Meloen

meloen 'Noir des Carmes'

'Noir des Carmes' of 'Zwarte Karmelieten' is een meloenvariéteit van Franse origine. De geboorte van dit oude Franse ras situeert zich omstreeks 1750. Het bleef zeer lang een populair ras dat onder andere ook nog wordt vermeld in 'La Culture Potagère' van Fr. Burvenich (Gent) in 1912.“Middelmatige vrucht met gladde , donkergroene bijna zwarte huid. Vast , zoet , geurig , uitstekend vlees. Geharde variëteit , geschikt om te forcerenen voor gewone teelt . De meest gewaardeerde”(Catalogus Gonthier, 1950)

Een prachtige, zeer donkergroene meloen, die bij rijping geel-beige verkleurt. De geboorte van dit oude Franse ras is ±1750. De middelgrote vruchten hebben lichtoranje vruchtvlees, rijpen vroeg en geven enkele vruchten per plant. Geniet van de complexe, unieke smaak. (Vreeken's zaden, 2012)

"Deze meloen werd veel gekweekt in de jaren '50–'60 of zelfs ervoor in de streek rond Schepdaal (Patjottenland), mijn grootouders kweekten die in grote rolserres voor de vroegmarkt. Men at deze meloen toen met bruine suiker. Hij werd rijp van de plant afgesneden, de geur is intens bij het rijpen en de meloen splitst zich aan de voet van de steel en zijn daarom maar enkele dagen houdbaar, op de plant werd meestal maar een 3 tal vruchten gehouden die soms tot 3 kilo gaan, bij de opkomst van de 'Cavaillon', die kleiner is en ook langer houdbaar is, is de teelt hier volledig verdwenen." (Luc Longin) (cliché: La Culture Potagère, Fr. Burvenich, 1912)

meloen 'Obus'

Obus of Kroumir is een zeldzame, Franse meloenenvariëteit (Cantaloup) dat ontstond uit de variëteit 'Noir des Carmes'. Het ras ontstond voor 1899 en werd toen vernoemd als 'Laurent's Kroumir Parisien'. (North American Horticulturist - Vol. 5-7, 1899)Het is een oud Frans meloenras met zeer grote donkergroene , sterk geribde ovale vruchten van 2-3 kg met een heerlijk aroma. Voor vollegrondsteelt in warme zomers of in koude bak in normale zomers. (info van Guy Dirix)

meloen 'Petit Gris de Rennes'

'Petit Gris de Rennes' is een meloentje van zeer oude Franse traditie. De bisschop van Rennes noemde hem al rond 1600! De kleine vruchten geven vruchtvlees, dat “smelt op de tong” met de zoetheid van bruine suiker. Nog steeds een culinair hoogstandje, o.a. in Cesson-Sévigné. (Vreeken, 2013)