eetbare houtzwammen kweken

--> broed en entpluggen voor paddenstoelen zijn te bestellen bij www.mycobois.be

Beukenzwam

De Beukenzwam (Shimeji) wordt enkel op beuk gekweekt. Ze groeien in een bundel en hebben lange, smallere toelopende stelen en halfronde hoedjes. De textuur, geur en smaak zijn overheerlijk. Eet de paddenstoel niet rauw, want dan zijn ze minder goed verteerbaar en bovendien bitter van smaak. De paddenstoelen lossnijden van de bodem.

Dennenzwavelkop

Dennenzwavelkoppen kan je enten op spar, den, ceder en lork, en liefst op stobben, die veel langduriger produceren dan losse houtblokken. Op het eerste zicht lijkt hij op de giftige gewone zwavelkop maar één blik op de onderzijde volstaat om de twee van elkaar te onderscheiden : dennenzwavelkppen hebben nooit de groengele tint zoals de onderzijde van de gewone zwavelkoppen.

Fluweelpootje

Fluweelpootjes is vrij eenvoudig te kweken op berk, notelaar, es, wilg, olm, wilde kastanje, populier e.a. De enting gebeurt best in het vroege voorjaar met entpluggen en/of graanbroed. Het fluweelpootje is een klein, inheems zwammetje met opvallend oranjegele glanzend-kleverige hoed en zwarte steel, verschijnt vanaf november tot ver in de winter, zelfs bij temperaturen net boven het vriespunt. De smaak is lichtjes zoetig, nooit bitter (wel bitter bij de giftige zwavelkopjes). Het is een uitstekende consumptiepaddenstoel.

Dit wereldwijd verspreide zwammetje wordt in Japan massaal gekweekt en uitgevoerd onder de naam 'enoki(take)'.

Gewone oesterzwam

Oesterzwammen kan je zowel op hout kweken, als op celluloserijke materialen zoals bv. stro. Houtteelt vraagt minst werk en leunt dichtst aan bij de natuurlijke levenswijze van de zwam, maar is daardoor wel seizoens- en weersafhankelijk wat betreft de oogst. Bruikbaar zijn versgekapte, dikkere blokken (diam >20 cm) van populier en beuk. Je ent ze in d.m.v. entpluggen, broed of een combinatie van beide. Wij raden altijd aan om eerst het geschikte hout te zoeken en dan een inschatting te maken van het benodigde entmateriaal.

Iepenzwam

De paddestoelen van deze wondparasiet zijn hoog op de stam van iepen te vinden. Groeit in bundels. Min of meer ronde, aanvankelijk bolle, later platte hoed. Meestal gespleten aan de rand. 6 tot 20 cm breed. Geur zurig. In het kernhout van de stam treedt rot op. De zwam kan jarenlange aanwezig zijn zonder duidelijke zichtbare gevolgen voor de boom.

Japanse bundelzwam

Natuurlijke teelt op hout (wilg, berk, els, es, eik) geeft overvloedige oogsten maar pas na 1-1.5 jaar. Een bundelzwamsoort van Aziatische oorsprong, waar ze op industriële schaal wordt gekweekt. Typisch zijn de kleverige hoeden.

Populierleemhoed

Gemakkelijk te kweken op versgekapt populierenhout. Populierleemhoed komt in de natuur vanaf de zomer tot het begin van de herfst voor, vooral in warmere, regenrijke periodes. Het is een van de smakelijkere paddestoelensoorten.

Shiitake of Japanse eikenzwam

Shiitake of Japanse eikenzwam groeit het liefst op eik. Deze smaakvolle zwam bevat dubbel zoveel eiwitten als de gewone champignon, driemaal zoveel mineralen, ijzer kalk en fosfor, hoge hoeveelheden vit B ( B1, B2, B6, B12 ) en vit D ( vooral D2, ergosterol). De in de handel aangeboden shiitakes zijn doorgaans afkomstig van substraat-teelt. Nochtans zijn de traditioneel op eikehout gekweekte shiitakes opvallend aromatischer en hebben ze een steviger en sappiger vruchtvlees. Het loont dan ook de moeite om ze zelf te kweken.

Shiitake heeft licht cholesterolverlagende eigenschappen, en bezit een antitumorfaktor die in de Japanse gangbare geneeskunde gebruikt wordt.

Stobbenzwammetje

Dit zwammetje is gemakkelijk te kweken op beuk, eik, wilg, els, es, berk zowel op stobben als op losse stukken hout. Het enten met pluggen verdient de voorkeur, broed is nl. zeer vatbaar voor besmettingen.Soms duurt het tot 2 jaar vooraleer de eerste vruchtlichamen verschijnen, vooral op de hardere houtsoorten. Maar na een voorzichtig begin wordt het geduld beloond met hele bundels stobbezwammetjes, verscheidene keren per jaar, tot 7 jaar na elkaar.

Vergewis je er bij het plukken steeds van dat de steelbasis op de geënte stammen ontspringt en niet in de aarde vlak erbij. De steel is geschubd, de sporen kleuren de plaatjes bruin.

Trechteroesterzwam

De teelt van trechteroesterzwammen is dezelfde als deze van gewone oesterzwammen (Pleurotus ostreatus). De beste oogsten bekom je op beuk en populier. Gebruik enkel de dikkere blokken met een diameter van minstens 17 cm. Voor hun productie verkiezen trechteroesterzwammen de gematigde temperaturen van voorjaar, zomer en het vroege najaar. Wanneer het te koud wordt, stopt de productie.

zomeroesterzwam

De teelt van trechteroesterzwammen is dezelfde als deze van de gewone oesterzwammen. De beste oogsten bekom je op beuk en populier. Gebruik enkel de dikkere blokken met een diameter van minstens 17 cm. Een eerste vlucht verschijnt doorgaans half augustus. Wanneer de nachten te koud worden stopt de productie, meestal rond eind september. Het jaar erop herneemt de productie half augustus.