de Probeertuin

Af en toe moet eens mens van de gekende paden afwijken en zelf iets testen of de natuur dat voor jou laten doen. Een oplettende tuinier zal merken dat er zich in de tuin soms bijzondere omstandigheden voordoen of dat je zelf een beetje aan het experimenteren wilt slaan. Onze bevindingen uit de tuin en eigen 'probeersels' staan hieronder vermeld.

uit te testen soorten in 2018 (16/01/2018) - zie hier voor de soorten

eetbare houtzwammen kweken (19/11/2016) - zie hier voor de tekst

Veel-soorten-boom (08/11/2015)

zie hier voor de tekst

de Paddenstoelentuin (01/10/2015)zie hier voor de tekst

de restpatat (09/09/2015)

Het is niet mogelijk om altijd alle aardappels te rooien. Soms overwinteren die rest-aardappels dan in de grond en groeien ze het jaar erna gewoon terug uit. We vonden zo een 'restpatat' van 2014 die in het voorjaar van 2015 terug bovenkwam. Het bleek een gezonde soort te zijn want de plant groeide stevig uit en bleek lange tijd zeer gezond. Uiteindelijk haalde ik hem uit de grond terwijl het loof nog steeds groen was. Het bleek een Sarpo Mira te zijn, wat de gezondheid van de soort verklaart. Hij was nooit gekuild geweest maar dat belette niet om een enorme opbrengst te geven, maar liefst 5,5kg aardappels bracht deze ene plant voort. Ik denk dat ik de overige aardappels volgend jaar ook wat verder uit elkaar ga zetten. (en planten in september?? :-) )

een nieuwe erwt (30/08/2015)

De erwt Quarante Jours sans parchemin is sinds enkele jaren onze favoriete peulerwt. Productief, lekker en een zeldzame, oude en mooie variëteit. Slechts één facet vinden we jammer, namelijk dat deze interessante soort enkel in de groene versie bestaat. Na het lezen van "Breed your own vegetable varieties" van Carol Deppe was deze erwt mijn eerste test om zelf een nieuwe soort te maken. Quarante jours sans parchemin als moeder en dan het jonge erwtenbloempje open prutsen en er stuifmeel van een paarse suikererwt op aanbrengen en afwachten maar. Omdat ik geen geduld hebt zaaide ik na de rijping van de zaden onmiddellijk terug in de serre, in de hoop dat ook deze nog rijp zouden worden. En op de foto het resultaat. Paarse peulen zijn dominant in de erwtenwereld dus zie je al in de eerste generatie of de kruising is geslaagd. Zowel de bloemen als de peulen waren (gedeeltelijk) paars. Nu gaan al die eerste generatie erwtjes met zichzelf kruisen (want dat doen erwten normaalgezien). Als ik de erwten volgend jaar terug uitzaai zal er een brede waaier aan vormen ontstaan. Dan begint de selectie naar een productief, paarspeulig en lekker peulerwtenras. Wordt vervolgd...