Koopvaardij

                        TWINTIG JAAR OP ZEE

                     TIEN JAAR KOOPVAARDIJ                                        TIEN JAAR "CUMULUS" 

    Mijn tijd op zee is ruwweg in te delen in parten van tien en vijf jaar. Na mijn militaire diensttijd trad ik in 1961 toe tot de Nederlandse koopvaardij, om haar na tien jaar te verruilen voor het Ministerie van Verkeer en Waterstaat.  Van radio-officier werd ik (varend) communicatie-ambtenaar. Een overgang die me eigenlijk nooit is bevallen. Het werk beperkte zich tot seinen en opnemen; het onafhankelijk functioneren, onderhoud van en reparaties aan de apparatuur op een koopvaardijschip was afgelopen. Ik ging in teamverband samenwerken met mede ambtenaren. Sommigen van hen waren "ex-koopvaardijers" en sommigen ex-marinemensen. Om een lang verhaal kort te maken: ik moest er (vooral in het begin) erg aan wennen.

Mijn tien jaar bij de koopvaardij is weer op te splitsen in twee vrijwel gelijke delen. De eerste vijf jaar voer ik op vrachtschepen en de tweede vijf jaar bracht ik door op tankers. 

    Mijn assistentenreis maakte ik onder leiding van chef R/O A.P.G. Viool op de Wonosari van de K.R.L. Het eerste schip als zelfstandig radio-officier was de Parthenon van de K.N.S.M., waarna ik (of eigenlijk mijn toenmalige verloofde) het nodig vond landrot te worden.

    Na mijn ontslag te hebben ingediend, volgde nog een proefvaart op de Glenlyon van Glen Lines en een kustreis op de Eos van de K.N.S.M. Ik werd een kantoorpief op een cargadoorskantoor; eerst op Schiphol-Oost en later op de Prinsengracht. Hier had ik tenminste nog iets met de koopvaardij te maken; ik reserveerde bij de scheepvaartmaatschappijen ruimte voor allerlei soorten lading; gaap, gaaap, gaaaap !! 

    Mijn "walcarrière" hield ik circa anderhalf jaar uit, waarna ik m'n verloofde zielsgelukkig aan de kant zette (of werd ik aan de kant gezet?) en door R-H weer in de gelegenheid werd gesteld aan te monsteren op een Nederlands koopvaardij schip. Twee reizen Alwaki als straf (althans zo zie ik het nog steeds) en een term Alkes bij Van Nievelt Goudriaan werden gevolgd door twee reizen Ampenan van de K.R.L. 

    Na de Ampenan werd het "vrachtschip-tijdperk" afgesloten en de vijf jaar daarna bracht ik door op tankschepen. Bijna vier jaar op drie van de vier schepen (Gulf Italian, Gulf Hollander, Gulf Hansa) van Nedgulf Tankers en een half jaar op de Kryptos van Shelltankers in gezelschap van mijn echtgenote, niet zijnde mijn voornoemde verloofde !! Tussen deze reizen door nog twee kustreisjes en wel op de Ceres van de K.N.S.M. en op de Bali van de S.M.N.

    Drie schepen liet ik noodgedwongen aan mij voorbijgaan. In 1962 de Amstelhoek van Reederij Amsterdam (wegens genomen ontslag), in 1965 (?) de  Zaanland van de K.H.L. (wegens een verlopen medische keuring) en in 1967 de Geopotes IX van de Holl. Aannemings Mij. (wegens ziekte).

    Echtgenote vond na de Kryptos het meevaren welletjes en ik werd in de gelegenheid gesteld ambtenaar te worden bij het Ministerie van Verkeer en Waterstaat door toe te zeggen op de Cumulus te willen gaan varen. Dit heb ik van 1971 tot 1981 volgehouden. De Cumulus was in die tien jaar veranderd van Ocean Station Vessel ten behoeve van de luchtvaart tot uitsluitend weerschip, oftewel ze was overgegaan van de Rijksluchtvaartdienst naar het K.N.M.I. Het nut van R.L.D.-mensen op een K.N.M.I.-schip werd na verloop van tijd niet meer ingezien en dus werden mijn collegae en ik "afgevoerd". Één werd medisch afgekeurd, één ging met pensioen, de technicus-R/O bleef als enige - als chef - aan boord. Jan Fernhout en ik begonnen hierna aan een cursus Luchtverkeersleider-assistent, waarna wij tot 1999 (weer bijna twee maal tien jaar) als Briefing-Officer op Schiphol-Centrum hebben gewerkt.

    Al met al heb ik het allemaal goed verdeeld: 10 jaar koopvaardij, 10 jaar Cumulus en (bijna) 2 x 10 jaar Luchtverkeersleiding Nederland. Hoe ik de eerste vijf jaar heb doorgebracht, kunt u bekijken in Startpagina onder "Vrachtschepen". Voor de vijftien jaren daarna klikt u in Startpagina op "Tankers" en "o.s.v. m.s. Cumulus".