Staakbonen

lijst bonen

staakboon 'Boerentenen'

Boerentenen hebben in de loop van de jaren verschillende namen gekregen zoals priesterbonen en olifantsboon in de lage landen. In het buitenland is ze al eeuwen bekend onder de naam 'Large white Dutch'. We vonden vermeldingen terug van deze parel tot 1739! Ze wordt vooral gebruikt als staakdroogboon. In tijden van schaarste werden de droge bonen bereid tot voedselrijke maaltijden die een verzadigd gevoel gaven. Het is een zeer sterke soort die de allergrootste, witte bonen produceert.

staakboon 'Brilboon'

Brilboon, Ram's Horn, Ramshoorn is een bijzondere en zeldzame bonensoort die best in de serre wordt gekweekt. De peulen hebben de vorm van een brilletje of van de hoorn van een ram, waardoor ze ook wel 'Ram's Horn' wordt genoemd.

staakboon 'Carré de Caen'

Carré de Caen is een oude, lokale variëteit uit Caen (Normandië, Frankrijk) van omstreeks 1840. Zowel de jonge peulen als de droge bonen zijn bruikbaar. De droge bonen zijn ietwat vierkant. In Normandië waren de bonen vermaard om hun uitstekende smaak. Bij het rijpen verkleuren de peulen naar ivoorwit.

staakboon 'Coco Rose'

De staakboon 'Coco de Prague Marbré', 'Coco Rose' of 'haricot Châtaigne' is een van de oudste en meest verspreide variëteiten bij staakbonen. Ze stamt al uit de 18de eeuw. De bonen zijn klein, roze-gemarmerd. Denaiffe (1906) vermeldt in het standaardwerk 'Les Haricots' nog meer synoniemen: Haricot Coco rose, Haricot Coco gris sans parchemin, Haricot Boulot, Haricot Lentille, Haricot Châtaigne, Haricot Chou.

"Coco rose est un variété du haricot de Prague à rames à grain blanc de crème marbré et veiné de rose, ovale, arrondi, à ombilic saillant, entouré d un cercle jaune. Cette espèce est très recherchée pour manger en vert et en sec." (Description des plantes potagères, Vilmorin-Andrieux, 1856)

De boon wordt 1,2 tot 1,6m hoog. De bloemen zijn witroze. De peulen zijn groen als ze jong zijn maar krijgen later een witgele tint me violetrode strepen. De peulen zijn kort, breed en afgeplat en relatief recht en eindigen op een lange spitse punt. Jonge peulen zijn als pinsessen te eten, maar meestal worden de bonen droog gebruikt. (Denaiffe, les haricots, 1906)

staakboon 'Coco Rose de la Meuse'

Coco Rose de la Meuse is een mooie en lekkere geelpeulige staakboon. De jonge peulen worden als 'prinsessen' klaargemaakt, oudere exemplaren worden draderig en worden dan gebruikt als 'droogbonen'. De bonen zelf zijn glanzend paarsrood en eirond, als kleine pareltjes.

staakboon 'Leuvense snijboon'

Leuvense Snijboon is een staakboon ontwikkeld door het Proefstation voor Groenteteelt te Gembloux (B).

Deze boon is uitstekend geschikt voor ons klimaat. Hij deed het uitstekend in de 'natte' zomer van 2007. Brede groene snijboon, in jongere toestand ook als prinsessenboon. Witte eivormige bonen. (Guy Dirix)

staakboon 'Mechelse tros'

Een Belgische prinsessenboon die kleine, witte, ronde boontjes levert. Mechelse tros levert een mooie oogst aan fijne, smakelijke boontjes en is bovendien zeer vroeg en draadloos. Een echte aanrader!

staakboon 'Painted Lady'

Painted Lady is een stamdroogboon die zou geïntroduceerd zijn in Engeland in 1633. Sterke planten en grote bonen. Jong kunnen ze als snijbonen worden gegeten.

staakboon 'Pea bean'

Pea bean is een oude variant van de boon met opvallende tweekleurige zaden. Oogst en eet de groene bonen in hun geheel op het ogenblik dat de bonen binnenin al een beetje dik zijn. Ze combineren dan een boterzachte structuur met een opvallende lekkere smaak. Ze zijn ook bruikbaar als verse dopboon en als droogboon. Zaaien halfweg mei, voor oogst in augustus, 2-3 bonen per staak, ruim 2 m hoog. (bron: De Nieuwe Tuin, 2012)

staakboon 'Petit-Gris'

Petit-Gris is een 18de eeuwse prinsessendroogboon van Franse origine met kleine grijze boontjes."Très ancienne variété de Normandie (Nord de la France) du 19ème Siècle, quasiment disparue depuis un siècle, en mesures de sauvegarde et conservatoires. Variété de mangetout sans parchemin, à rames, de 2 à 3 m de hauteur. Nombreuses fleurs violettes. Importante production de gousses rebondies, vert franc piquetées de violet. Gousses à maturité de couleur crème, bien marbrées de violet-rougeâtre, contenant de 4 à 7 grains, arrondis, gris, au hile cerné de marron. Superbes. Les gousses peuvent être consommées à l'état jeune, mais les grains sont également très appréciés.Magnifique variété normande qui va avoir la chance de renaître de ses cendres pour le bonheur de bien des jardiniers amateurs conservateurs et qui va pouvoir, grâce à eux et au "Petit Conservatoire Amateur du Haricot" être rediffusée largement à la récolte 2011" - Francisca Faasse -(F)- Petit Conservatoire Amateur du Haricot

staakboon 'Sloveense gele boterboon'

Een oude Sloveense staakprinses met lekkere, gele peulen. Jong zijn ze heerlijk maar ook de droge bonen zijn prima te gebruiken. De peulen verkleuren van groen naar gelig als ze rijp worden.

staakboon 'Zwolse paarse'

Zwolse paarse is een Nederlands ras bekomen door 'Tuinen van Weldadigheid'. Het is een staakboon met mooie, donkergekleurde bonen en een goede opbrengst. Laat de peulen helemaal afrijpen aan de plant en oogst ze dan als droogboon. De bonen zijn middelgroot en hebben een dieppaarse kleur.