Meloen 'Noir des Carmes'

naam: Noir des Carmes of Zwarte Karmelieten

type: Cucumis melo

oorsprong: 'Noir des Carmes' is een meloenvariéteit van Franse origine. De geboorte van dit oude Franse ras situeert zich omstreeks 1750. Het bleef zeer lang een populair ras dat onder andere ook nog wordt vermeld in 'La Culture Potagère' van Fr. Burvenich (Gent) in 1912.

eigenschappen: “Middelmatige vrucht met gladde , donkergroene bijna zwarte huid. Vast , zoet , geurig , uitstekend vlees. Geharde variëteit , geschikt om te forcerenen voor gewone teelt . De meest gewaardeerde

(Catalogus Gonthier, 1950)

Een prachtige, zeer donkergroene meloen, die bij rijping geel-beige verkleurt. De geboorte van dit oude Franse ras is ±1750. De middelgrote vruchten hebben lichtoranje vruchtvlees, rijpen vroeg en geven enkele vruchten per plant. Geniet van de complexe, unieke smaak. (Vreeken's zaden, 2012)

Volgede info verkregen we van Luc Longin: Deze meloen werd veel gekweekt in de jaren '50–'60 of zelfs ervoor in de streek rond Schepdaal (Patjottenland), mijn grootouders kweekten die in grote rolserres voor de vroegmarkt. Men at deze meloen toen met bruine suiker!

Hij werd rijp van de plant afgesneden, de geur is intens bij het rijpen en de meloen splitst zich aan de voet van de steel en zijn daarom maar enkele dagen houdbaar, op de plant werd meestal maar een 3 tal vruchten gehouden die soms tot 3 kilo gaan, bij de opkomst van de 'Cavaillon', die kleiner is en ook langer houdbaar is, is de teelt hier volledig verdwenen.

Deze meloen vraagt ook een intensieve snoei en bij de start moet men de plant aftoppen op 2 blaadjes!

De meloen verdraagt geen water en werd op stro of houten planken gelegd om het rotten te vermijden, het is daarom bijna onmogelijk in ons klimaat deze meloen buiten te kweken, ikzelf kweek in een koude bak waar ik ramen kan opleggen.

teelt: (klik erop om te vergroten)

(La Culture Potagère, Fr. Burvenich, 1912)

foto Luc Longin

foto Luc Longin