vezels worden gewonnen ter vervaardiging van bijvoorbeeld kledij en koorden. De gedroogde stengels worden gebruikt als bezems.