m.s. Eos/PDYI   

22 oktober 1962 - 1 november 1962

Maatschappij: K.N.S.M.

    De Eos – gebouwd door de werf Gebr. Pot, Bolnes - was een van de  kleinere schepen van de K.N.S.M. en was 1963 BRT groot. Ze was gebouwd in 1952 en werd in 1969 door de KNSM verkocht naar Griekenland en herdoopt “Gold Coin”. Ze is op 5 december 1972 met man en muis vergaan 6 mijl NO van East Goodwin Lightvessel (50.43,50N 00.34,54E), terwijl ze op weg was van Rotterdam naar Dakar.

 Radio-installatie:  KG zender: MZ-32

     Omdat ik na m’n laatste reis op de Parthenon mijn ontslag had ingediend, moest ik door middel van enkele korte reizen de contractueel vastgestelde achttien maanden vol maken.

Het eerste tripje was dus de proefvaart met de Glenlyon geworden en deze kustreis met de de kustvaarder Eos zou mijn laatste reis bij de koopvaardij worden; de verwachte dag van aankomst te Amsterdam was 31 oktober, ruimschoots vóór 11 november, de datum van ingang van mijn ontslag.

Het "KNSM-eiland" met links de Levantkade en rechts de Sumatrakade

    Het werd dus een dag later, omdat we vanaf ons vertrek van de Levantkade (zie foto) te Amsterdam in slecht weer belandden. Boven de Friese eilanden moesten we opboksen tegen een zware noordooster storm, waardoor het schip behoorlijk stampte en rolde. Volle kracht vooruit betekende met dit schip ca. 12 mijl per uur en gedurende sommige wachten schoten we in totaal zo’n 1 á 2 mijl op. Urenlang hadden we zicht op het lichtschip Borkum Riff (zie foto), waardoor ik mooi ettelijke radiopeilingen kon vergelijken met de zichtpeilingen van de stuurlui. 

 Borkum Riff  Lightvessel

    Dit werd de reis van de weerberichten. Overal haalde ik ze vandaan: Stonehaven Radio/GKS, Wick Radio/GKR, Cullercoats Radio/GCC, Scheveningen Radio/PCH, Norddeich Radio/DAN, Portishead Radio/GKA en zelfs Rügen Radio/DHS in Oost-Duitsland. De kapitein wilde alles hebben wat er over het weer in het noordwesten van Europa werd uitgezonden. 

 ... "we krijgen slecht weer, kapitein"...            

  Van de Eos herinner ik mij niemand meer en aangezien er deze reis ook niets bijzonders gebeurde, is er van deze - zoals ik toen dacht - laatste reis weinig meer te vertellen, dan dat ik blij was dat het er op zat.