Spitskool 'Saint Saëns'

naam: Saint Saëns

type: Spitskool/Witte kool

oorsprong: Frankrijk

eigenschappen: De kabuiskool 'Saint Saëns' werd veel gekweekt tot het midden van de 20ste eeuw. Daarna werd ze verdrongen door modernere rassen. De kool is tot op heden bewaard gebleven dankzij Gerard Mallet, een enthousiaste tuinier die de variëteit al die jaren heeft bewaard. De kool wordt bijzonder groot en kan tot 20 kg zwaar worden en een diameter bereiken van 80 cm. Bovendien is ze zeer winterhard.

De kool van Saint-Saëns is vandaag de dag het symbool van het lokale erfgoed en de verdediging van de biodiversiteit. Er wordt in Saint-Saëns zelfs een feest aan de kool opgedragen.

teelt: De teelt van de kool verloopt anders dan wat we gewoon zijn.

Ze wordt pas gezaaid half augustus in volle grond, op een plek met weinig onkruiddruk en voldoende vocht. Een maand later kan ver verplant worden met 15cm tussenruimte tussen de jonge plantjes. Plant ze op een zonnige, beschutte plek in de tuin waar ze kunnen overwinteren. Voorzie bescherming in geval van extreme koude. Dit kan door de kool af te dekken met stro en/of plastic.

Eind maart kan de kool dan op zijn definitieve standplaats worden geplant. Plant ze met een tussenruimte van 80cm tot 1m want ze worden zeer groot. Plant de kooltjes in een vochtige, voedzame aarde en begiet rijkelijk. Zorg ervoor dat de bodem nooit teveel uitdroogt.

Vanaf de daaropvolgende herfst zijn de kolen oogstbaar. Ze kunnen doorheen de winter worden bewaard.

Koolwitjes en bepaalde nachtvlinders kunnen worden geweerd door een insectengaas.

Gerard Mallet, de redder van de kool van Saint-Saëns poseert bij 'zijn' kool.

Jonge plantjes van de Saint Saëns-kool eind september 2012