Overige kruisbloemigen

Grote hardvrucht

Grote hardvrucht, Turkse Roquette, Bunias d‘Orient, Bunias orientalis.In de „Bulletin Horticulture, Agricole et Apicole“ van 1896 verscheen een artikel 'Un légume peu connu : le Bunias d'Orient'

Men gebruikt de jonge gebleekte blaadjes en scheuten als asperges : koken in water en eventueel opdienen met een witte saus.

Deze gebleekte scheuten zijn overheerlijk.

Pailleux & Bois maken er ook melding van in hun boek „Honderd nieuwe wintergroenten“ een apart boek over het bleken van groenten voor wintergebruik.

Ook jonge bloemtoppen (zoals brocolli) zijn bruikbaar in sla.

De grote hardvrucht is een doorlevende en winterharde plant. (tekening: Flora Batava, Jan Kops en F. W. van Eeden. Deel 18 - 1889)

Huttentut

Huttentut (Camelina sativa) is familie van de kruisbloemigen bevat veel nectar. Het is één van de oudste cultuurgewassen van onze contreien maar het wordt momenteel vrijwel niet meer verbouwd. Nochtans is het een plantje met toekomst. Het groeit op arme bodems waardoor meststoffen overbodig zijn. Omwille van de sterke groeikracht is zelfs onkruidbestrijding niet nodig. De olie welke uit de zaden van de huttentut wordt gewonnen is een uitstekende en gezonde bakolie welke lang houdbaar is en een lichte aangename amandelsmaak heeft Bovendien is ze rijk aan antioxidanten en omega-3 vetzuren.

Wilde rucola

Rucola is een klein en handig moestuinkruid. Jonge plantjes worden als smaakversterker gebruikt en gerechten of sala des. Rudola wordt ook als kiemplant gebruikt. Ook kan rucola gestoofd worden. De smaak is walnootachtig. Rucola heeft een hoog vitamine C gehalte, maar ook een hoog nitraatgehalte en moet daarom niet in grote hoeveelheden gegeten worden. Het is een snelle kiemer en kan vanaf het voorjaar tot de herfst worden geoogst. De bloemen trekken nuttige insecten aan.

Zeekool

Zeekool (Crambe maritima) is een zeldzame, inheemse groente die in ons land op enkele plaatsen aan de kust in het wild voorkomt.Prachtige witbloeiende bleekgroente waarvan de scheuten in het voorjaar afgedekt worden en bereid zoals asperges.

"De scheuten van de zeekool worden bedekt met eene laag aarde of op eene andere manier wit gemaakt en wanneer ze goed gekweekt wordt, kan ze evenaren in smaak met de beste asperzie.

De kosten van kultuur zijn gering en aangezien hare goede eigenschappen,wordt deze plant niet genoeg gekweekt in onze moeshoven" (J.Vandevliet in ‘Tuinbode’, 1905) (cliché: Vilmorin-Andrieux)