Luzerne

  • naam: Luzerne (Medicago sativa)

  • standplaats in de tuin: Luzerne houdt van een droge, kalkrijke en zonnige standplaats. Het is een oud voedergewas dat heden in Vlaanderen quasi is verdwenen. In Wallonië wordt het regelmatiger geteeld.

  • eigenschappen: Luzerne (Medicago sativa) is een vaste plant uit de vlinderbloemenfamilie, wat hem in staat maakt in samenwerking met Rhizobium-bacteriën stikstof in de bodem te binden. Luzerne in inheems in Europa. Luzerne groeit het best op een goed doorlatende, kalkhoudende bodem. Luzerne kan tot enkele meters diep wortelen. Luzerne is niet zelfverdraagzaam en dient dus ingepast te worden in een goede teeltwisseling. Het is een goede voorvrucht voor andere gewassen. Door het diepe en uitgebreide wortelstelsel wordt de structuur van de grond verbeterd en kan organische stof tot grote diepte in de bodem gebracht worden. De stikstof die vrijkomt bij vertering van het wortelstelsel is deels beschikbaar voor volggewassen. Extra bemesting is niet nodig.

    • Luzerne bevat veel calcium, kalium, zwavel, cobalt (vit. B12) en een goede aminozurenbalans.

  • Eetbaar: De bladeren van luzerne zijn zowel rauw als gekookt eetbaar. De bladeren zijn rijk aan vitamines A, B en C. Luzernescheuten (Alfalfa) zijn zeer gezond. Door de luzernezaden te laten weken in water en te laten kiemen ontstaat een gezonde kiemgroente. Deze kiempjes zijn rijk aan Vit. C, Vitamines B en ijzer. Van de gedroogde bladeren kan een opwekkende thee worden gezet, hoewel de smaak ervan niet altijd even geapprecieerd wordt.

  • Opgelet!: Het eten van grote hoeveelheden bladeren en scheuten wordt afgeraden.

  • Ander gebruik: Luzerne is een interessant en hoogwaardig ruwvoeder met weinig suiker en een hoge hoeveelheid eiwit.