עקרונות קבוצות חרדה חברתית

חרדה חברתית היא התוצר השלילי של מבנה אישיות מופנם בעולם שמקדש מוחצנות. חרדה חברתית היא הקללה של האדם הרגיש בחברה דורסנית וכוחנית. תכונות כמו רגישות, מופנמות ועדינות אינן בעיה בפני עצמן. להיפך, תכונות אלו הן סימן ההיכר, המגדלור ונקודת המוצא של האמן של יוצא הדופן ושל הטוב. בחברה המודרנית תכונות אלו יכולות להיות נקודת המוצא של חרדה חברתית.

במפגש בין חברה קשוחה המעודדת מוחצנות ואגרסיביות לבין אדם רגיש, ייקרה ואדם יזדהה עם המסרים האלו של החברה ובהיותו בעל ביקורת עצמית מפותחת יפתח מחשבות שליליות כלפי עצמו: "אני חלש, אני איטי, אני, אני עדין מידי, אני לא מתאים". הוא ישכח את היופי שבו ובמפגש חברתי יהיה לחוץ, משתדל להבריק ומשתוקק להכרה. כל מחשבה, מילה ומשפט ייבחנו לפני צאתם לעולם, שיהיו נכונים, שנונים ומדויקים. המחסומים ונקודות הביקורת המחשבתיות האלו יאטו את תגובתו לשיח החברתי והספונטניות תאבד לו. עד שיבנה את המשפט המושלם, הנכון, השיחה תתקדם הלאה והוא ימצא את עצמו לא רלוונטי. לפעמים הביקורת העצמית תהיה כה אימתנית שכל מחשבה תיפסל עוד בלידתה. כשישאל מה דעתו, לא ידע, הוא עוד לא הספיק לחשוב. הוא אומר לעצמו "אני לא מסתדר עם אנשים, הם לא אוהבים אותי, אני משעמם, אני קפוא, אני לא כמו כולם, אני מוזר". מתוך יאוש הוא נמנע ממפגשים חברתיים. הוא מתרגל לשקט הנעים שלו עם עצמו, למחשבות שלו בבדידות שהן צלולות ונוחות וזורמות. עכשיו כשהוא נפגש עם ה"אחרים" ה"נורמלים" קולו לא נשמע, כשהוא כן מדבר קולו נשמע מוזר אפילו לו עצמו. אבל הבדידות מציקה לו, הוא מתאווה למגע אנושי אך המגע האנושי מכאיב לו. בבדידות הוא מדוכא ובחברה הוא חרד. הוא איבד את דרכו.

לא תמיד חרדה חברתית מתבטאת בתרחיש הקיצון המתואר לעיל בדרך כלל חרדה חברתית מוגבלת לסיטואציות חברתיות ספיציפיות או אנשים מסוימים שבנוכחותם מופיעה החרדה בעוד שבסיטואציות אחרות עם אנשים אחרים החרדה תהיה מוגבלת או שלא תופיע כלל. במקרים הקלים יותר החרדה מוגבלת לנאום מול אנשים. אדם יכול לסבול מ black out, וברמה הפיזית מתחושה של רעד או הסמקה. במקרים אחרים לדוגמה, אדם יחשוש מפגישות עם בן המין השני או משיחה עם דמויות סמכות בעבודה.

כאשר מדובר בחרדה חברתית הסכנה הגדולה מכל היא היקלעות למעגל קסמים של הימנעות ממגע חברתי. ההימנעות מובילה לאובדן והידרדרות הכישורים החברתיים. הכישלון החברתי מחזק את מחשבות הביקורת העצמית, והמחשבות מובילות להימנעות.

על מנת להיחלץ ממעגל הקסמים של החרדה החברתית או להפחית ברמת החרדה, יש להימנע מהימנעות ולהמעיט ולשנות מחשבות ביקורת עצמית שליליות. לשם כך יש להיחשף לפעילות חברתית מהנה בעצימות נמוכה לא ביקורתית תומכת עם משוב חיובי. יש לעודד באופן מודע הורדת הביקורת העצמית. יש לשנות מחשבות שווא שליליות באמצעות התנסות חיובית ומתן משוב תומך.

קבוצת החרדה החברתית היא פלטפורמה המאפשרת החלצות ממעגל הקסמים של החרדה החברתית והורדה ברמת החרדה החברתית באמצעות:

1. פעילות חברתית בעצימות נמוכה – ההשתתפות בפעילות חברתית בחברת הדומים מאפשרת המנעות מההמנעות ושיוף כישורים חברתיים

2. פעילות חברתית מהנה - התנסות חיובית מאפשרת תיקון מחשבות שווא שליליות

3. פעילות חברתית שמטרתה להביך את עצמך – התנסות בפעילויות מגחיכות באופן מודע מאפשרות הורדת מחסומים וביקורת עצמית

4. מתן משוב חיובי – אופייני לסובלים מחרדה חברתית הגזמה ודיספרופורציה של הערכת נראות החרדה. החשש מפני נראות החרדה ("מה יגידו עלי") הוא פקטור מרכזי בעוצמת החרדה. משוב קבוצתי אפקטיבי בהחזרת מדד הערכת נראות החרדה לערכים אובייקטיבים, וכתוצאה אפקטיבי בהורדת רמת החרדה.

5. השתייכות לקבוצת דומים – אחד הקשיים בחרדה חברתית הוא הנשיאה בעול הבדידות המחשבה שאני שונה מכולם ומוזר. השתייכות לקבוצה מאפשרת לשנות מחשבה זו. ("הם כמוני אבל הם בסדר, אני גאה להיות כמותם")

6. שיתוף ותמיכה – חברי הקבוצה משתפים בקשייהם ונעזרים בקבוצה לתמיכה. חברי הקבוצה מחזקים אחד את השני ומאפשרים זיהוי הימנעויות וסיוע בסיכולן.

קבוצת עזרה עצמית – הקבוצה מנוהלת ומונחית ע"י חברי הקבוצה. הבחירה בהנחיה עצמית משאירה את הכוח בידי חברי הקבוצה ומדגישה את חוסנה. מנחים חיצונים ויחסים היררכים מובנים לפעמים מחלישים ויוצרים התנגדות. קבוצת עזרה עצמית מושתתת על הרעיון שחברי הקבוצה יודעים כיצד לעזור לעצמם, הבחירה בקבוצה היא בחירה אקטיבית מודעת ואישית. אנו עוזרים לעצמנו ולא מצפים מאיש שידע יותר טוב מאיתנו איך לעשות זאת.

קבוצות בהנחיה - קבוצות בהנחיה מציעות יתרון במחויבות גבוהה יותר של המשתתפים וביד מקצועית מכוונת שעוזרת לקבוצה לאתגר את עצמה ולחקור כיוונים שקבוצת העזרה עצמית תימנע מהן מתוך פחד או מתוך חוסר ידע.

התחייבות לדיסקרטיות – על מנת לאפשר חשיפה אישית, מתחייבים חברי הקבוצה לא לחשוף בשם ובמידע חברי קבוצה אחרים

המשתתפים בקבוצת החרדה החברתית חולקים תכונות אופי הראויות להערכה: רגישות, התחשבות, טוב לב . רובם מוכשרים אינטלגנטים ויצירתיים יותר מהממוצע. המשתתפים גאים להשתייך לקבוצה וגאים בעצמם.