Peer 'Bruine Kriekpeer'

Poire Cerise Brune. In West-Vlaanderen ‘Oogstpeertje’ genoemd, maar dit is lokaal het geval voor vele in die periode rijpende peren. In Antwerpen ook gekend als ‘Kriekpeer’ of ‘Halense Peerkes’. Er is ook een gelijkend type, de Witte Kriekpeer. (Fruitwijzer, Provant, 2010)

Ze is omstreeks 1778 uit zaad gewonnen door boomkweker Karel Finet in de wijk Schoonbroek (Antwerpen). Vanuit haar ontstaansgebied is ze zeer snel verspreid, maar merkwaardig genoeg werd ze praktisch alleen in grote omvang teruggevonden in de streek van Sleidinge en in de streek van Landegem en Nevele (Oost-Vlaanderen). (Fruitwijzer, Provant, 2010)

Regelmatige en goede dracht. Van enig belang als vroege zomerpeer. Kende eertijds een aanzienlijke uitvoer naar Engeland en was er erg gezocht.

Als dessertpeer te consumeren tot de eerste week van augustus. Opleg en stoven bij pluk vóór rijpheid.

Uitermate geschikt voor de boomgaardcultuur en als beschuttingsaanplanting voor perenboomgaarden (aan de west- en noordzijde). Bruine Kriekpeer bezit een verbazend goede vruchtbaarheid waarop beurtjaren weinig vat hebben. Deze variëteit is geschikt voor alle vormen. Zeer geschikt voor lichte gronden.