Reünie augustus 2014

restaurant  's-Molenaarsbrug

Na een stilteperiode van ruim een half jaar begon er eindelijk tekening te komen in de wijze waarop een eventuele reünie 2014 zou worden gehouden.
Tijdens een informele bijeenkomst in Enkhuizen van de nieuwe organisator Frits, de twee oude organisatoren Herman en Arie, alsmede Joop als adviseur begon eerstgenoemde voorzichtig te peilen of een volgende reünie bij hem in de buurt - hotel-restaurant 's Molenaarsbrug - tot bezwaren zou kunnen leiden wat betreft financiën en/of locatie.

De locatie is een vaststaand feit, nl. in de onmiddellijke nabijheid van Huize Van Dillen, en wat betreft het financiële zou Frits in onderhandeling treden met zijn buurman. Frits dacht uit te gaan van wat we bij de vorige reünie in Café 1890 zo'n beetje kwijt waren en als de prijs voor een "speciaal menuutje" er niet al te ver van zou afwijken, dan zagen de aanwezigen eigenlijk geen bezwaren.      

Enkele dagen later stuurde hij ons middels een e-mail wat meer gegevens over het restaurant, waaruit bleek dat hij nog fikse onderhandelingen met de buurman zou moeten voeren voor een "speciaal menuutje". Zoals uit nevenstaande foto blijkt, is de ligging perfect; direct aan de Oude Rijn, pal tegenover Avifauna. 

Wij verdachten Frits er ogenblikkelijk van bij zijn keuze op twee gedachten te hebben gehinkt. Allereerst natuurlijk een goed, perfect gelegen restaurant, maar tevens dusdanig gelegen, dat hij binnen een minuut zijn kooi zou kunnen bereiken. Iets wat de anderen óók zouden kunnen, als zij zouden besluiten de nacht in het boven het restaurant gelegen hotel de nacht door te brengen. Het wachten was nu dus op een prijsopgave, zodat alle belangstellenden hun beslissing kunnen mededelen. Óók de reünie-datum was nog een hoofdpijndossier. 

Na een enquête onder de geïnteresseerden blijkt dat de maand september niet heilig is om een reünie te organiseren. De laatste twee weken van augustus en de eerste week van oktober werden erbij getrokken en na vele slapeloze nachten had Frits het aantal geschikte data teruggebracht tot twee, t.w. de 19e en de 26e augustus. Nadat eerst de 19e favoriet leek, kwam de 26e als winnaar uit de bus.

Vanwege bezigheden in het buitenland zijn Leo Knottenbelt en Peter Visser helaas verhinderd, zodat het aantal reünisten (voorlopig) uitkomt op tien. Voor hen die per trein reizen hebben zowel Frits als Arthur aangeboden als taxi te fungeren tussen Alphen of Leiden en het restaurant.

Die dinsdag de 26e vervoerde Frits vanaf station Leiden Joop, Wim en Arie naar 's Molenaarsberg en Arthur pikte te Alphen a/d Rijn Herman de J. en Henk T. op, zodat dit trio zo tegen 11.00 uur acte de presence gaf. Hajo Steegstra kwam op eigen gelegenheid per automobiel. Tot onze spijt moest Henk Willekes zich om gezondheidsredenen verontschuldigen en óók Herman Vacano meldde zich om dezelfde reden op het laatste moment af. Het aantal reünisten kwam dus definitief op acht personen, te weten Joop Borghmans, Frits van Dillen, Herman de Jonge, Arie van de Ruit, Wim van Slooten, Arthur Spee, Hajo Steegstra en Henk Tromp.

Die ochtend van de 26e bleek in tegenstelling tot hetgeen het K.N.M.I. had voorspeld droog te verlopen, alhoewel er een grijs wolkendek hing over 's Molenaarsbrug. De aldaar heersende temperatuur noodde niet uit tot een verblijf op het terras, zodat de eigenaar - tevens overbuurman van Frits - in het restaurant een lange tafel voor ons had gereserveerd met een mooi uitzicht op de Oude Rijn. Ook dit keer was de lange tafel gelardeerd met seinsleutels, epauletten, een pet en een uitgave van Oud Roest. 

