Sluitkool of kabuiskool

spitskool 'Bacalan hâtif'

De vroege witte kool of spitskool Bacalan heeft vele namen. Zo wordt ze onder andere ook nog de kool van 'Saint-Brieuc', 'd'Angerville' en 'de Craon'. Ze wordt al in 1844 vermeld in 'Le Compilateur: revue des journaux français et etrangers.'

De spitskool van Bacalan vormt een mooie, conische, vaste krop. De bladeren zijn golvend aan de randen. Het is een ideale kool voor een mild Atlantisch klimaat waar ze in de herfst wordt gezaaid. Zoals in Saint-Brieuc (Bretagne, Frankrijk) waarvan ze afkomstig zou zijn. Natuurlijk kan ze ook vroeg in het voorjaar gezaaid worden voor een oogst in het najaar. Het is van deze kool dat de echte 'soupe aux choux' wordt gemaakt.

savooikool 'Brusselse winter'

"De echte variëteit van de Brusselse markten. ze is gekruld, donkergroen en geeft grote kolen. Goed winterhard." (tekst en foto: Graineterie Hollandaise, 1937)

spitskool 'Coeur de boeuf'

De 'Coeur de Boeuf (Gros)' is een stokoude Franse, witte kool of spitskool. Ze is groeikrachtig, sterk en snel kroppend. Ze werd vermeld in Séances des écoles normales, v.7' uit 1801 maar is waarschijnlijk nog ouder. 'Le théâtre d'agriculture et mesnage des champs' vermeldde in 1805 het volgende: "Le christollet du Dauphiné, celui nommé le coeur de boeuf par les jardieniers de Paris et d'autres lieux."Zaai ze in de lente voor een oogst van mooie stomp-ovalen kolen in de herst of zaai ze half augustus-begin september voor een oogst in het voorjaar. Bij late zaai is enige beschutting tegen de strengste koud in de winter wel aangewezen.

savooikool 'de Brest'

De savooikool uit Brest of 'Milan de Brest' isMilan de Brest, Savooikool uit Brest is een lokale variëteit uit Brest (Normandië, Frankrijk) met sterk gelobde, grijsgroene bladeren.

savooikool 'De Malines'

Een selectie van de Hollandse zaadhandel uit Mechelen. "Fin vert foncé, de nos cultures. Une sorte des plus à recommander, de grandeur moyenne, d'un vert très foncé et très frisé, ronde et d'un goût très délicat. En plus de ces qualités ce chou croît vite et ne monte pas facilement en graines raison pour lequelle il peut être recommandé pour le semis d'automne. Très résistant au gel. Le fin vert foncé de Malines est donc une sorte, qui peut être semée toute l'année durant. C'est un des meilleurs choux de Milan." (tekst en foto: Graineterie Hollandaise, 1937)

spitskool 'Express'

Express, Vroege Groninger, Eersteling, Zeer Vroeg (spits), Eerste van de Markt, Très Précoce À Grosse Pomme, Précoce des Marches, Précoce de la Halle.

Ze werd aangekondigd als nieuwigheid in 'Lyon horticole, Volumes 9-10' uit 1887: "le plus hàtif de tous les choux, nouveauté de 1887". Deze spitskool was destijds het uitgangsras van een aantal vroege selecties. Mits voldoende vroeg zijn de selecties geschikt voor weeuwenteelt in Nederland. De bladeren van 'Vroege Groninger' zijn opgericht weinig gebobbeld en groen. De kool is omgekeerd tolvormig, vrij vast en matig groot. (bron: Oranje lijst, De Oerakker)

spitskool 'Saint-Saëns'

De kabuiskool 'Saint Saëns' werd veel gekweekt tot het midden van de 20ste eeuw. Daarna werd ze verdrongen door modernere rassen. De kool is tot op heden bewaard gebleven dankzij Gerard Mallet, een enthousiaste tuinier die de variëteit al die jaren heeft bewaard. De kool wordt bijzonder groot en kan tot 20 kg zwaar worden en een diameter bereiken van 80 cm. Bovendien is ze zeer winterhard. De kool van Saint-Saëns is vandaag de dag het symbool van het lokale erfgoed en de verdediging van de biodiversiteit. Er wordt in Saint-Saëns zelfs een feest aan de kool opgedragen. De teelt van de kool verloopt anders dan wat we gewoon zijn. Ze wordt pas gezaaid half augustus in volle grond, op een plek met weinig onkruiddruk en voldoende vocht. Een maand later kan ver verplant worden met 15cm tussenruimte tussen de jonge plantjes. Plant ze op een zonnige, beschutte plek in de tuin waar ze kunnen overwinteren. Voorzie bescherming in geval van extreme koude. Dit kan door de kool af te dekken met stro en/of plastic.

Eind maart kan de kool dan op zijn definitieve standplaats worden geplant. Plant ze met een tussenruimte van 80cm tot 1m want ze worden zeer groot. Plant de kooltjes in een vochtige, voedzame aarde en begiet rijkelijk. Zorg ervoor dat de bodem nooit teveel uitdroogt.

Vanaf de daaropvolgende herfst zijn de kolen oogstbaar. Ze kunnen doorheen de winter worden bewaard.

Koolwitjes en bepaalde nachtvlinders kunnen worden geweerd door een insectengaas. (foto: Gerard Mallet op de foto met 'zijn' kool)

spruitkool 'Demi-nain de la Halle'

Demi-nain de la Halle, Half dwarf Paris, King of the Market B. S.

De spruitkool 'Demi-nain de la Halle' werd ontwikkeld door Vilmorin omstreeks 1888.

"Chou de Bruxelles demi-nain de la Halle. Cette variété de Chou ressemble beaucoup aux autres variétés de Chou de Bruxelles, elle parait tenir le milieu entre le Chou de Bruxelles ordinaire et la variété naine." (Revue horticole - Volume 61, 1889)

"Entre ces deux types, la variété intermédiaire, le demi-nain de la Halle, est la plus productive et la plus cultivée dans notre région. Sa rusticité ne laisse rien à désirer." (L'Horticulture nouvelle, Célestins, 1898)

"Chou de Bruxelles demi-nain de la Halle, d'environ 60cm de haut, garni de petites pommes ou rejets serrés et arrondis, persistant longtemps avant de s'ouvrir." (Petit guide pratique de jardinage: création et entretien, 1894)