peer 'Belle de Furnes'

Belle de Furnes, Reinette de Furnes, Pomme Bieswal, Veurnse Renet, Veurenaar. Recent genetisch onderzoek bracht aan het licht dat de Belle de Furnes genetisch identiek is aan de Melkappel en de Wasappel. Al minstens sinds 1829 of 1833 geteeld in Veurne. In 1873 vermelden de gebroeders Verreghem, boomkwekers te Veurne, dat de variëteit reeds van voor 1830 door hen werd geteeld. Het aantal standplaatsen van dit ras is momenteel uitermate beperkt, zo- dat we gerust van een bedreigd ras kunnen spreken.

De appels zijn witgelig, zoet, licht zuur, sappig, knapperig maar bij volle rijpheid zacht, met een licht aroma. In het Congres van Gent te 1875 vonden verschillende leden de vrucht bitter en niet zoet genoeg. (Hoogstamfruitbomen in West-Vlaanderen, 2005)

"Reeds is er herhaaldemaal in onze tijdschriften en in de zittingen van den Boomteelkundigen Kring over deze variëteit spraak geweest De vrucht is overheerlijk de boom heeft een weelderigen wasdom en is uitermate kloek Sedert tien jaren hebben wij er kennis mede gemaakt op een buitengoed in de omstreken van Brugge onder den naam van Pomme Bieswalfl Eenigen tijd nadien bood ons M Tahon Capeinick gediplomeerd fruitkweeker eenige appels aan die hij zegde zeer aanbevelenswaardig te zijn en waarin wij dezelfde variëteit herkenden Men vernam ook dat hij ze sedert langen tijd geteeld heeft onder den naam van Belle de Furnes naar de plaats waar zij gewonnen is t Is ingelijksaan M Tahon datwij exemplaren verschuldigd zijn welke tot model gediend hebben tot het schilderen onzer plaat en tot de proeving in de maand december 1871 in zitting der Gentsche Afdeeling van den Boomteeltkundigen Kring Onlangs hebben wij van MM Verreghem gebroeders boom kweekers te Veurne vernomen dat de Reinette de Furnes en niet de Belle de Furnes nog eene benaming sedert veertig jaren door hen geteeld werd en dat zij die voor den besten appel des boomgaards hielden Deze variëteit vormt niet alleen de schoonste en vruchtbaarste boomen maar hunne vruchten worden doorgaans aan hooge prijzen verkocht Ook voegen MM Verreghem erbij wordt deze variëteit bij voorkeur op zes uren in het ronde geteeld Wij zullen binnen kort vollediger inlichtingen over deze verdienstvolle variëteit geven. Ed. Pynaert." (litho en tekst: Tijdschrift over boomteeltkunde, bloementeelt en moeshovenierderij, 1873)