Overige nachtschadefamilie

Kaapse bes 'Zolotya Rossip'

Kaapse bes, Physalis, Ananaskers, Jodenkers, Goudkers, Lampionbes, Amour en cage

Een Bulgaarse variëteit van een bijzonder plantje met lekkere zuurzoete vruchtjes, geschikt om in een pot op het terras te laten groeien. 'Zolotya Rossip' is een dwergvorm met talrijke kleine zoete lampionbesjes.

Lichitomaat

Licheetomaat, Lichitomaat of Maka is een Zuid-Amerikaanse, stekelige plant die eetbare doch niet echt lekkere bessen voortbrengt. De plant wordt vooral geteeld uit curiositeit want echt veel smaak hebben de bessen niet.

Naranjilla / Lulo

Lulo, Naranjilla (Solanum quitoense). De lulo komt van nature voor in de Andes in Colombia, Ecuador en Peru en wordt veel tussen 1000 en 2500 m hoogte in het tropisch berglandvan Zuid-Amerika gekweekt. Minder vaak wordt de plant in tropisch gebergte in de oude wereld gekweekt.Een verwante soort is de Orinoco-appel (Solanum sessiliflorum) of cocona, die ook eetbare vruchten heeft en in de stroomgebieden van de Orinoco en de Amazone gekweekt wordt. (bron: Wikipedia)

De vrucht is een dikke tot 6,5 cm grote bes, waaraan de grote, viltig behaarde kelk kan blijven zitten. De schil van rijpe vruchten is stevig-leerachtig, tot 4 mm dik en aan de buitenkant glanzend geel tot oranje van kleur met een afwasbaar vilt uit ruwe, lichtbruine sterharen. De vrucht wordt aan de binnenkant door bleekoranje, vlezige tot vliezige wanden in vier compartimenten verdeeld, die zijn gevuld met glazig-geeloranje, sappige, zuur-aromatische pulp en groenige, 2-2,5 mm grote zaden.

Uit de lulo kan groen sap worden geperst. Dit wordt onder andere in Peru geproduceerd. Het sap is niet lang houdbaar, want na contact met de lucht verkleurt het snel naar bruin. De verkleuring kan vertraagd worden door toevoeging van limoensap. De vrucht kan ook als handfruit dienen en tot vruchtenwijn ("vino de naranjilla"), marmelade, ijs, jam, gelei en siroop worden verwerkt. (bron: Wikipedia)

Pepino

Pepino (Solanum muricatum) vindt zijn oorsprong in het Andesgebergte en was al gekend door de Indianen. Het is sinds lange tijd een cultuurplant in Colombia, Ecuador en Peru en ze worden ook in Nieuw-Zeeland geteeld. Eind juni verschijnen de eerste vruchten. Deze bessen zijn rond tot eivormig en kunnen 12 cm lang worden met een doorsnee van 8 cm. De vruchten zijn eerst groen, maar krijgen na verloop van tijd paarse strepen en vlekken zoals de bloemen. Net zoals bij tomaten rijpen de vruchten het best aan de plant in volle zon. (bron: www.tuinadvies.be)

tomatillo 'Purple'

Tomatillo of Mexicaanse aardkers is afkomstig uit Mexico en Centraal Amerika.

Zaaien kan vanaf april - mei en dit min of meer vorstvrij. De oogst begint vanaf augustus. 'Purple' heeft grote, paarse vruchten die worden gebruikt voor de bereiding van salsa verde.