Na een tweetal kopjes koffie vond men dit vocht welletjes en werd er aarzelend naar bier geïnformeerd. Dit was een prachtige voorzet tot het eerste ernstige gespreksonderwerp, nl. de verschillende nationale en internationale biersoorten. Vooral Frits "Heineken" van Dillen kon enige interessante wetenswaardigheden over dit gele vocht vertellen. Joop had meer verstand van Britse, Duitse en Belgische bieren, die hij dapper placht te nuttigen tussen verschillende wijnen door. Vooral het noemen van ale (bitter ale, pale ale, strong ale enz.) en Guinness deden zijn ogen schitteren. Vandaag moest hij zich aanvankelijk nog tevreden stellen met Brand bier  

De West-friezen Herman en Henk maakten in de trein natuurlijk weer iets bijzonders mee. Zij kwamen in gesprek met een damesgezelschap (het zal niet!), waarvan er één de dochter bleek te zijn van C.K. Musch (Kareltje voor intimi), de voormalige hoofd-telegrafist van o.a. de Nieuw Amsterdam/PGGF. Wat blijkt de wereld soms klein te zijn. Het gespreksonderwerp tussen dit drietal laat zich niet moeilijk raden.

  Hajo Steegstra bleek jaren terug niet ver van het restaurant en van Frits in een woonboot te hebben gewoond. De plek kon vanaf de "reünie-tafel" worden gezien.  Als bewijs had hij wat oude foto's op z'n smartphone gezet, waarop vanuit de woonboot restaurant 's Molenaarsbrug duidelijk te zien was.

De schepen die langs het restaurant over de Oude Rijn voeren, werden groter en groter. Frits wist te vertellen, dat hier de maximum toegestane lengte van de schepen 80 meter was. Niet lang daarna kwam zo'n exemplaar langs varen. 80 meter lang en 9,50 meter breed. Met haar 1600 BRT is het eigenlijk een flinke coaster, waarop niet al te lang geleden een radio-officier wettelijk verplicht was.

Naast de gesprekken over bier en schepen waren de favoriete onderwerpen als snel vrouwen, radio-installaties, havens, vrouwen, kapiteins, maatschappijen, vrouwen, banen ná het varen, kwaaltjes, horloge veertjes, vrouwen enz. enz.
Het aantal genuttigde biertjes per persoon begon bij sommigen al naar dubbele cijfers te lopen, zodat het tijd werd voor een bodempje voor dié consumpties die nog zouden volgen. 

Op een teken van Frits werden niet lang daarna schalen met luxe broodjes op tafel gezet. Gelukkig voor Wim - als niet vlees eter - bevatte één der schalen broodjes met zalm, forel en garnalen. Beide schalen was geen lang leven beschoren, waarna het nuttigen van diverse vloeistoffen werd hervat. 

Enkele die-hards volhardden in glazen Brand bier, enkelen deden het rustiger aan met een "sappie" en een enkele waaghals bestelde een jonge borrel. Joop was één der die-hards, maar vond het tijd het Brand pilsje te vervangen door een ander soort bier. Zijn keuze viel op een nogal stevig biertje met een alcoholpercentage van 9,5%. Voorwaar geen kattenpis!

Diezelfde Joop was enkele weken daarvóór op vakantie geweest, o.a. in Wales. Op mijn verzoek deed hij een poging Anglesey Radio/GLV terug te vinden. Dit kuststation op Holy Island (volgens inboorlingen Ynys Gybi) werd door ons aangeroepen als wij Liverpool als bestemming hadden.                    

 De achterkant van het voormalige Anglesey Radio/GLV
 Postkantoor annex kuststation Anglesey Radio/GLV  met een verticale T-antenne tussen de twee masten voor werken op de MG.  

Het werd op 14 mei 1960 in dienst genomen als plaatsvervanger van Seaforth Radio in Liverpool, dat constant moeilijkheden had verbinding te maken met schepen in de Ierse Zee ten zuiden van Anglesey. GLV zou tot 19 december 1986 dienst doen.

