Reünie 22

                      oktober 2023
          Brasserie Tsar, Zaandam

De zoektocht naar een geschikte locatie voor de reünie van oktober is dit keer niet nodig, aangezien al in april unaniem was besloten Brasserie Tsar  te frequenteren. Dit is waarschijnlijk de reden dat de animo tot het verzenden van pre-reünie emails niet zo urgent was; alles is bekend en doorgesproken.

Niet alleen de goede bediening en hetgeen op tafel wordt gezet, maar vooral de ligging van de brasserie is doorslaggevend geweest. Op loopafstand naast het NS-station gelegen is het ideaal voor hen die aangewezen zijn op de Nederlandse Spoorwegen!

In de loop van september begint het uitzoeken wie wel en wie niet aanwezig zal zijn. Helaas zijn er ook deze keer verhinderingen te noteren. Zo heeft Herman de Jonge andere verplichtingen en zijn Joop Borghmans en Jan Manni wegens gezondheidsproblemen verhinderd.

Deze tweede donderdag in oktober blijkt een sombere, regenachtige dag te zijn, maar ondanks dat hebben zeven reünisten zich niet door de regen laten weerhouden Zaandamwaarts te reizen. Gastheer Jim van Lawick ziet achtereenvolgens de afdeling Beverwijk (Frits van Dillen en Wim de Ruyter), afdeling kop van N-Holland (Henk Tromp en Herman Vacano) en de Einzelgängers Wim v. Slooten  en Arie v.d. Ruit binnendruppelen.

Na de begroeting (Wim de R. en Arie maakten kennis) wordt de stemming bedrukt door een mededeling van Henk over de toestand van Joop Borghmans. Een aan Henk en Arie gestuurde email van Joop komt even later bij Arie binnen, die de inhoud aan alle aanwezigen laat lezen. Men is geschokt door het nieuws en er wordt voorgenomen Joop te bellen,  te emailen of te gaan opzoeken.

De koffieronde neemt een aanvang, waarbij opvalt dat er geen apple pie wordt besteld. Zuinigheid of vergeetachtigheid?  Wat men niet is vergeten, is hoe men toentertijd is omgegaan met RADAR en VHF. Henk vertelt hoe hij een journalist het verschil tussen RADAR en raderen moest uitleggen. Het gesproken en geschreven woord in de media komt ook aan bod met als conclusie dat het onderwijs achteruit gehold is (dat of wat; de één na laatste etappe…) Als het doen  van “leuke dingen” tijdens de les prevaleert boven rekenen en taal, is het einde zoek. 

Pedro Cerveza (voorgrond), elek
Cor Kapitein (rechts) en ik (links)

De oorzaak van Wim de R’s  aansluiting bij “RK6A” is het lezen van de website “Boeggolven en Radiogolven”, waarin hij een bekende naam tegenkwam waarover hij van gedachten wil wisselen. De persoon in kwestie blijkt ene Piet van de Velde te zijn, een 2e stuurman op de Alkes, alias Pedro Cerveza, waarmee ik menig pilsje heb verorberd in gezelschap van o.a. elek Cor Kapitein (zie foto).

Wim de Ruyter blijkt zonder kennis van Q-codes en zonder radarcursus naar zee te zijn gestuurd. Hij had dus het geluk geen Leijenaar als directeur te hebben gehad, want die zou dat nooit hebben toegestaan.

Intussen zijn de eerste biertjes en bitterballen gearriveerd en worden de lunches besteld; opvallend veel uitsmijters. Omdat Frits in ons midden is, komt het gespreksonderwerp snel op bier terecht. Een verhandeling over het schuim op het bier, de verschillende biersoorten en de grootte van de glazen, waaronder een glas van 0,15 mL. Één van zijn favoriete snacks blijkt leverworst te zijn, waarvan hij het volgende weet: “Wie leverworst eet of een weduwe trouwt, weet niet wat er allemaal in is gedouwd”.  Nadat Henk uit de doeken doet wat het verschil is tussen de pijpen en het pijpen, zakt het peil iets en wordt het tijd de bestelde lunches aan te vallen.

De gele rakkers gaan er nog steeds in!

Na de lunch worden nog voorzichtig wat biertjes e.d. besteld, maar erg overtuigend is het niet; dat is in het verleden wel eens anders geweest! Een reden dat de kenner van bier, i.c. Frits, het vandaag houdt bij Heineken 0.0., is dat hij vandaag als BOB fungeert die Wim de R. naar Zaandam rijdt. Voortschrijdende leeftijd en verzadiging kunnen we dus uitsluiten!

Een gesprek komt op de ons bekende maandbrief, waarvan Henk weet te vertellen dat de maandbrief uit de tijd van de VOC stamt. Dat weet Henk, want een familielid uit die tijd was in dienst van de VOC en gestorven in de Oost. Ook de walvisvaart komt ter sprake; het prachtige dorp De Rijp blijkt aan de Zuiderzee te hebben gelegen, vanwaar uit  de walvisvaarders vertrokken.

Frits is op zoek naar bijzonderheden over een kapitein, waarmee hij weigerde nogmaals te varen. Na enig gezoek op internet kan ik hem verwijzen naar de Stichting Koopvaardijpersoneel 1940-1945, waar hij de gezochte gegevens vindt.

Rest ons nog één onderwerp en wel: waar houden we de april 2024 reünie? Daar Zuid-Holland weer eens de beurt is, valt het besluit snel. Unaniem wordt De Leidsche Lente aangenomen als volgende reünie plaats. Het lobbyen door Wim van S. werpt zijn vruchten af! 

Er worden wat mensen onrustig en vragen zich af hoe laat hun trein gaat. Het einde van de reünie kondigt zich aan. De rekening wordt voldaan, de jassen aangetrokken en om ca. 15.15 is reünie nr. 22 verleden tijd.

P.S.

Bij Stichting Koopvaardijpersoneel 1940-1945 ben ik op zoek gegaan naar mijnheer Adema, onze gewaardeerde conciërge op 688. Hij heeft van ’40 t/m ’45 gevaren bij de K.R.L. en de N.A.S.M. en is 17 maart 1944 getorpedeerd door de U-371.

Ben je verder geïnteresseerd? Kijk bij bovenvermelde stichting.


                      Startpagina                 Reünies