Raap, koolraap en koolrabi

koolraap 'd'Aubigny'

De koolraap d'Aubigny of Blanc d'Aubigny à collet vert is een zeldzaam geworden variëteit van omstreeks 1947 uit Aubigny, Frankrijk. Ze kan tot 10kg zwaar worden, maar ze is het lekkerst wanneer ze in de helft van de groei wordt geoogst. Er bestond ook een koolraap van Aubigny met een rode kraag.Zaai ze in april-mei. Het is best de koolraap eerst voor te zaaien en later uit te planten met 40cm tussenruimte als de plantjes in het 4-5 bladstadium zitten. De koolraap kan ter plaatse kan overwinter onder een deken van mulch maar het is veiliger om ze vorstvrij te bewaren in licht vochtig zand.

koolrabi 'Blauer speck'

Blauer Speck is een koolrabi uit Duitsland van omstreeks 1925. Ze zijn zeer geschikt voor de vroege teelt en worden best geoogst voordat ze te groot worden en kunnen barsten. Bovendien zijn ze ook lekkerder wanneer ze iets jonger worden geoogst. Zaai ze in maart (beschermd tegen nachtvorst), verplant ze een maand later met 30cm tussenruimte en oogst ze in juni. Later zaaien voor een oogst in de herfst kan natuurlijk ook.

raap 'Boule d'Or'

Goudbal of boterraap, gele meiknol of zandraap genoemd. Herfstrapen worden gezaaid begin juli tot half augustus en worden geoogst vanaf september.

raap 'Boulette de Champagne'

Boulette de Bussy, Boulette de Courtisols, Boulette de Saint-Etienne-au-Temple, Turnep, Navet blanc à collet vert. Een zeer oude variëteit die reeds werd vermeld in 'Les Plantes Potagère' van Vilmorin-Andrieux uit 1904. Het is een oude groente die tot de oorlogsperiode veel geteeld werd, onder andere in het Franse departement Aube. In de Champagnestreek is de teelt van rapen tot op heden nog in stand gebleven.

De raap 'Boulette de Champagne' word in de zomer gezaaid zodat ze doorheen de winter kan worden gegeten. De rapen bezitten grote, imposante bladeren. De wortel is bleek van kleur met een groenachtige kraag. Om de rapen niet te vezelig te laten worden, worden ze best op tijd geoogst en op een koele plaats bewaard in droog zand.

Voor de zaadproductie worden na de winter de best bewaarde en mooiste rapen uitgekozen. Begin april worden ze ter plaatse uitgeplant met 30cm ruimte in alle richtingen voor een goede bestuiving. De zaden rijpen in de vroege zomer. Vergeet niet dat rapen en kolen kruisbestuivers zijn en dat dus slechts één soort tegelijk mag bloeien om rasechte variëteiten te behouden. De zaden blijven 5 tot 7 jaar kiemkrachtig.

De smaak is zacht en zoet, met een lichte, nootachtige smaak.

Ze wordt gezaaid van begin juli tot half augustus voor een oogst doorheen de winter.

raap 'de Nancy'

De Nancy, Globe à collet rouge, Nancy Flat Purple Top. We vonden een vermelding in 'The Vegetable Garden' van Vilmorin-Andrieux uit 1920.

Sappige knolletjes ter grootte van een pingpongbal met een roze hoedje, voedzaam en vol smaak. Voor rauw in de salade of om te stomen of roerbakken.

raap 'de Vertus Marteau'

Marteau, des Vertus Marteau, Hilversemse Eetraap, Halflange Witte Stompe Hilversumsche, Hilversumse, Gooise Sloven, Hilversumse Halflange Witte, Jersey Navet, Lange Witte Fransche Raap. Een zeer oude Franse rapenvariëteit. In 'Description des Plantes Potagères' van Vilmorin-Andrieux uit 1856 wordt de raap vermoend als ondersoort van de raap 'Long des Vertus'. Een lekker zoet ras met fijne, zachte knolstructuur, zelfs kinderen vinden ze lekker! In het begin van de 20e eeuw de meest geteelde variëteit. (bron: Vreeken.nl) Een halflange, witte consumptie­raap met een bolvormige onderkant. (bron: de Oerakker)

De beste raap voor de moestuin. (Les Plantes Potagères, Vilmorin-Andrieux, 1883)

Voor vroege teelt zaaien in maart-april, herfstteelt in juli-augustus. Later uitdunnen op ± 5 cm. Niet verplanten, zaai bij niet te warm weer met een buitje op komst. (cliché: Raap des Vertus race Marteau - E.Forgeot & cie - Paris, 1893)