086 - חרדה היא פרדוקס – עלינו להתנהג הפוך ממה שתחושות שליליות גורמות לנו לעשות באופן אינטואיטיבי

חרדה היא פרדוקס – עלינו להתנהג הפוך ממה שתחושות שליליות גורמות לנו לעשות באופן אינטואיטיבי

קל להגיד אך קשה ליישם. נכון, קשה להתחיל להתנהג אחרת מהמקום שהלב לוקח אותנו אליו אבל אחרי שמתחילים ההמשך קל יותר. אחרי שעושים את הצעד הראשון הצעד השני קל יותר – רגשות ותחושות חיוביים מגיעים במהרה ועוזרים לנו להמשיך. זהו אחד המקרים הנדירים בהם השינוי יכול להיות כל כך מהיר שניתן גם להבחין בו בקלות.

אנחנו נוטים להאמין שרגשות לא יכולים לשקר. "אם אני מרגיש כך, ודאי זה נכון". זוהי טעות. רגשות יכולים להיות שגויים ממש כמו מחשבות.

טיפול קוגניטיבי כנגד דיכאון הוא דוגמה אחת שבה בוחרים לעשות הפוך ממה שהרגשות והתחושות השליליים גורמים לנו לעשות באופן טבעי. מי שלוקה בדיכאון קליני בדרך קשה לו מאוד לקום ולהתחיל להיות פעיל, להתעמל או פשוט לזוז. מי שלוקה בדיכאון קליני בדרך כלל יעדיף לשכב במיטה ללא תנועה. אבל הפתרון לדיכאון איננו לשכב במיטה ולחשוב מחשבות נוגות - למעשה הדבר רק יחריף את הדיכאון והמצוקה. הפתרון הוא לפעול כנגד התחושות והאינסטינקט.

במצב של דיכאון אם נפעל כנגד האינסטינקט שלנו, כלומר, נקום ונעשה משהו, נוכל לחוש שיפור בתחושתנו במהירות ומדקה לדקה.

פעילות היא נוגדן יעיל לדיכאון, אבל בזמן שאנחנו מדוכאים אנחנו לא רוצים להיות פעילים. זהו לב הפרדוקס. אתה צריך לעשות משהו שאתה לא ממש רוצה לעשות אותו באותו רגע משום שאתה יודע שאם תעשה את זה תרגיש טוב יותר.

הפרדוקס הזה מסביר מדוע כל כך קשה להתגבר על דיכאון וחרדה

הפתרון הוא לעשות את הדבר האחרון שהיית רוצה לעשות באותו הרגע.

אם אתה בדיכאון – לא תרצה לקום ולעשות דבר מה.

אבל זהו הפתרון. זה מה שפועל. התחושות והמחשבות משתפרות עם הפעילות.

זה עובד מפני שגם דיכאון וגם חרדה הם פרדוקסים. כשאתה חרד ומתוח, הדבר הכי קשה הוא לקום ולהתמודד עם הפחד ולעשות את מה שאנחנו צריכים. זהו הפרדוקס של החרדה והפתרון הוא: לעשות את מה שאין לך חשק לעשות.

דיכאון וחרדה ילכדו אותך ברשתם אלא אם כן תפעל בצורה הגיונית וסבירה כנגדם.

מצד שני חשוב לזכור שאנחנו רוצים להתקדם באיטיות – צעד אחר צעד. כלומר אנחנו לא מחפשים פעילויות כאלה שיגרמו מלנו לחרדה קשה. בחירה בפעילויות כאלה היא לא סבירה ולא רציונלית. אנחנו צריכים למצוא פעילות שתגרום לנו למתח קל ואנחנו צריכים לעשות זאת משום שאנחנו מבינים שהדבר יעזור לנו להשתפר.

אנחנו בוחרים לפעול כנגד התחושות הראשוניות שלנו באמצעות עשייה כלשהי, אבל אסור שהעשייה תהייה קשה מידי.

ככל שנמשיך לפעול כנגד התחושות השליליות – כך תיחלש החרדה החברתית, מעגל הקסמים ייחלש וישברו התקדמותנו תהיה מהירה יותר.

אל תהיו פסיביים - בחרו בהתנהגות אקטיבית כנגד תחושות שליליות