Biet

rode biet 'Chioggia'

Chioggia of Plate de Bassano is een knolbiet uit Italië van voor 1750. ‘Chioggia’ is een romantisch vissersdorpje in de buurt van Venetië. De biet werd ontwikkeld door Sementi Fratelli d'Ingegnoli. Een vroege variëteit van rode bietjes die dwarsdoorgesneden, zijn gekke wit rode streepjes laat zien.

Voor de verbruiking wordt de beetwortel (knolbiet) in kleine schijfjes gesneden. Zij dienen tot bijvoegsel en versiering der wintersalade. Zij worden ingelijks in azijn gekonfijt. In Holland en in Duitschland worden zij als eene gewone groente genoten; men maakt ook siroop van beetwortels

(Fr.Burvenich, ‘Volledig handboek over Groententeelt inbegrepen de Broeierij onder glas en de Teelt voor handel en uitvoer', Gentbrugge, 1894)

rode biet 'Crapaudine'

Crapaudine of Ecorce is een eeuwenoud (Frans?) ras uit de 17de eeuw, sommigen menen dat het ras misschien wel 1000 jaar oud kan zijn! (Baker Creek Heirloom Seeds, 2012)Een zeer oude variëteit, laat en rustiek die goed en lang bewaart in de winter. Crapaudine heeft een donkere, ruwe schil die doet denken aan de schors van een boom. Binnenin is de biet prachtig scharlakenrood en volgens velen is het de lekkerste biet die er is. Zowel de knol als de bladeren zijn trouwens eetbaar en lekker.

"Tamelijk langen wortel met zwarte huid en ondiepe kleine barsten. Donkerrood, zoet en vast vlees." (Em. Stappaerts, Praktische leergang over groenteteelt, 1930) (cliché: Guide illustré de semis - Koch - Le Paysan 1938)

rode biet 'Dracaena'

Dracaena of Mc Gregors Favourite is een zeer decoratieve historische knolbiet uit 1888.“De wortel is lang, spilvormig en effen, met bloedrood en teder vleesch. De bladeren die een dichten tros uitmaken, zijn smal, lang, sierlijk naar buiten omgebogen en rood van kleur met een zachten metaalglans. De naam van Beet met Dracaena bladen is waarlijk niet slecht gegeven, men zou meenen eene zeldzame broeikastplant te zien. (tekst en cliché: Fred. Burvenich, Tijdschrift voor Boomteeltkunde, Bloementeelt en Moeshovenierderij, Gent, 1889)