bladkool / boerenkool

bladkool 'Branchu du Poitou'

Deze bladkool uit Zuidwest-Frankrijk mag gerust een vergeten groente worden genoemd. Ze maakt geen krop maar produceerd wel grote malse bladeren.Zaai ze in augustus direct ter plaatse of verplant ze daarna met 50cm tussenruimte.

Ze overwinteren en beginnen vanaf maart volop te groeien. De jonge zijscheuten met bloemknoppen zijn op dat moment een heerlijke vroege voorjaarsgroente, wanneer andere verse groentes schaars zijn. (cliché: Vilmorin-Andrieux 1904)

bladkool 'Caulet de Flandre'

Caulet de Flandre is een zeldzame, Middeleeuwse bladerkool die net als boerenkool gebruikt wordt voor de bladeren. De gekookte of gestoofde bladeren hebben een heerlijke smaak. In normale winters doorstaat deze kool de koude moeiteloos. (cliché: Vilmorin-Andrieux 1904)

bladkool 'Chou de Jalhay'

De Belgische bladkool 'Chou de Jalhay' is een losse bladerkool met malse gele bladeren en witte stelen. Deze 'brocali' of ook 'asperge der Walen' genoemd is een kool van onbekende herkomst die al zeer lang in Wallonië wordt geteeld. Al tijdens de winter en in het voorjaar kan men al jonge, malse scheuten en bloemknoppen oogsten op een moment dat er zeer weinig verse groenten voor handen zijn.

bladkool 'Eeuwig moes'

Splijtkool of eeuwig moes is een meerjarige groente die jaar na jaar terug in de moestuin verschijnt. Vermits het eeuwig moes zelden tot bloei komt en zaad vormt gebeurt de vermeerdering meestal door te stekken. De bladeren kunnen worden geplukt zoals bij boerenkool en zo worden verwerkt. Splijtkool is wordt ook door veel dieren graag gegeten en is dan ook een goed voeder voor bijvoorbeeld kippen of konijnen.

palmkool 'Nero di Toscana'

Palmkool 'Nero di Toscana' is een oude Italiaanse bladkool. Ze lijkt in alle opzichten op de bekendere boerenkool en wordt ook zo bereid. Het is een meerjarige groente en kan in de winter zorgen voor heerlijke, verse vitamientjes. Bovendien heeft het zuiderse uitzicht van de palmkool een meerwaarde in de moestuin. (cliché: Vilmorin-Andrieux 1904)