Via het haventje Holyhead (Caergybi houden ze hier vol) baande Joop zich een weg richting Holyhead Mountain en vond niet ver van North Stack (de uiterste NW

punt van het eiland) een eenzaam gelegen gebouw, waar middels een bordje werd aangegeven dat hier ooit het voormalige kuststation Anglesey Radio was gevestigd. De vrouw des huizes noodde Joop binnen en liet de voormalige operationele ruimte zien, vanwaar uit men een prachtig uitzicht heeft op de Ierse Zee en waar thans o.a. een pool table staat opgesteld. Veel wist de vrouw Joop niet te vertellen, maar haar echtgenoot, die momenteel uithuizig was, weet méér over het voormalige kuststation en is radioamateur. Zij gaf Joop zijn e-mail adres, zodat die twee QSO konden maken.

Joop's verhaal over GLV deed bij menigeen veel nautische herinneringen boven komen en onder het motto hekel aan lege glazen, hekel aan volle glazen volgden de verhalen elkaar in sneltreinvaart op. Vanzelfsprekend kwam ook Keizersgracht 688 met de bijbehorende onderwijzers ter sprake, zoals De Bie (seinen/opnemen & voorschriften), Benne (seinen/opnemen, aardrijkskunde), Rodrigues de Pereira (E.H.B.O.) en de hoofdrolspelers:

Leyenaar
Directeur
Raven-stijn
Techniek
Van Spingelen
Voor-schriften
Seinen/
opnemen
Dominee Bodaan 
Godsdienstzaken
De Graaf
Praktijk
cursus

Rond 15.00 uur gaf Arthur te kennen, dat hij het welletjes vond en keerde huiswaarts, maar niet na beloofd te hebben er een volgende reünie weer bij te zijn; indien de gezondheidstoestand dat toeliet natuurlijk. De overgebleven zeven gingen nog geruime tijd door met herinneringen aan "betere tijden" ophalen en het bestellen van (non)alcoholische versnaperingen. 

Was de gesprekstoon gedurende de gehele middag gematigd, tegen het eind van de reünie kwam er toch eindelijk leven in de brouwerij. Zoals de "Thrilla in Manila" van Mohammed Ali en Joe Frazier voor het nodige vuurwerk zorgde, zo waren wij hier getuige van het "Venijn aan de Oude Rijn" van Joop Borghmans en Henk Tromp. Eerstgenoemde leeft sinds geruime tijd in onmin met een "Nationale" verzekeringsmaatschappij, die volgens Joop op sluwe wijze bezig was een groot deel van een door hem bij de maatschappij ondergebrachte geldsom afhandig te maken. Verzekeringsexpert Henk probeerde hem uit te leggen, dat die maatschappij volgens de regels handelde, maar dat zag Joop héél anders. Tekst en uitleg vlogen in beide richtingen over de tafel en zelfs een bemiddelingspoging van Wim van Slooten (kan iemand Joop een klap op z'n bek geven?) mocht niet baten. Joop bleef bij zijn standpunt dat men hem trachtte te naaien, maar beloofde Henk e.e.a. in de toekomst tijdens het vissen nogmaals met hem te bespreken.

Een eventuele volgende reünie kwam zijdelings ter sprake en men was van mening dat een locatie ergens rond Amsterdam of Haarlem het meest geschikt is, omdat de helft van de aanwezigen en Jan Manni  in Zuid-Holland woont en de andere helft in (de kop van) Noord-Holland. Voor Henk Willekes en Leo Knottenbelt zal dat wellicht geen bezwaar zijn, terwijl Peter Visser - indien in Nederland - meestal in Het Gooi bivakeert. Een mogelijke verhuizing van Frits richting Beverwijk/Heemskerk zou gunstig zijn voor dit idee.

De klok gaf aan dat het tegen vijf uur liep en men besloot het hier bij te laten. Het personeel van het restaurant werd bedankt voor de vlotte service, de heerlijke broodmaaltijd en de zeer gewaardeerde borrelhap. Ook Frits werd door de zes overgeblevenen bedankt voor de geslaagde reünie. Restte nog het regelen van de thuisreis. Frits kon zijn huis in ca. vijf stappen bereiken. Joop en Wim wandelden rustig in één streep naar de nabijgelegen bushalte voor de rit richting huis. Hajo bracht de drie overigen (Herman, Henk en Arie) per auto naar station Alphen voor hun reis naar het hoge noorden.

Wederom een geslaagde reünie ondanks het feit dat er slechts acht personen aanwezig waren. Voor de volgende reünie is te hopen, dat het aantal weer tot boven de tien gaat stijgen.

Startpagina                          Reünie's